e
sv

Kerkük Kürdistan’ın Kalbidir

kerkükte kürt nüfüsü
avatar

Kundir

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Kürdistan sınırları içerisinde olan ve Molla Mustafa Barzanî’nin “Kerkük Kürdistan’ın Kalbidir” Sözüne mazhar olan Kerkük son dönemlerde tekrar gündeme geldi.

Bulunduğu konum itibariyle Arap ve Türkler tarafından her seferinde gündeme oturtulup,  çeşitli göçler ile orayı bir Türk veya Arap şehri yapmayı planlayan Arap ve Türk devletleri, bunca çalışmalarına rağmen Kerkük’ü nüfus çokluğu olarak bir Türk veya Arap şehri yapmayı başaramadılar.

 

İstisnasız her yıl Kürt, Türk ve Arap gündemine gelen Kerkük çoğu zaman devletler arasında ultimatom oluşturmaya bile neden olmuştu.

 

Hatırlanacağı gibi 2008 Yılında Ntv Kanalına çıkan Mesud Barzanî muhabirin Kerkük hakkındaki sorularını sert dil ile cevaplamıştı.

 

İşte Barzanî’nin Ntv Muhabiri ile gerçekleştirdiği o Röportaj;

 

Muhabirin; “Türk Hükümeti sürekli Kerkük’ün kontrolünü ele geçirirseniz buna izin vermeyiz açıklamalarında bulunuyor” demesiyle

Mesud Barzanî; Bizde onun karşılığında bunu söylüyoruz, Kürt meslesine karışmalarına izin vermeyiz!

Muhabir; İzin vermeyiz derken neyi kastediyorsunuz?

Mesud Barzanî; Onlar “İzin Vermeyiz” derken neyi kastediyorlar?

Muhabir; Onlar Askeri bir güç, büyük bir ordu

Mesud Barzanî; Ben onların askeri gücünden korkmuyorum, ne kadar güçlü olurlarsa olsunlar, Saddam’ınki kadar güçlü olamazlar.

Muhabir; Ama aynı zamanda Türkiye diplomatik bir güç

Mesud Barzanî; Ne Askeri güçlerinden ne de diplomatik güçlerinden korkmuyorum çünkü onları ilgilendirmeyen bir meseleye, bir başka ülkenin iç işlerine müdahale ediyorlar. Kerkük Kürt Kimliği olan bir Irak kentidir. Coğrafi ve Tarihi olarak bütün gerçekler, Kerkük’ün Irak Kürdistan’ının bir parçası olduğunu teyit ediyor, kanıtlıyor. Dolayısıyla Kerkük, Kürt kimliği olan bir Irak Kentidir. Ve Türkiye’nin Kerkük meselesine karışmasına izin verilemez. Eğer kendinde bunu yapma hakkını görüyorsa, o zaman bizde Diyarbakır ve Türkiye’deki diğer kentlerin meselelerine müdahale ederiz.

Muhabir; Bu bir tehdit mi?

Mesud Barzanî; Hayır, bir tehdit değil, bu müdahale etmeleri durumunda Türkiye’ye verilebilecek bir cevap. Türkiye Kerkük’e müdahale etmeye ne hakkı var, neden?

Muhabir; Bunun nedeni Kerkük’teki Türkmen varlığı

Mesud Barzanî; Ama Türkiye’de 30 Milyon Kürt var.

Muhabir; Siz Kürtlerle ilgili meselelere müdahale etmiyor musunuz?

Mesud Barzanî; Etmiyoruz, ama eğer birkaç bin Türkmen için Kerkük meselelerine müdahale ederlerse, biz de 30 milyon Kürt için müdahale ederiz.

Muhabir; Siz meselenin o boyuta ulaşacağına inanıyor musunuz?

Mesud Barzanî; Umarım ulaşmaz, ama eğer Türkler, Kerkük meselesine müdahale etmekte ısrarcı olurlarsa, bunun doğuracağı sonuçlarının tüm sorumluluğunu üzerime alırım ve bunu yapmalarına, kendi gündemlerini Kerkük’te hayata geçirmelerine izin veremem.

Muhabir; Sizde daima gördüğüm bu güveni Amerika’yla ittifakınızdan mı alıyorsunuz?

Mesud Barzanî; Allah’a olan inancımdan, haklı davamızdan ve bu tutumumdan bana destek veren bütün Irak ulusundan alıyorum. Çünkü bu Irak’ın iç işlerine müdahaledir.

 

Yapılan Röportaj’ı izlemek için tıklayınız;

Bu röportajdan sonra Kerkük üzerine yeniden çok konuşuldu ve yazıldı. Ama bir sonuca varılmadı, geçen haftaya kadar.

 

Böyle sıkıntılı bir konuma sahip olan Kerkük geçen haftadan itibaren Kürdistan Bayrakları ile donatıldı ve Kerkük Resmen Kürdistan’ın bir ili olarak tarihe geçildi. Geçen hafta Resmi Kurumlara Irak Bayrağının yanın Kürdistan Bayrağının yer almasıyla Kerkük resmen Kürt ili haline geldi.

kerkük türk kürt çatışması

Tabi Kerkük’ün Bayraklarla donatılması Sosyal Medyada Türkiye’deki Türkleri ayağa kaldırırken, reelde de Kerkük’teki birkaç Türkmenin bayraklarını alıp yürüyüş yapmalarına neden oldu. Tabi ortada oluşan bir hakikat var ki Kerkük Kürt şehridir, ve artık öyle tanınacaktır.

kerkükte çatışmalı olay

Geçen yıllarda Kerkük’te meydana gelen olaylarla birçok kişi hayatını kaybetmişti. Bu olayın ardından Kürdistan Bölgesel Başkanı Mesud Barzanî’nin Kerkük hakkında yorumu şu olmuştu;

 

‘’ Biz Kerkük üzerinde ısrarlıyız. Bunun bir petrol kenti olduğu için yapmıyoruz. Çünkü, petrol Kürdistan Bölgesi’nin diğer çoğu kentinde  var. Kerkük mazlumiyetin kentidir. Bundan dolayı, hiç bir şekilde bundan vazgeçmeyeceğiz.’’ Dedi

 

Kerkük’te gerginlik bu düzeyde iken gelelim Kerkük’ün siyasi ve tarihi geçmişine…

 

Kerkük, Irak Federal Cumhuriyet’indeki Kerkük İlinin Başkenti olan şehirdir. Irak’ın Başkenti olan Bağdat’ın 236 Km Kuzeyinde, Erbil’in 83 Km Güneyinde, Musul’un 149 Km Güneydoğusunda, Süleymaniye’nin 89 Km Batısında ve Tikrit’in 116 Km Kuzeydoğusunda yer almaktadır.

 

5000 Yıllık harabeler üzerine kurulu olan Kerkük, bölgenin Stratejik ve Coğrafik önemi nedeniyle birçok medeniyete başkentlik yapıp,bu medeniyetlerin savaş meydanı haline gelmiştir. Asur, Bizans, Med, Babil gibi birçok medeniyet Kerkük üzerinde hakimiyet kurmuştur.

 

Osmanlı döneminde şehir merkezinin çoğunluğunu Türkler oluştururken, Kırsal kesimin geneli de Kürtlerden oluşmaktaydı. Tarihi olarak, şehir her zaman Türkler ve Kürtler tarafından başkent olarak kabul edilmiştir.

 

İşid’in Musul’a saldırması ile şehir kısmen Irak yönetiminden Kürdistan Yönetiminin eline geçmişti, ve geçen haftada Kürdistan Bayrakları şehirde dalgalandırılarak tamamen bir Kürt şehri haline geldiği medyaya düşmüştü.

 

Mam Celal, Molla Mustafa ve birçok Kürt Liderinin övgü ile bahsettiği Kerkük artık tamamen bir Kürt Şehri haline geldi.. Hayırlı olsun 🙂




okuyucu yorumlarıOKUYUCU YORUMLARI

Sıradaki içerik:

Kerkük Kürdistan’ın Kalbidir