e
sv

Orhan Doğan Kimdir? Hayatı ve Ölümü

Doğubeyazıt'ta Kültür Sanat Festivalinin kapanışında sahneye çıktı, kendisine coşkuyla dinleyen onbinlerce insanı saygıyla selamladı. Orhan Doğan'ın o koskoca yüreği orada hayatını adadığı halkının karşısında çatladı. Yaşamını da ölümünü de kalabalık yaşadı, yılmadan önce şimdi Kürtlerin zamanı, Kürtler bu ülkeye demokrasi getirecek diyordu.
orhan doğan ölümü
avatar

Kundir

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Kürt siyasetçileri arasında önemli bir isim olan Orhan Doğan hakkında önemli bilgiler vereceğimiz Orhan Doğan Kimdir? Hayatı ve Ölümü başlıklı makalemizde, Orhan Doğanın siyasi yaşantısından başlayıp Orhan Doğan’ın cezaevi sürecine kadar tüm detayları makalemizde topladık. Böylece Orhan Doğan kaç yıl hapiste kalmış? veya Orhan doğan kaç yıl cezaevinde kalmış gibi sorular soran ziyaretçilerimizin de kafalarındaki soruları gidermiş olacağız.
Orhan Doğanın hayatı ile beraber Orhan Doğan’ın çocuklarının isimlerine de yer vereceğimiz makalemizde, Orhan Doğan hangi partilerde siyaset yürütmüştür belirteceğiz. Hepimizin bildiği üzere Ankara Hukuk Fakültesi mezunu olan Orhan Doğan çeşitli siyasi adımlar atarak Kürt Türk barış anlaşması için önemli çabalar sarf etmiştir. Bu topraklarda Kürtlerle Türkler arasında barışın sağlanması adına önemli çabalar sarf eden Orhan Doğan bu çabalar neticesinde olumlu bir sonuç almadığı gibi 10 yıllık bir cezaevi süreci yaşamıştır. Kısaca Orhan Doğan Kimdir? Hayatı ve Ölümü makalemizin girişini yaptıktan sonra makalenin devamına geçelim.

Orhan Doğan Kimdir? Hayatı ve Ölümü

Orhan Doğan mezarı nerede sorusu Doğan’ın sevenleri tarafından her zaman dillendirilmiştir. Orhan doğanın mezar yerinin memleketi Cizre’de olduğunu tahmin ettiğimiz gibi sevenlerinin sıklıkla sordukları sorulardan biri de Orhan Doğan nerede ölmüştür? veya bir diğer deyişle Orhan Doğan nasıl ölmüştür? soruları olmuştur bu sorumuzun cevabı ise Doğubeyazıt’ta konuştuğu bir mitingte fenalaşması sonucu hayatını kaybettiğini belirtmek istiyoruz.

Orhan Doğan, yakın tarihimizin sözüyle, yüzüyle, duruşuyla barışa en çok benzeyen düşünürüydü. Çoğumuz onu siyasi kimliğiyle tanıdık, Yaşar Kemal “onu tanıdıkça, anladıkça mutluluk ve sevinçler içerisinde kalıyordum” derken yoluna çıkan herkesin ortak duygusunu dile getirmişti. Orhan Doğan başka bir dünyanın mümkün olduğuna inanlar için canlı bir kanıttı, insanı insan olmayı için sevindirirdi, insan olmanın o müthiş serüvenine hayranlıkla sadık kalanların hemen hepsinin belleğinde mutlaka onun tebessümünden bir iz kalmıştır.

1955 yılında mardin derikte doğdu, memur babasının peşinde diyar diyar anadoluyu gezecek, Kürt olmanın ne anlama geldiğini daha genç yaşında öğrenecektir. Daha lise yıllarında “Beni ben olduğum için kabul edeceksiniz, kimsenin benim Kürt olmamdan ötürü beni aşağılamaya hakkı yok” diyerek dünyanın karşısına o cesur tebesümü ile dikilecekti. Babasının arzusu ile seçmiş olduğu hukuk fakültesinde okurken, ilk eylemleri Deniz Gezmişlerin idamına tepki göstermekti..
 
Daha önce orhan doğan mezarı nerede hakkında bilgiler vermiştik şimdi ise kısaca Orhan Doğan’ın evliliği hakkında konuşup Orhan Doğanın eşi kimdir? sorusu üzerinde duracağız. 21 yaşında aşık oldu, 1976 yılında Cizreli Kıymet Hanım’la evlendi, ilk çocuğu doğduğunda henüz öğrenciydi. 1980’de Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirir bitirmez ailesi ile birlikte cizreye yerleşti, kendi deyimiyle sırtlarında ve göğüslerinde sigara yanıkları olan insanların avukatlığını üstlendi. Dönemin en önemli tanıklarından biriydi artık, derin uzun uykulara hasret kaldı, yıllar sonra bu hasretini dile getirecekti. Onca zalimin, onca işkencecinin de uykularını kaçıracaktı, söz gelimi Yeşilyurt’ta köylülere dışkı yedirenler de onun mücadelesi sonucu dünyaya hesap vermek zorunda kaldı. Cizredeki ofisi defalarca tarandı, evi, arabası bombalandı. Artık adı ölüm listelerinin ön sıralarındaydı..

Kürt Raporu

Yılmadı Kürt Milletvekilileri ile birlikte Kürt Raporu hazırlıklarına katıldı, daha sonra Halkın Emek Partisinin kuruluşunda yer aldı. Hep Shp ile ittifak yapınca 1991 seçimlerinde Şırnak Milletvekili olarak meclise girdi, aynı hız ve inançla yine uykuya hasret kalarak barış için yeni yollara çalıştı. Dönemin Cumhurbaşkanı ile görüşen ekipte de ateşkes için Abdullah Öcalan ile Şamda görüşen Milletvekilileri arasında da o vardı. İlk kayda değer ateşkesin sağlanmasını borçlu olduklarımızdan biride odu. Dokunulmazlığının kaldırılmasının oylanacağı gün meclisteki son konuşmasında kendisine hakaretler savuran milletvekililerine her zamanki kibarlığıyla “Lütfen beni dinleme tahammülünü gösterin” diyordu.
O gün meclis kapısında devlet tarafından hoyratça alınışı demokrasi albümümüze en utanç verici albümlerden birisi olarak yer aldı. Oturup ince şeylere hep vakit bulan adam, hiç bir zaman hiç bir şeye rağmen içinin acılaşmasına göz yummadı. O güzel tebessümünü hiçbir hoyratlık söndüremedi. Orhan Doğan Kimdir? Hayatı ve Ölümü başlıklı makalemizin devamında Orhan doğanın kaç çocuğu var konusuna geçmekte yarar görüyoruz.
orhan doğan ölümü

orhan doğan hayatı ve ölümü

Orhan Doğan Ayşegül Doğan

Orhan Doğan Kimdir? Hayatı ve Ölümü başlıklı makalemizin devamında biraz da Orhan Doğan’ın cezaevi sürecinden kısaca bahsetmek isriyoruz. 4 Milletvekili arkadaşıyla birlikte Ulucanlar Cezaevinde 10 yıldan fazla hapis yattı. Çocukları onsuz büyüdü, ama onları hiç mektupsuz bırakmadı. 2004 yılında hapisten çıktığında yüzünde aynı tebessüm ile herkesi bir kez daha şaşırtacaktı.
 
Çıkar çıkmaz Demokratik Toplum Hareketi çalışmalarını başlatıp Dtp’nin kuruluşuna öncülük etti. Türkiye’de barış cümle içinde bile kullanılamazken, 2007’de “Türkiye barışını arıyor” konferansının düzenlenmesi için çalışmaya başladı. Ardından Barış Meclisi çalışmalarına hız verdi. Orhan Doğan hayatında kendini öfkenin ve nefretin güçlendirici kucağına bırakmadı, öyle bir güce ihtiyacı yoktu. Onun gücü insana ve hayata yönelik sınırsız merakından, katıksız sevgisinden besleniyordu. Hiçbir zaman kendini öne çıkarmadı, çok hak ettiği kahramanlık kaftanını birkez olsun giymeye tenezzül etmedi.

Orhan Doğan’ın Ölümü

Doğubeyazıt’ta Kültür Sanat Festivalinin kapanışında sahneye çıktı, kendisine coşkuyla dinleyen onbinlerce insanı saygıyla selamladı. Orhan Doğan’ın o koskoca yüreği orada hayatını adadığı halkının karşısında çatladı. Yaşamını da ölümünü de kalabalık yaşadı, yılmadan önce şimdi Kürtlerin zamanı, Kürtler bu ülkeye demokrasi getirecek diyordu. 29 Haziran 2007’de hepimizi terk etti. Mem û Zîn diyarında onu yüzbinler uğurladı, kadın erkek beraber saf tutular cenazesinde. Yaşamında olduğu gibi ölümüyle de adetleri değiştirmişti. Ömrü boyunca barış adına onur mücadelesi sürdürdü, hayatı mücadelesinin aynası oldu. Öldüğünde bu dünyaya hiç borcu kalmamıştı, şimdi hepimizin ona bir Barış borcu var. Hayatın, Onurun ve Adaletin içine sinecek bir barış…
Orhan Doğan Kimdir? Hayatı ve Ölümü başlıklı makalemizin sonuna gelirken Salih Müslim Kimdir? adlı makalemize de göz gezdirebilirsiniz.
okuyucu yorumlarıOKUYUCU YORUMLARI

Sıradaki içerik:

Orhan Doğan Kimdir? Hayatı ve Ölümü