e
sv

İki Kardeş, İki Farklı Hayat; Salih Müslim ve Mustafa Müslim

Bu makalemizde birbirine tamamen zıt farklı iki kardeşi karşılaştıracağız ve fikirlerini, görüşlerini, yaşadıkları hayatları sizlerle paylaşacağız.
salih müslim ve mustafa müslim
avatar

Kundir

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Salih Müslim ve Mustafa Müslim Hakkında bilinmesi gerekenler

Bu makalemizde birbirine tamamen zıt farklı iki kardeşi karşılaştıracağız ve fikirlerini, görüşlerini, yaşadıkları hayatları sizlerle paylaşacağız. Kardeşlerden birisi Salih Müslim aşırı sosyalist yapısıyla bilinirken bir diğer kardeş Mustafa Müslim ise aşırı dindar kimliğiyle ön plana çıkmaktadır ve bu konuda bu iki kardeş büyük fikir çatışmasına girmişlerdir. Aralarındaki fikir çatışmalarına rağmen iki kardeş birbirine saygıda kusur etmemektedir. Kardeşlerden birincisini inceleyelim.

Salih Müslim Kimdir?

salih müslim kimdir3 Mart 1951 yılında Suriye’nin Halep kentinde doğmuş olup doğma büyüme Suriyelidir. Ailesi genel olarak çiftçilikle uğraşan bir aile olup Barazi aşiretine bağlıdır. Barazi aşireti Türkiyede’de çok sayıda mensupu bulunan büyük bir aşirettir. Suriye’nin Halep kentine Lise eğitimini bitirdikten sonra Üniversite eğitimini ise İstanbul’da tamamlamıştır. Müslim, İstanbul Teknik üniversitesi  Mühendislik fakültesi Kimya mühendisliği bölümünden 1977 yılında mezun olmuştur. Müslim mezun olduktan sonra bir dönem Suudi Arabistan’ın Riyad kentinde bir özel şirkette kimya mühendisi olarak çalışmıştır. 1998 yılında Kürdistan Demokrat partisinin Suriye kolu olan Suriye Kürdistan demokrat partisine katılarak siyasete adım atmıştır. Takvimler 2003 yılını gösterdiğinde Salih Müslim bu partiden ayrılarak, Demokratik Birlik partisine katılmıştır. Sonraki yıllarda (2010) Müslim, bu partinin genel başkanlığına seçilmiştir.

Salih Müslim, Ayşe Efendi ile evli olup 4 Kız 2 Erkek olmak üzere 6 çocuğu bulunmaktadır. Erkek çocuklarından birisi olan Shervan Müslim DAEŞ ile mücadele ederken 9 Ekim 2013 tarihinde Telabyad’da yaşanan bir çatışmada bir IŞİD keskin nişancısının açtığı ateş ile hayatını kaybetmiştir.
Salih Müslim Kobane direnişi sırasında Türkiye’ye yaptığı ziyaretle de Türkiye gündeminde uzun süre yer almıştır. Salih Müslim’in Türkiye ziyareti uzun süre konuşulmuştur ve Salih Müslim Twitter Türkiye gündeminde uzun süre hakkında en çok tweet atılan kişilerden birisi olmuştur. Salih Müslim geçtiğimiz günlerde son dakika haberleri ile geçen manşetlerde Çekya’nın başkenti Prag’ta gözaltına alınmıştır. Gözaltının Türkiye’nin talepi üzerine olduğu daha sonra ÇEKYA hükümeti tarafından açıklanmıştır. Bilindiği üzere Türkiye, Salih Müslim hakkında 13 Şubat 2018 tarihinde kırmızı bülten çıkarmış ve  kendisi hakkında uluslararası yakalama kararı çıkartmıştı. Türkiye Salih Müslim’in iadesini istemişti. Bugün yani 27 Şubat 2018 tarihinde yapılan duruşmada ise Salih Müslim’in serbest bırakılmasına ve Avrupa birliği sınırları dışına çıkmamasına karar verilmiştir.  Bu karar Salih Müslim son dakika haberleri arasında yer almış ve Türkiye alınan bu karara sert bir şekilde tepkisini dile getirmiştir.

Mustafa Müslim Kimdir?

mustafa müslim kimdirMustafa Müslim PYD eski genel başkanı Salih Müslim’in kardeşi olarak bilinmektedir. Bu ikili kardeş olmasına rağmen birbirlerine tamamen zıt kişilik ve yapıdadırlar.

Mustafa Müslim 1940 yılında Kobani(Aynu’lArab)’da dünyaya gelmiştir. İlköğrenimini Aynu’lArab’da görmüş ve Daha sonra orta ve lise öğrenimini Halep’te Hüsreviyye Lisesi de denilen Şer’i Lisede gerçekleştirmiştir.. 1961 yılında buradan mezun olduktan sonra  Dimaşk’a(Şam) Üniversitesindeki Kulliyyetu’ş-Şeria(İslam Hukuku Fakültesi)’da okumuştur. 1965 yılında da buradan mezun olmuştur.

Buradan sonra da Ezher’in Usulid-din bölümüne master için müracaat etmiş  ve buradaki eğitimi de 1969’da da tamamlamıştır.. Bunun ardından yine Ezher’inUsulid-din Fakültesine tefsir dalında doktora müracaatı olmuş ve bu müraacaat da kabul edilmiştir. 1974 te de doktora tezini tamamlamıştır. 1997’e kadar uzun yıllar Suudi Arabistan’ın Riyad şehrinde çalışmıştır.Ardından Birleşik Arap Emirliklerine giderek Şarigah Üniversitesinde 2010 yılına kadar 13 yıl çalışmıştır. Buradan da emekliye ayrılmıştır.

2011 de Suriye’de devrim faaliyetleri başladığında Türkiye’ye sığınan Suriye’lilerin eğitim-öğretimlerinin kesintiye uğradığını görmıüştür. Bunlar arasında fakülte öğrencileri ve lise öğrencileri de vardı. Bu sebeple de oturduğu  Riyad’dan iki sene kalacağım Ş.Urfa’ya gelmiştir. Bu sırada bazı eğitim çalışmalarında aktif rol almıştır. Davetçilerin yetiştirilmesine, davet faaliyetlerinin yapılmasına ve şer’i ilimlerin öğrenilmesine yönelik çalışmalarda bulunmuştur.Bu eğitimlerin yapıldığı merkez halen Ş.Urfa’da mevcut ve faaliyettedir. Burada eğitim alan öğrenciler davetçi, öğretmen ve çadır kentlerde vaiz ya da imam olarak görev yapmaktadırlar. Biz bu merkeze “Davetçi Hazırlama Enstitüsü” diyoruz.

salih müslim ve mustafa müslim

Salih Müslim ve Mustafa Müslim Karşılaştırılması

Makalemizin başında belirttiğimiz üzere bu makalemizde iki kardeşi karşılaştırmaya çalışacaz. Karşılaştırma yapmamız için de öncelikle ikisinin hayatını ele aldık ve size aktarmaya çalıştık. Hayatlarında da gördüğümüz üzere bu iki kardeş birbirlerine tamamen zıt yapıdadırlar. Salih Müslim sosyalist yapısıyla ön plana çıkmış ve Suriye’de Pkk’nin yan kolu olan Pyd’de önemli görevler üstlenmiştir. Salih Müslim Pyd safında bir oğlunu da savaşta kaybetmiştir. Salih Müslim PYD genel başkanı olarak uzun süre görev yapmış ve Pkk’nin suriyede’ki faaliyetlerinde sürekli ön planda olmuştur.

Kardeşi olan Mustafa Müslim ise aşırı dindar kimliğiyle ön plana çıkan bir isimdir ve bu mücadeleyi hep yanlış olarak görmüştür. Kendisiyle yapılan röportaj ve konuşmalarda da bu durum açıkca gözlemlenmektedir. Mustafa Müslim bir röportajında “Kardeşiniz Salim müslim ile aranız nasıl? sorusuna şu cevabı vermişti “İlişkilerimiz resmi düzeydedir. Örneğin Kürt toplumunda küçük büyüğe saygılıdır. Üstelik Kürt toplumunda alimlerin büyük saygınlığı vardır. Çok az görüşebiliyoruz. Görüştüğümüzde de bana karşı saygılıdır.

Fikri anlamda ise Suud’da iken çok tartışmış ve fikirlerimizi karşılıklı değerlendirmiştik. Suud’da iken çoğunlukla benimle değil de benim çocuklarımla fikri tartışmalara giriyordu. Çocukları milliyetçi yönlere çekmeye çalışıyordu. Elhamdulillah çocuklarımın hepsinin teveccühleri de İslama’dır. Kardeşim onları etkileyemedi. Şu anda kendiyle fikri boyutlara girmiyoruz. Aramızda saygı ilişkisi var.’’

Bu açıklamadan da rahatlıkla anlayacağımız üzere iki kardeş fikir boyutunda tamamen farklı dünyalara sahiptir ve bu fikirleri konuşmamayı tercih etmektedirler. Mustafa Müslim’e göre kardeşi Salih Müslim İstanbul’a üniversiteye gittiğinde herhangi bir siyasi kimliği yoktu ne sağcı ne de solcuydu. Fakat Salih Müslim İstanbulda’ki üniversite eğitimi sırasında bazı kişilerle tanışmış ve solcu bir kimliğe sahip olmuştur. Mustafa Müslim’in belirttiğine göre kardeşi Salih Müslim’in tanıştığı kişilerden birisi de Abdullah Öcalan’dır.

Bu arada Kobane valisi olarak Bilinen Enver Müslim’de Salih ve Mustafa Müslim’in bir akrabası olarak bilinmesine rağmen bu tamamen yanlıştır. Mustafa Müslim yaptığı açıklamada Enver Müslim ile herhangi bir akrabalık bağlarının bulunmadığını ve sadece soyisimlerinin benzer olduğunu belirtmiştir.

KONUYA AİT POPÜLER YAZILAR: 

okuyucu yorumlarıOKUYUCU YORUMLARI

  • Ali
    6 sene önce

    Okuma değer bir yazı.
    Zaten önemli olanda bu değil mi insanların birbirine ve ideolojik görüşlere saygılı olması.

    yorum beğen
  • meryem
    6 sene önce

    Çok güzel hazırlanmış bir makale, sitenizi takibe aldım. Kaleminize sağlık.

    yorum beğen
  • Bilind
    6 sene önce

    Mistefa Muslim tc deki akp “lagim havuzu medyasi” na yaptigi erdogan ve akp övgüleriyle öne çikmiștir. Suriyede yanliș dogru verilen mucadeleyi kötülemiștir. Ama tc devletinin suriyeliler için açtigi kamplarda arap çocuklara oldugi gibi kürd çocuklarina da arapça egitim verilmesini sorgulayamamiștir. Dert etmemiștir. Kuzeydeki kürtlerin gaspedilen haklarindan bahsetmek șurda dursun.

    yorum beğen
  • Elif
    6 sene önce

    Elinize sağlık siteniz çok güzel ve faydalı bilgiler paylaşıyor, tüm sosyal medya hesaplarınızı beğendim, sık sık paylaşımlarınızı bekliyoruz 🙂

    yorum beğen
    • Kundir
      6 sene önce

      Yorumunuz için tşkler Elif Hanım. Kendi Tarih ve Kültürümüzü tanıtmayı gaye edinmişiz. İnşellah daha faydalı makalelerle sizlerle olacağız, takipte kalmayı unutmayın.

      yorum beğen

Sıradaki içerik:

İki Kardeş, İki Farklı Hayat; Salih Müslim ve Mustafa Müslim