Selahattin Demirtaşın hayatını ele alan yazı dizimizde bugün Selahattin Demirtaş’ın Tutuklanması başlığımızla sizlerleyiz. Selahattin Demirtaşın tutukluluk sebebini merak eden Hdp kitlesi soluğu Selahattin Demirtaşın mahkeme savunmalarında buluyor. Selahattin Demirtaşın savunmalarını okuyarak en objektif şekilde Selahattin Demirtaşın mahkemesinden haberdar olacağını düşünen Hdp tabanı için bizler de medyaya yansıyan bilgileri aktarmaya devam edeceğiz. Böylece Hdp tabanının Selahattin Demirtaş Haberlerini okuyarak onun durumu hakkında bilgi sahibi olabilecekler.
Selahattin Demirtaş’ın tutuklanma sebepleri arasında yer alan 2 önemli husus vardır ilki Selahattin Demirtaşın apo sözlerini teşkil etmektedir. Selahattin Demirtaş Abdullah Öcalan ile ilgili medyaya verdiği bu sözlerde devlet onu Terör Örgütü propagandası suçundan ötürü yargılamaktadır.
Bir diğer husus ise Selahattin Demirtaşın Kobane olayları esnasında söylediği sözlerden suçlandığı tahmin edilmektedir. Bilindiği üzere Selahattin Demirtaşın Hdp Genel Başkanı olduğu dönemlerde Hdp Kobane olayları için halkı sokağa davet edip hakkeza Selahattin Demirtaş kobane olayları için kendisi şahsen medyada halkı sokağa davet ederek Kobane için meydanlara çıkılması çağrısı yapmıştı. Ve bu çağrı Selahattin Demirtaş Kobane çağrısı olarak medyaya düşmüştü. Kobane olaylarında ölen insan sayısı 50den fazla olduğundan ötürü, kobane olaylarının sorumlusu olarak Selahattin Demirtaşın da suçlandığı bilinmektedir.
Uzun bir konu olacak olan bu makalemizde ilk başlıklarımızdan olan Selahattin Demirtaş’ın Tutuklanması başlığımızla konuyu açalım. 2016 Kasım ayında Haklarında fezleke bulunan ve Milletvekili dokunulmazlıklarının kaldırılmasının ardından ifade vermeye gitmeyen HDP milletvekillerinin evlerine polis operasyonu düzenlenmişti. Bu olaylar sırasında 12 milletvekili gözaltına alındı. Düzenlenen bu operasyonda eş başkanlar; Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ ve İdris Baluken gibi isimlerin yanı sıra 9 HDP milletvekili daha 3 yıl kadar önce tutuklanmıştı. Tutuklanmaların ardından Selahattin Demirtaş Edirne F Tipi ceza evine, Yüksekdağ ise Kocaeli F Tipi cezaevine konmuştu.
Selahattin Demirtaş’ın Tutuklanması Diyarbakır, Hakkari, Van, Şırnak ve Bingöl illerinde Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen terör soruşturmalarınca HDP‘li milletvekillerine yönelik operasyon düzenlenmişti. HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü terör soruşturması kapsamında daha önceden çağrıldığı halde ifadeye gitmediği sebebiyle yaşadığı Ankara’daki evinde gözaltına alınmıştı.
HDP partisinin diğer eş başkanı olan Selahattin Demirtaş ise Diyarbakır’daki evinde gözaltına alınmıştı. Göz altına alınan iki başkan ve diğer partililerde HDP başkanlarının tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk edilmişti. 2. Sulh Ceza Hakimliği’nce tutuklanan eş başkanlar, 6-8 Ekim olaylarında halka”sokağa çıkın” çağrısı yapmaktan suçlanıyor.
Selahattin Demirtaş’ın Tutuklanması Diyarbakır 2. Sulh Ceza Mahkemesince terör soruşturması kapsamında ele alınıp, işlemlerinin ardından hava yoluyla İstanbul’a, ardından helikopterle Edirne’ye getirilerek terör suçlamalarıyla Edirne F tipi ceza evine konmuştu.
Şükrüpaşa Atletizm Pisti’ne iniş yapan helikopter Selahattin Demirtaş’ı taşıyordu. Demirtaş yolculuk sonrası geniş güvenlik önlemleriyle cezaevi aracına bindirilerek Edirne F Tipi Kapalı Cezaevine taşınmıştı.
Selahattin Demirtaş’ın Tutuklanması Aynı dakikalarda Figen Yüksekdağ, Kocaeli F tipi cezaevine götürülüyordu. Uçakla Kocaeli – Kartepe İlçesi Cengiz Topel Havaalanına getirilen Yüksekdağ, jandarma eşliğinde Kandıra’daki Kocaeli F Tipi Cezaevi’ne götürüldü. Selahattin Demirtaşın suçu hakkında detaylı bilgiler için Selahattin Demirtaş Mahkeme Süreci başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz.
Selahattin Demirtaş’ın ifadesinde, ” Yapacağınız hiçbir yargılama faaliyetinin adil olacağına inanmadığımdan soracağınız hiçbir soruya cevap vermeyeceğim. Buraya getirilmem bile hukuk dışıdır. Selahattin Demirtaş İfadesinde Ne Dedi? Siyasetçilerin muhatapları siyasetçilerdir, yargı mensupları değildir” dedi. Figen Yüksekdağ ve diğer Milletvekilleri de benzer ifadeler kullandı.
Selahattin Demirtaş’ın Tutuklanması Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı yaptığı açıklamada HDP Milletvekilleri le ilgili olarak; Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ Şenoğlu, Gülser Yıldırım ve İmam Taşçıer, Sırı Süreyya Önder, Ziya Pir gibi isimlerin kuvvetli suç şüphesi ve somut deliller sebebiyle gözaltı kararı verildiğini açıkladı. Vekiller hakkında “silahlı terör örgütüne üye olma, suç işlemeye tahrik ve terör örgütü propagandası yapmak” suç soruşturmaları vurgulandı.
Selahattin Demirtaşın son ifadesinde çeşitli detaylar yer almış olsa da öneli ifadeler içermektedir. Selahattin Demirtaşın en son ifadesi Hdp tabanı arasında sempatik kazanmış olsada bu ifadelerin hakim tarafından ne cevapla karşılaşılacağı merak edilmiştir. Selahattin Demirtaş savunmaları iyi savunmalar oluştururken son karar Selahattin Demirtaşın hakiminin kararına kalmıştır. Selahattin Demirtaş oy oranı da merak edilen bir diğer husus olmuştur. Selahattin Demirtaş ifadesinin detayları için Selahattin Demirtaş; ’Apo’nun Heykelini Dikeceğiz’ bakabilirsiniz.
Selahattin Demirtaş’ın Tutuklanması sürecinde söz konusu olan olay gecesi sosyal medya / Twitter hesabından halkla paylaştığı tweette; “Diyarbakır’da evimde zorla gözaltına alınma kararı ile emniyet yetkilileri kapımdalar” mısralarını paylaşmıştı.
Selahattin Demirtaş twitleri önemli ölçüde Hdp kitlesi tarafından takip edilirken, Selahattin Demirtaş’ın en beğenilen twitleri arasında ketil mevzusu olmuştur. Selahattin Demirtaş ketıl olayı ile gündeme gelirken çoğu kişi selahattin demirtaşın ketil haberlerini merak ederek konuya hakim olmak istemişlerdir. Selahattin Demirtaş kimdir hatta Selahattin Demirtaşın twitlerimi ketıldan atıyorum mizahına karşılık çoğu kişinin aklına Selahattin Demirtaş twitlerini nasıl atıyor? veya başka bir deyişle Selahattin Demirtaş cezaevinde nasıl twit atıyor gibi soruları beraberinde getirerek, Selahattin Demirtaş internete nasıl giriyor sorularını aramaya koyulmuşlardır. Selahattin Demirtaş hakkında detaylar için Selahattin Demirtaş Kimdir? Kardeşleri ve Siyasi Hayatı başlıklı makalemize bakabilirsiniz.
Demirtaş ve Yüksekdağ, önceden aldıkları karar gereği 2016 Haziran’ında ifade için Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na gitmeyeceklerini açıklamışlardı. Selahattin Demirtaş’ın Tutuklanması medyada önemli bir haber oluştursa da çoğu kişinin beklediği tepkiyi almamıştı. Selahatin Demirtaşın tutuklanma günü yaptığı açıklamada birkaç şehirde ufak çaplı açıklamalar olsa da Selahattin Demirtaş için pek uzun bir olay olmamıştır.
Selahattin Demirtaş nedeni hakkında yazılan yazılarda Selahattin Demirtaşın tutuklanma öncesi açıklamaları birçok kesim tarafından tepki ile karşılanmaktadır. Selahattin Demirtaşın tutuklanmadan önce attığı twitler ile Selahattin Demirtaşın tutuklanmadan önce söylediği sözler çoğu Hdp kitlesi tarafından da Demirtaşın mahkemesi hakkında detayları öğrenmek için birer merak uyandırmış durumda. Selahattin Demirtaş utuklanma nedeni haberleri için Selahattin Demirtaş; ’Apo’nun Heykelini Dikeceğiz’ bakabilirsiniz.
Selahattin Demirtaş konuşmasının nedeni mahkeme zabıtlarında Selahattin Demirtaş’a itaaf edilen suçlar arasında kuvvetli suç şüphesine dair somut deliller olarak; 50 kişinin öldüğü ‘Kobani Protestoları’ öncesi ve sürecinde atılan twit ve yapılan açıklamaları gösteriliyor.
1 – Demirtaş’ın 9 Ekim 2014’te HDP Diyarbakır il başkanlığındaki açıklama,
2 – 18 Aralık 2015’te Diyarbakır’da Ertuğrul Kürkçü ve Kamuran Yüksek ile hendekler ve buna bağlı eylemlerle ilgili açıklamalar,
3 – 26 Aralık 2015’te Demokratik Toplum Kongresi’nde hendek barikatları açıklamaları,
4 – 3 Mart 2016’da Diyarbakır Yenişehir Belediyesi önünde bir PKK’lı teröristin cenazesiyle ilgili yaptığı açıklamalar delil olarak gösterildi. Selahattin Demirtaş cezaevindeki şarkıları için Selahattin Demirtaş Şarkısı Sözleri bakınız.
Demirtaş’ın Davası Ağır Gidiyor Hakkında Diyarbakır’da açılan dava nedeniyle 2016 Kasım ayında tutuklanan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın mahkemeleri olaydan neredeyse 1 yıl sonra görülmeye başlandı. Selahattin Demirtaş ermeni midir bu yüzden Demirtaş’ın avukatları, yargı süreciyle ile ilgili olarak basın toplantısı düzenlemişlerdi.
Selahattin Demirtaş suçu nedir? Demirtaş’ın avukatı Mahsuni Karaman toplantıda söz alarak, Demirtaş hakkında 32 dava bulunduğunu, dosyaların birleştirilmesinden dolayı da Demirtaş’ın 21 davadan yargılandığını belirtti.
Selahattin Demirtaş kobane olayları Avukat Karaman, duruşmalarına kamera yöntemi ile değil bizzat katılmak istediğini söyledi. SEGBİS kamerasıyla savunma yapmayacağını söyleyen Kahraman’ın bu talebini bazı mahkemeler kabul etmişken, avukatı Demirtaş’ın ilk aylarda hiçbir duruşmaya getirilmediğini söyledi. Selahattin Demirtaş oy oranı bir duruşmada ise sevk sırasında kelepçe takılması Selahattin Demirtaş’ı rahatsız ettiğinden kabul etmeyerek yine duruşmaya gelememişti. Selehattin Demirtaşın ve ailesi hakkında bilgiler elde etmek için Selahattin Demirtaş Eşi Kimdir? Hayatı ve Yaşı başlığına göz gezdirebilirsiniz.
Demirtaş’ın dosyasının güvenlik gerekçesiyle Ankara’ya gönderildiğini söyleyen avukat Karaman, Ankara’daki diğer davaya bakan mahkemenin güvenlik gerekçesiyle Demirtaş ‘ı duruşmada hazır bulundurmadığını hatırlattı. Selahattin Demirtaş suçu nedir? Dosyaya göre değişen güvenlik mevzusunun keyfi olarak uygulandığını söyleyen Kahraman, Demirtaş’ın duruşmalara getirilememesini meşru kılacak objektif bir neden olmadığını da aktarmıştı.
Demirtaş’ın hiçbir şartta susma hakkını kullanmayacağını hatırlatan Kahraman, tüm suçlamalarla ilgili olarak bizzat mahkemelerde hazır bulunup savunma yapmak istediğini de hatırlattı. Selahattin Demirtaş katil midir sonuç olarak 2017 senesinde tutukluluk incelemesinin 108 gün boyunca yapılmadığını, bu yüzden müvekillinin tutuklu kalamayacağını belirten Kahraman, CMK’ya göre tutuklu her şüphelinin en geç 30 günlük süreçte tutukluk durumunun incelenmesi gerektiğini de söyledi. Daha fazla Başak Demirtaş Kimdir? Nerelidir, Kaç Yaşında ve Hayatı detayları için tıklayınız.
Demirtaş’ın dosyasının en son incelemesinin 22 Haziran’da yapıldığını ve sonrasında hiç yapılmadığını hatırlatan Kahraman, Türk ceza tarihinde ilk kez Demirtaş,ın 108 gündür hiçbir tutukluluk incelemesi yapılmadan fiilen cezaevinde tutulduğunu da ekledi.
4 Kasım’da verilen tutuklama kararının yasal olarak doğru süreçte incelenmediğinden aşınmış olduğunu belirten Kahraman, müvekkilinin şu anda tutuklu değil,’ hürriyeti tahtit suçu’ mağduru olduğunu söyledi ve bu keyfi tutumun derhal incelenmesi gerektiğini de hatırlatarak mercelerin görevi kötüye kullanma suçu işlediklerinin altını çizdi.
Selahattin Demirtaş kobane olayları bu sürecin ardından Selahattin Demirtaş davalara çıkmaya devam etti son dönemde 8 Haziran’a ertelenen dava, seçimler nedeniyle tekrar ertelenerek Eylül ayına çekildi.
Selahattin Demirtaş’ın Tutuklanması
Yorum Yaz