Kürt kadınlarına özel mesajlar şeklinde yazılarımızda Kürtçe Kadınlar Günü Mesajları ve Sözleri 2022 başlığı ile karşınızdayız. Bu yazıda Kürtçe 8 Mart Kadın Günü sözleri ile beraber Kürtçe kadınlarla ilgili mesajlar hakkında bilgiler elde edebileceksiniz.
İçindekiler:
Kadınlar hayatın her alanına hitap etmektedir. İnsanlığın varlığı, toplumun inşası gibi her konuda kadınlar önemli bir misyon görmektedir. Bizler Kürtçe Kadınlar Günü Mesajları ve Sözleri 2022 başlıklı makalemizde Kürt sevgiliye gönderilecek kadınlar günü ile ilgili Kürtçe mesajlar başta olmak üzere Kadınlar günü ile alakalı Kürtçe sözlerin tümüne sayfamızda yer vereceğiz.
Dünya genelinde savaşlar artıyor ve Rusya ile Ukrayna arasındaki çatışmalarla birlikte katliam Avrupa topraklarına ulaştı. Siyasi gelişmeler, uluslararası hukuk, insan hakları, kadın hakları ve devlet egemenliğinin temel direkleri yanında özgürlük ve demokrasinin de tehdit altında olduğunu göstermektedir. Kürtçe 8 Mart Dünya Kadınlar Günü Mesajları ve Sözleri 2022 bu yeni çağda, en güçlünün yasası hüküm sürüyor.
Kapitalist sistemin krizinden kaynaklanan sömürü ve baskı, 8 Mart’ın ve uluslararası kadın mücadelesinin doğuşuydu. 20. yüzyılda olduğu gibi, kadınlar artık devletlerden ve ataerkillikten hiçbir şey beklemiyorlardı, çünkü bunların boyun eğdirilmelerinin nedeni olduğunu biliyorlardı. Dolayısıyla 8 Mart, kadınların her türlü baskıcı sisteme karşı isyanının ve devriminin simgesidir.
Kürdistan Üniversitesi Hewler Perşembe günü bir dizi etkinlikle Dünya Kadınlar Günü’nü kutladı.
UKH, Uluslararası Göç Örgütü ile işbirliği içinde Kürdistan Bölgesi’nden yükselen kadın ve erkek girişimciler için bir ticaret fuarına, birkaç kadın konuşmacıdan oluşan bir panele, büyük bir sanat sergisine ve müzik performansına ev sahipliği yaptı.
Fuarda, Kürdistan Bölgesi’ndeki kamplarda yaşayan yerinden edilmiş ve göçmen kadınlarıma yaptırılan ürünler yer aldı.
İşte Kürtçe kadınla günü ile ilgili mesajlar ve sözler :
Dünyanın birçok yerinde olduğu gibi Türkiye’deki Kürtler arasında da kadın aktivizmi, 20. yüzyılın başlarından itibaren ulus inşası ve ulusal kendi kaderini tayin etme mücadelesi bağlamında ortaya çıktı ve gelişti. Kürt ulusu tartışmaları, hem “modern ilerleme” düzeyini yansıtması hem de ulusal toplumun sınırlarını belirlemesi açısından kadınları önemli aktörler olarak göstermiştir.
Janet Klein’ın sözleriyle, “Kürt kadınlarının Türkler, Araplar ve diğer Müslüman-Osmanlı grupları karşısında farklı olduğunu göstermek, Kürt milliyetçilerinin aksini iddia eden argümanları ve politikaları kınama ve reddetme girişimlerinin önemli bir parçasıydı. Kürtlerin ayrı bir ulus olarak özel statülerinin resmi olarak tanınmasını hak ettiğini dünyaya kanıtlamak”[ 1 ]] (s. 37). Dış etkilerden etkilenmeyen “saf Kürtler” olarak görülen kadınlara ulus inşasında açık bir rol verildi: bir yanda ulusun kültürel göstergeleri, diğer yanda ulusun çocuklarının anneleri ve eğitimcileri olmak[ 1 ] ] (s. 35).
Shahrzad Mojab’a göre, ilk Kürt kadın örgütü olan Kürt Kadınlarını Geliştirme Derneği, 1919’da (İstanbul’da sürgündeki milliyetçi seçkinlerin üyeleri tarafından yönetilen) Kürdistan’ı Geliştirme Derneği’nin bir şubesi olarak kuruldu. Jin dergisi aracılığıyla(Kürtçe “kadın” anlamına gelir), yeni kurulan Türkiye Cumhuriyeti tarafından şiddetli bir baskı bağlamında kapatılıncaya kadar, kadınların “ulusal uyanış”taki özel rolü hakkında fikirlerin geliştirilmesi ve dolaşımı için önemli bir platform işlevi gördü. 1925 Kürt isyanından sonraki tüm milliyetçi faaliyetler hakkında [ 2 ] (s. 86).
Ulusal temsil modelleri arayışında, 19. yüzyılın sonlarında ve 20. yüzyılın başlarında Kürt milliyetçisi yazarlar, Kürt kadınlarının tarihsel olarak ailede ve toplumda diğer Orta Doğulu kadınlardan daha eşit bir konuma ve saygıya sahip olduklarını öne sürerek, bunun kanıtı olarak Kara Fatma, Perihan Hatun ve Şemsi Hatun gibi kadın aşiret reislerinin varlığı. Oysa Martin van Bruinessen’in vurguladığı gibi, geçmişte Kürt kadınları ancak doğum veya evlilik yoluyla yüksek sosyal statü kazanabiliyorlardı; kabile liderliği pozisyonu elde etmek ancak kocalarının ölümünden sonra mümkün oldu ve alçakgönüllü kökenli kadınlar kendi çabalarıyla daha yüksek bir pozisyona yükselemediler
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi Kürt hikâyeciliğinde erkekler yorgun, yorgun ve bitkindir, evde vakit yoktur, faydasızdır ve birçok hikâyeye konu olmuştur. Erkekler olarak bu sefer gerçekten böyle kadınlarla karşılaşıyoruz. Bu kadınlar da yorgundur, çalışmazlar, her şeyi Allah’tan dikerler, çevrelerinden beklerler, nihayet melekler dibe vurur, dillerin ve dillerin üstüne düşer ve bir kaç hikayenin dibine. .
Ardu’nun hikayesinde bir baba, keçe36 ve Riya şixrê’nin hikayesinde de yaşlı bir kadın, bir nokta ve bir kedi var. Bu üç hikayenin tüm kahramanları da kıştan önce kış gündönümü yaşamazlar. Bu üç hikayede anneler, dedeler ve babalar nasıl öleceğimizi anlatırlar.Bu hikayelerdeki üç kız da koca bulana kadar evleneceğimizi söylerler. Son hikayede domuz da diyor ki, öldüğünde ve evlendiğinde ben de komşuların evine, onların domuzu olacağım. Ayrıca Kürtçe 8 Mart Dünya Kadınlar Günü Kutlama Mesajları 2022 yazımızı da okuyabilirsiniz.
Ama kış geliyor, ne bu fahişe, yaşlı adam ve baba ölüyor, ne de kızının kocası. Bu tiral halkı kış geldiğinde yamyamlar çok üzülür ve lokantanın geri kalanını keser. Kendi ununu ve yemeğini hazırlamak için, hayatın sonunda meze dikmenin nasıl bu kadar kolay bir durum olmadığını görmek için keşfe çıkın. Öte yandan, bu üç hikayenin konusunu da nasıl gördüğümüz, Dallar ve varyasyonlar aynı olduğu için birbirine çok yakındır. Bu aynı zamanda, hikaye evlerinin bu kadar yaygın olduğu topluluk tarafından bu hikayelerin temasının önemli bulunduğu, verilere dahil edildiği katılımını da sağlar.
Kadınlar günü ile alakalı Kürtçe şarkılar arasında hiç şüphesiz “Wûn kûda diçun” şarkısı olacaktır. Bu şarkı mücadeleci kadınlara ithaf edilirken aynı zamanda Kürt kadınlarının cesaretine de dikkat çekilmektedir.
Hun lı benda buharê bun
Ha buhar hun ku da dıçın
Dılê we yi germ ruye we ken bu
Nekın Jınên azad hun kuva dıçın Dılê axê sare nekın kuva dıçın
(Baharı bekliyordunuz Bahar geldi siz nereye gidiyorsunuz Yüreğiniz sıcak yüzünüz güleç idi Yapmayın özgür kadınlar nereye gidiyorsunuz Toprağın yüreği soğuktur yapmayın nereye gidiyorsunuz)
Ez 8’ê Adarê Roja Jinên Kedkar ên Cîhanê li hemû jinan pîroz dikim û jiyaneke tijî wekhev, azadî û bextewariyê ji wan re dixwazim.
8’ê Adarê roja ku jinên cîhanê daxwazên xwe yên wekhevî, pêşketin û jiyanek aramtir tînin ziman. Ez ji dil vê roja watedar li jinên me pîroz dikim.
Kürtçe Kadınlar Günü Mesajları ve Sözleri 2022 yazısı hakkında bilgiler elde ettikten sonra Kürt kadınları hakkında detaylı bilgiler için ayrıca 8 Mart ve Kürt Kadınları başlıklı yazımızı da okuyabilirsiniz.
Kürtçe Kadınlar Günü Mesajları ve Sözleri 2022
Yorum Yaz