Yks sınavına girenlerin merak ettiği bir diğer konu Yks sınav tercihleri olmuştur. Yks sınavıyla beraber Üniversitelerin taban puanlarını araştıran öğrencilere kolaylık olması açısından Kürt Dili ve Edebiyatı Taban Puanları başlıklı yazımızda Kürt Edebiyatı taban puanlarını sizler için araştırıp paylaştık. Üniversitelerde yer alan bölümler arasında Kürt Dili ve Edebiyatı bölümü de yer almaktadır. Kürt Dili ve Edebiyatı bölümünün taban puanları ise; üniversite tercihi yapacak olan öğrenciler tarafından merak ediliyor.
İçindekiler:
Bölümün taban puanları da değişiklik gösteriyor. Kürtçe günümüzde çok geniş bir coğrafyada kullanılmaktadır ve bu dili konuşan kişilere ihtiyacın her geçen gün arttığını görebilirsiniz. Kürt Dili ve Edebiyatı bölümünü bitiren kişiler pedagojik formasyonlarını aldıkları takdirde Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı olarak kurumlarda öğretmenlik yapabilmektedir. Bu bölümde okuyan kişilerin öğretmen olma ihtimali bulunduğu gibi aynı zamanda üniversitelerde, televizyon kanallarında, özel şirketlerde, tercüme bürolarında ve dil kurslarında çalışma imkanları da bulunmaktadır. Bölümden mezun olan kişilerin özel sektörde ve kamusal alanda çok rahat şekilde iş bulma imkanına sahip olacaktır.
Kürt Dili ve Edebiyatı bölümünde öğrencilere farklı dersler de verilebilmektedir. Bölümde verilen derslere baktığımız zaman gramer dersler, halk edebiyatı dersleri ve eski edebiyat ile modern edebiyat dersleri verilmektedir. Bunun yanı sıra yazılı, çeviri ve sözlü anlatım ile disiplinler arası derslerde uyum sağlanabilmesi adına farklı derslerin olduğunu da görebilirsiniz.
Kürt dili ve edebiyatı bölümünü okumak isteyen kişilerin sayısının her geçen gün artış göstermeye başladığını görebiliyoruz. Bölümün okunması noktasında insanlar ilk olarak bölüme nasıl gireceklerini merak ediyor. Kürt dili ve edebiyatı bölümüne girebilmeniz için sizlere ek bir Kürtçe sınav yapılmamaktadır.
Bu bölümü yapılan üniversite sınavının sözel bölümünden yeterli puanı aldığınız zaman okuma imkanınız bulunmaktadır. Bölümden mezun olan kişiler lisans diploması almaktadır. Çalışma kapsamında Milli eğitim Bakanlığı’na bağlı olan eğitim kurumlarında Kürtçe seçmeli dersine eğitmen olabilirler. Bunun dışında tercümanlık yapma imkanları da bulunmaktadır. Mahkeme sırasında veya ifade alınacağı sırada anadilde savunma yapmak isteyen kişilere tercümanlık yapılabilmektedir. Bunun yanı üniversitelerde akademik personel olarak da görev alınabilmektedir.
Kürt dili ve edebiyatı bölümü henüz yeni açılan bir bölüm olduğundan dolayı bölümü okuyan kişilere de ciddi bir ihtiyaç duyulabilmektedir. Bu yüzden öğretmenlerin iş bulması ve atanması daha kolay olacaktır. Aynı zamanda bu alanda yapılmakta olan çeviriler oluşturulmakta olan komisyonlarda görev alabilmek için avantajlı olacaktır. Bölümü okumak isteyen kişilerden herhangi bir özel koşul talep edilmemektedir. Sizlere belirtmiş olduğumuz gibi sadece üniversite sınavının sözel bölümünden gerekli olan puanı aldığınız takdirde bölüme giriş işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Bölümde zorunlu staj bulunmamaktadır.
Fakat formasyon almak isteyen öğrenciler eğitim bilimlerine yönelik olan okullarda derslere girebilmektedir. Bu tarz uygulamalar ile staj yapılabilmektedir. Kürt Dili ve Edebiyatı bölümü ile yurtdışından anlaşmalı olan herhangi bir bölüm bulunmadığından dolayı Erasmus, Mevlana veya Farabi gibi programlar ile yurtdışına gidilememektedir. İlerleyen günlerde herhangi bir okul ile anlaşılıp anlaşılmayacağı ise bilinmiyor.
Bölümde bitirme sınavı bulunmamaktadır. Derslerinizi tam olarak verdiğiniz ve ortalamanız tuttuğu zaman mezun olma imkanınız bulunmaktadır. Yalnız eğer formasyon aldıysanız öğretmen olarak atanabilmeniz için KPSS’ye girerek atama beklemeniz gerekmektedir. Aksi takdirde devlet okullarına atama işlemleriniz yapılamayacaktır. Bunun yanı sıra özel sektörde çalışmak isteyen kişilerin herhangi bir sınava girmesine gerek yoktur. Kürt Dili ve Edebiyatı bölümüne DGS ile girmek isteyen öğrencilere okulun DGS ile yani Dikey Geçiş Sınavı ile öğrenci almadığını söyleyebiliriz. Bu yüzden iki yıllık bir bölümden mezun olan kişiler dörde tamamlamak istedikleri zaman bölümü seçememektedir.
Kürt Dili ve Edebiyatı bölümünü okuyabileceğiniz üniversitelerden birisi Muş Alparslan Üniversitesi’dir. Bölüm üniversitede Fen – Edebiyat Fakültesi’nde yer almaktadır. Bölümü okumak isteyen kişilerin sözel puanlarından tercih yapması gerekmektedir. Muş Alparslan Üniversitesi Kürt Dili ve Edebiyatı taban puanları ise şu şekildedir:
Okulda Kürt Dili ve Edebiyatı bölümü ücretsiz bir şekilde verilmektedir. Bölümden eğitim alacak öğrencilerin herhangi bir ödeme yapmasına gerek yoktur. Yalnız eğitim süreniz uzadığı zaman YÖK’ün kurallarına göre belli bir dönemden sonra harç ödeme ihtimaliniz doğabilir. Bu bütün okullarda geçerli olan bir kanundur.
Mardin Artuklu Üniversitesi’nde de sizlere Kürt Dili ve Edebiyatı bölümünün sunulduğunu görebilirsiniz. Bölüm üniversitenin Edebiyat Fakültesi’nde yer alıyor. Sözle puan türünden öğrenci alımı gerçekleştirmektedir. Mardin Artuklu Üniversitesi Kürt Dili ve Edebiyatı taban puanları ise şu şekildedir:
Mardin Artuklu Üniversitesi, devlet üniversiteleri arasında yer alan bir okul olduğu için ücretsiz eğitim vermektedir. Bu bölümü okumak isteyen kişilerin herhangi bir ücret ödemesine gerek kalmayacaktır.
Kürt Dili ve Edebiyatı okumak isteyen kişilerin tercih ettiği üniversitelerden birisi de; Bingöl Üniversitesi’dir. Üniversitenin öğrencilerin genel anlamda bütün ihtiyaçlarına karşılık verdiğini ve tercih edilen bir okul olduğunu görebiliyoruz. Bingöl Üniversitesi Kürt Dili ve Edebiyatı taban puanları ise şu şekildedir:
Bingöl Üniversitesi’nde Kürt Dili ve Edebiyatı bölümü okumak istediğiniz zaman tercihinizi diğer üniversitelerde olduğu gibi sözel puanınız üzerinden yapabilirsiniz. Okul devlet üniversitelerinin arasında olduğu için ücretsiz bir şekilde eğitim vermektedir.
Sizlere yazımızda Kürt Dili ve Edebiyatı bölümü hakkında detaylı bilgi verdik. Bölüm şuan ülkemizde üç tane üniversitede yer almaktadır. Bu üniversiteler yazımızda belirtmiş olduğumuz Muş Alparslan Üniversitesi, Mardin Artuklu Üniversitesi ve Bingöl Üniversitesi şeklindedir. Bölümü okumak isteyen kişilerin bu üniversitelerden birisini tercih etmesi gerekiyor. Üniversitelerin son 4 yıla göre olan sınav taban puanlarını da sizlerle paylaştık. Bunlara dikkat ederek tercihinizi yaptığınız zaman eğer sözel puanınız bu seviyedeyse yerleşme ihtimaliniz çok yüksek olacaktır.
Kürt Dili ve Edebiyatı Taban Puanları
Yorum Yaz