Kürtlerin yoğunlukta olduğu ve Kürt şehri olarak kabul görülen Diyarbakır, 2 Unesco mirasına ev sahipliği yapmıştır. Diyabakır Surları ve Hevsel bahçelerinin Unescoya katılmasının ardından şimdi de bir başka Kürt şehri olan Şanlıurfadaki Göbeklitepe Unesco mirasına katılmayı hak etmiştir. Bizler Bir Kürt Şehri Daha Unesco Dünya Kültür Mirasına Katıldı başlıklı makalemizde Göbeklitepe’nin tarihi yönünü sizlere aktarıp Unescoya katılan Kürt şehirleri hakkında ufak bilgiler vermek istiyoruz.
Bahreyn’de yapılan 42. Dünya Mirası Komita Toplantısı’nda Unesco Dünya Kültür Mirası Listesine Göbeklitepe’nin katılmasına hak verildi. Dünyanın en eski tapınak merkezi olarak kabul edilen bu Kültür Mirasımız 100 binlerce yıllık geçmişe ev sahipliği yapmıştır. Şanlıurfa ve özellikle tarihte Kürdistan olarak geçen Kürt Bölgelerinin geçmişi insanlığın geçmişi ile özdeleşecek boyuttadır. Eski yerleşim merkezlerine ev sahipliği yapan bu bölgeler bir çok Peygamber(a.s), Krallıklar, İmparatorluklar ve Devletlere ev sahipliği yapmıştır.
İçindekiler:
Türkiyede unesco listesinde yer alıp, dünya kültür mirası olarak tanımlanan toplam 17 bölgemiz bulunmaktaydı. Göbeklitepe’nin de Dünya kültür mirasına katılması ile bu sayı 18’e ulaşmıştır. Bunların büyük çoğunluğunu Kürt bölgeleri oluştururken ne yazık ki Dünya mirasına katılmasına rağmen bu tarihi ve kültür içeren bölgelerimizin kıymetini pek bilmemekteyiz. Unesco dünya mirası listesinde yer alan bu şehirlerimizin başında Diyarbakır Surları, Hevsel Bahçeleri, Adıyaman Nemrut Dağı, Sivas Divriği Ulu Cami ve DarüşŞifası, Kars Ani Arkeolojik Alanı, İzmir Efes, Aydın Afrodisias gibi bir çok şehir Türkiyede unesco dünya kültür mirasına girmeyi hak kazanmıştır.
Unesco dünya miras listesi 2018 verilerine göre birçok önemli miras unescoya girmeyi hak etmiştir. Unesco dünya kültür mirasında daha önce yüzlerce çeşitli bölge yer alıyordu. Bunlar arasında Türkiyede Diyarbakır, Kars, Sivas, Çorum, İstanbul, Adıyaman, Muğla, Edirne, İzmir, Konya gibi şehirler yer alıyor. Göbeklitepenin unesco dünya mirası listesine katılmasından sonra Şanlıurfa’da bu şehirler arasında yerini aldı. Unesco dünya mirası listesi türkiyede böylece 18 miras yer aldı.
Dünyanın en eski tapınağı ile yerleşim yeri ünvanını elde eden Göbekli Tepe hakkında kısa bilgiler vereceğimiz bu başlığımızda, Şanlıurfa Göbeklitepe fotoğrafları ile beraber Şanlıurfa Göbeklitepe hakkında bilgileri elde edebileceksiniz.
Şanlıurfa merkeze on sekiz km uzaklıkta bulunan Örencik Mahallesindeki eski çağlara ait Göbeklitepe’de ilk arkeolojik kazı çalışmalarına 1995 yılında Şanlıurfa Müzesi ile Berlin Alman Arkeoloji Enstitüsü ortaklığıyla beraber kazı çalışmalarına başlandı. Böylece Göbeklitepe’ye vurulan ilk kazı çalışması bu tarihte başlamıştır. Kazı çalışmalarının başlandığı yıldan günümüze kadar Neolitik Çağ’a ait bilinmeyen türlerden olan hayvan figürleri ile “T” şeklindeki taşlar, 8-25 metre büyüklüğündeki dairesel ve dikdörtgen olan dünyanın en eski tapınak kalıntıları ile beraber daha sayamadığımız birçok tarihi eserler kazı çalışmalarında bulunmuştur.
Unescoya Kültür Mirası makalemizin sonuna gelirken Kürt Filmi İstanbul Film Festivalinde Yayınlandı başlıklı makalemizi de inceleyebilirsiniz.
Bir Kürt Şehri Daha Unesco Dünya Kültür Mirasına Katıldı
Yorum Yaz