e
sv

Tarihteki Kahraman Kürt Kadınları

Kürt kadınlarının kahramanca destanları tarihin çeşitli dönemlerinde her zaman önümüze çıkabilmektedir. Tarih birçok Kürt kadınının kahramanca direnişine şahitlik etmiştir. Bizlerde Tarihteki Kahraman Kürt Kadınları başlıklı makalemizde en önemli Kürt kadınları arasındaki 5 isme yer verdik.
tarihteki kahraman kürt kadınları
avatar

Hiva Sönmez

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 1

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Kürt kadınlarının kahramanca destanları tarihin çeşitli dönemlerinde her zaman önümüze çıkabilmektedir. Tarih birçok Kürt kadınının kahramanca direnişine şahitlik etmiştir. Bizlerde Tarihteki Kahraman Kürt Kadınları başlıklı makalemizde en önemli Kürt kadınları arasındaki 5 isme yer verdik. Tarih, Kürt kadınlarının direnişini bazen Leyla Qasim ile önümüze çıkarırken bazen ise Mina Qazî ile karşımıza çıkmaktadır. Bunların yanında Bedirxan ailesinden olan Rewşen Bedirxan’ın mücadelesi de unutulmaması gereken mücadelelerden biridir.

Tarihteki Kahraman Kürt Kadınları

Kürt kadınları tarih boyunca her zaman önemini korumuştur. En büyük özelliklerinin ise savaşçı ruha sahip olmaları ve çok iyi bir anne olmaları olduğunu söyleyebiliriz. Tarihteki kahraman Kürt kadınları ise bu özellikleriyle dikkatleri üzerine çekiyorlar. Sizlere tarihte çok büyük öneme sahip olan Kürt kadınları hakkında bilgi vereceğiz.

mina qazi nerelidir

mina qazi kimdir?

Mina Qazî

Mina QazÎ, Pêşava QazÎ Mihemed’in hanımıdır. Kürt halkı için çok büyük bir öneme sahiptir. Mina QazÎ, Kürt tarihinde bir ilki gerçekleştirmiş ve 1945 yılında Kürdistan Kadın Birliği’nin kurulmasını sağlamıştır. Bunun Kürt kadınları mücadelesinde bir ilk olarak dikkat çektiğini görebiliyoruz. Ayı zamanda Mahabad Kürdistan Cumhuriyeti’nde de çok önemli görevler üstlenmiştir. Cumhuriyetin içerisinde kadınlarında daha aktif bir hale gelebilmesi için çok fazla çalıştığını görüyoruz.

Rewşen Bedirxan

rewşen bedirxan mücadelesi

Tarihteki kahraman Kürt kadınları arasında yer alan Rewşen Bedirxan, dönemin şartlarına rağmen kendisini son derece iyi geliştirmeyi başarmıştır. Kendisini geliştirerek anadilinin dışında olmak kaydıyla 5 yabancı dil daha öğrenmiştir. Kendisi eşi Mir Celadet Bedirxan’ın yapmış olduğu çalışmalara destek vermiştir. Kürtlerin mücadelelerine çok fazla destek verdiğini görüyoruz. Halep’te Dr. Nuri Dersim, Haydar Haydar, Hasan Hişyar ve Osman Efendi ile birlikte Kürt Bilim ve Yardımlaşma Derneği’ni kurmuştur. Ek olarak Hawar dergisinin yazarlığını yapmış bunun yanı sıra ise derginin redaktörlüğü görevini üstlenmiştir. Rewşen Bedirxan, 1957 yılında Yunanistan’da yapılan Kolonyalizm karşıtı bir kongreye Kürdistan Bayrağı ile katılım göstermiştir. Bu katılımıyla beraber uluslar arası bir toplantıda Kürdistan Bayrağı ilk defa açıldı. Celadet Ali Bedirhanın Biyografisini paylaştığımız ve Bedirhan ailesi hakkında önemli bilgilere yer verdiğimiz Celadet Ali Bedirhan Biyografisi ve Eserleri başlıklı makalemizi okuyarak Celadet Ali Bedirhanın hayatı hakkında bilgiler elde edebilirsiniz.

zerife hanım mücadelesi

zerife hanım kimdir?

Zarife Hanım

Tarihte büyük öneme sahip olan Kürt kadınları arasında yer alan bir diğer isim ise Koçgiri aşiretinin reisi olan Aşişer’in hanımı Zarife Hanım’dır. Kendisi özellikle akıllı ve cesur olmasıyla tarihe adını yazdırmayı başarmıştır. Kendisi silahını hiç yanından hiç ayırmıyordu ve keskin bir nişancıydı. Bu şekilde kocası Alişer’in vermiş olduğu özgürlük mücadelesinde aktif bir şekilde yanında olmayı başarmıştır.

 

Gülnaz Hanım

Kürt kadınlarının cesaretiyle tanınmış olduğunu belirtmiştik. Cesaretiyle tanınan bir diğer Kürt kadını ise İzzet Bey’in kızı kardeşi olan Gülnaz Hanım’dır. Gülnaz Hanım özellikle Ağrı ayaklanması sırasında çok büyük mücadele vermiştir. Bu noktada Seyit Rıza’nın karısı olan Besê Hanım ile beraber Kürt özgürlük mücadelesine katkı vermiştir.gülnaz hanım mücadelesi Gülnaz hanım başı kesilip kendisine gönderilen oğlunun yanı başına geçerek Oğlunun kesik başına elini uzattı, gözlerini okşadı ve yüksek sesle:”Bu benim tosunumdur, buna ben bugün için süt verdim. Eğer Kürdistan davası uğruna bu suretle ölümünü görmeseydim, sütümü kendisine haram ederdim” dedi. Ve bu olayla birlikte Gülnaz Hanım 1927 yılında yaşanan Ağrı ayaklanmasına katılır, Gülnaz Hanım’ın Ağrı ayaklanmasına katılımı sadece kendisi ile kalmayıp aile efradından birçok kişi bu ayaklanmaya katılmıştır. Hakkeza kardeşi İzzet Bey’de bu ayaklanmanın öncülerinden biridir.

Ayaklanmanın bitiminden sonra kardeşi Gülnaz Hanım tutuklanarak Muş Cezaevine gönderilir. Kendisi cezaevindeyken kardeşi İzzet Bey ve Sıddık Bey bir çatışmada öldürülüp başları kesilerek Muşa getirilir, vahşide katledilen bu iki kişinin cesedini teşhis etmekte zorluk çekilmiştir. Cesetlerin teşhisi için yani hangisinin Sıddık Bey ve hangisinin ise İzzet Bey olduğunu belirtmek için Gülnaz Hanım cezaevinden çağrılır. Nuri Dersimi, Gulnaz Hanım’ın kesik baslarla karşılaşmasını şöyle anlatır: “İlk önce İzzet Bey’in kesik başı önünde eğildi ve kardeşinin kahramanlıklarını yüksek bir sesle saydı. Ondan sonra oğlu Sıddık Bey’in kesik başına elini uzattı, gözlerini okşadı ve yüksek sesle, ‘Bu benim tosunumdur, buna ben bugün için süt verdim. Eğer Kürdistan davası uğruna bu suretle ölümünü görmeseydim, sütümü kendisine haram ederdim‘ dedi. Sitemizde daha önce yayınlanan Ağrı Dağı İsyanıyla Başlayıp Zilan Deresi İle Biten Kürt Katliamı başlıklı makalemizi okuyarak Ağrı dağı katliamı hakkında bilgilere ulaşabilirsiniz.

leyla qasim nerelidir

leyla qasim kimdir?

Leyla Qasim

Kürt tarihinde ilk şehir kadın olma unvanına peşmerge Leyla Qasim sahiptir. O da cesaretiyle bilinmiştir ve asılacağı zaman bile kesinlikle boyun eğmemiştir. İşgalcilere karşı en büyük mücadeleyi veren Kürt kadınlarının arasında yer aldığını söyleyebiliriz. Kendisi Kürdistan’daki işgali dünyaya duyurmak ve Kürt halkının üzerindeki baskıyı kırabilmek için dört tane arkadaşıyla beraber bir uçak kaçırma eyleminde bulunmuştur. Fakat başarısız olmuş ve Baas rejimi tarafından tutuklanmışlardır. 22 yaşındayken 12 Mayıs 1974 tarihinde uçak kaçırmaya çalıştığı dört arkadaşıyla beraber idam edildi.

Leyla Qasim, Kürt halkının mücadelesinde her ne kadar ilk öldürülen Kürt kadını konumunda olsa da son değildir. Günümüzde Kürt kadınlarının sahip olduğu bu mücadeleci ruhun hala devam ettiğini ve cesur birer savaşçı olduklarını görebilirsiniz.

Kürt halkının genellikle sömürge bir halk olması Kürt kadınlarının ise diğer dünya ülkelerinin kadınlarına göre daha fazla zorluk yaşamasına sebep olmuştur. Özellikle Kürt halkının üzerinde sürekli bir savaş koşulları olması geride kalınmasına sebep olurken kadınların daha fazla geri planda kalmasına sebep olmuştur. Bu yüzden birçok Kürt kadının savaşçı olduğunu görebilirsiniz.

okuyucu yorumlarıOKUYUCU YORUMLARI

Sıradaki içerik:

Tarihteki Kahraman Kürt Kadınları