Gelenekçi yapıları ile bilinen Kürt halkı, geçmişten bugüne değin kültürlerinin bazı parçalarını korumayı halen başarabilmişlerdir. Kürt Gelenekleri makalemizde Kürt düğünleri, kürt müzikleri, kürt oyunları, kürtlerde saygı gibi birçok özelliğe değineceğiz. Böylece yazımız sayesinde kürtler hakkında bilgilere ulaşmış olacaksınız. Günümüz toplumlarında geçmişe dönük değerlerin bu kadar iyi korunması az gözlemlenen bir durumdur. Bunun tam tersine Kürt halkı için geleneklerin korunması oldukça önemlidir.
İçindekiler:
Kürt gelenekleri nelerdir? Halen kapalı bir toplum yapısının olması bazı özelliklerin korunmasını sağlayan en önemli unsurdur. Gelenekler son yıllarda dinamik bir yapıya kavuşmuşlardır. Buna bağlı olarak da zaman içerisinde bazı geleneklerin kaybolmaya yüz tutması hatta birkaçının tamamen kaybolması bilinen gerçekler arasındadır. Kürt Gelenekleri oysaki Kürtlerin gelenekçi yapısı daha sağlam bir şekilde devamlılığını sürdürür. Sosyal yaşamın birçok alanında da bu yapı hâkimdir.
Kürtlerde Misafirpervelik ahlakı Kürtlerin geleneklerinde asla taviz vermediği noktalardan bir tanesi misafirperver yanlarıdır. Evlerine, iş yerlerine gelen bir misafiri en iyi şekilde ağırlamak isterler. Anadolu halklarının çoğunda bulunan bu özellik Kürt halkında daha da ağır basar. Hatta çoğu kendi imkanlarından vazgeçerek misafirlerini rahat ettirme telaşındadırlar. Kürtlerde Misafirperverlik İkramları ise misafirleri için sınırsızdır. Kürt Gelenekleri ellerinde olan bütün imkanları kullanırlar. Misafirperver yönlerini görmek için mutlaka bir tanıdık olmaya gerek yoktur. Köyden geçen bir yabancı, yolu evlerine düşmüş herhangi birine de aynı tavrı takınırlar. Kürt halkı için misafirlerini en iyi şekilde ağırlamak son derece önemlidir. Ellerinden gelen her türlü ikramı yaparlar. Özellikle yabancı birisini ağırlarken son derece büyük bir özen gösterirler.
Kürtlerde Düğün Nasıldır? Düğün seremonileri de Kürt halkı için büyük önem taşır. Düğünlerin başlangıcından bitimine kadar tam bir şölen havası vardır. Kürt geleneklerinde düğünlerin çok öncesinde temel hazırlanmaya başlanır. Gelenekler kız isteme törenleri ile birlikte kendisini gösterir. Burada sosyal yaşamın bütün öğeleri göze çarpar. Kız isteme töreni sırasında her iki ailenin ileri gelenleri bir araya gelir. Bu tören sonrasında nişan günü belirlenir. Nişan töreni neredeyse bir düğün havasında geçer. Nişanın ardından düğün için hazırlıklar başlar.
Düğün ise kelimenin tam anlamı ile bir şölen tadındadır. Düğünün en özel tarafı müzikleridir. Kürt Düğünleri Düğün töreni boyunca Kürt ezgileri ilk çalınan şarkılardır ve her düğüne birlik sembolü olan halay eşlik eder. Takı takmak ise düğünlerin en önemli geleneğidir. Kürt Gelenekleri düğün öncesinde yemekler dağıtılır, evlenecek çiftler için büyük bir davet verilir. Düğün kervanı, hediyelerin hazırlanması, kına gecesi de unutulmayacak ayrıntılar arasındadır. Düğünlerin her biri oldukça görkemli geçer. Bütün tanıdıklar ve akraba çevresi düğünlerde hazır bulunur.
Kürtlerde saygı ve ahlak nasıldır? Unutulmaya yüz tutan geleneklerden bir tanesi olan büyüklere saygı, Kürt halkının hala yaşattığı yönlerinden bir tanesidir. Burada büyük sadece baba değil ailenin diğer yaşı büyük olan kişileridir. Saygı kapsamı ise oldukça geniş tutulmuştur. Amcalar, dedeler, kuzenler arasında yaşa bağlı bir hiyerarşi söz konusudur. Kürtlerde Büyüklere Saygı bu hiyerarşinin temeli ise korkudan çok hürmetten ileri gelir. Her durumda büyüklerin lafı geçerlidir ve yaşı küçük olanlar bu tecrübelere önem verirler. Büyük olana saygı duymak en önemli gelenekler arasında yer alır.
Kürtler anneye saygı nasıldır? Kürt halkının en çok değer verdiği ve geleneklerinden gelen bir başka özelliği ise annelerine olan saygılarıdır. Anne bu toplumda son derece kutsaldır. Çocukların yaşı ne olursa olsun annelerini hep sayarlar ve baş üstünde tutarlar. Eğer aile içerisinde en yaşlı kişi anne ise bu her durumda annenin sözüne danışılacağı anlamına gelir. Kürtlerde Anneye Saygı Anne de Kürtler için ata sayılır. Anne bütün çocuklar için kutsaldır. Hatta aile içerisinde anne yerine geçebilecek bütün kadınlara değer verilir.
Kürtlerde dayanışma ruhu nasıl oluşur? Buna dayanışma da denilebilir. Kürt halkının gelenekleri arasında en önemli parçalardan bir tanesi de birliğin, dayanışmanın hiçbir zaman eksik olmamasıdır. İyi ya da kötü her an, bu ruh ortaya çıkar. Konudan bağımsız olarak Kürt halkı her zaman bir diğerinin yanındadır ve yardım etmek için hazır bekler. Kürtlerde Birlik ve Beraberlik Ruhu özellikle kötü zamanlarda dayanışma daha fazla ortaya çıkar. Düğün ve cenazeler söz konusu olduğunda ortada bir kırgınlık bile varsa bu unutulur. Herkes bir yandan yardımcı olmaya çalışır. Bu ruh her türlü kötü günde daha da fazla belirginleşerek ortaya çıkar.
Kürt müzikleri nelerdir? Geleneksel Kürt müzikleri iki temele dayanır. Birincisi hareketli olan halaylar, ikincisi ise yaşanmışlıklara dayalı ağıtlardır. Her iki biçim de halk arasında oldukça yaygındır. Kürt Müzikleri hareketli müzikler genellikle davul ile çalınır ve ona zurna denilen nefesli çalgılar eşlik eder. Ağıtlar ise daha ağır ve insanın içine işleyen notalara sahiptirler. Ağıtların ortak tarafı her birinin bir acıdan kaynaklı olarak ortaya çıkmalarıdır.
Kürt kıyafetleri nelerdir? Kıyafetler Kürt halkında yöreden yöreye çok az farklılık gösterse de temeli aynıdır. Kadınlar genellikle işli elbiseler giyer. Bu elbiseler son derece gösterişlidir. Ancak bu tanım günümüz kıyafetleri ile karıştırılmasın. Kürt Kıyafetleri coğrafyanın şartlarına uygun olarak bedeni güneş ışınlarından ve soğuk havalardan korumaya daha yatkın kıyafetler kullanılır. Bölgeye gidenler bu kıyafetlerden özellikle kadınların başlarına taktıkları örtülerden edinebilirler. Kürt Gelenekleri oyaları ile dikkat çeken bu örtüler oldukça estetik görünürler.
Kürt Gelenekleri
Yorum Yaz