Kürtlerin sinema geçmişi çok önemli bir geçmişe dayanmaktadır. Türkiye Kürtlerinin sinema geçmişi özellikle Yılmaz Güney ile büyük başarılar elde etmiştir. Yılmaz Güneyin Kürtleri konu alan filimleri sadece Kürtler değil birçok kesim tarafından beğenilmekteydi. Bizler Sinema Tarihinde En Önemli Kürt Filmi başlıklı makalemizde Kaplumbağalar da uçar filmi hakkında biraz konuşacağız. Özellikle Kürtlerin bir kısmı Gerilla Filmleri ile Politik Kürt Filimlerine merak duysalar da Kürtler tarafında en çok sevilen filimlerin başında Kaplumbağalar da uçar filmi yer almaktadır. Bu film sadece Kürtler değil birçok kesim tarafından dünya geneli sevilen bir filim haline gelmiştir.
İçindekiler:
Kürt sineması daha yeni gelişmekte olan bir sinemadır. Uzun yıllar baskı altında kalınması ve bu alanda sınırların olması gelişmesinin önünde birer engel olmuştur. Ancak yine de sinema tarihine iz bırakan pek çok Kürt filmi çekilmiştir. Günümüzde pek çok genç yönetmen de bu alanda çalışmalarına devam eder. Öncelikle eski filmlerden sinema tarihine iz bırakanlar olmak üzere yeni çekilmiş olup da iz bırakmaya aday olanlara bir göz atalım.
Kürt sineması deyince akla ilk gelecek olan İranlı Kürt yönetmen Bahman Ghobadi ve Türkiyeli Kürt sanatçı Yılmaz Güneydir. Bahman Ghobadi’nin hafızalarda iz bırakan en iyi iki filmi Sarhoş Atlar Zamanı ve Kaplumbağalar da Uçar filmleridir. Sarhoş Atlar Zamanı İranlı bir Kürt ailenin dramını dile getirmektedir. Vahşi kurt filmleri babalarının ölümünden sonra zor durumda kalan kardeşlerden birinin acil bir ameliyat olması gerekmektedir. Zagros film full izle kardeşlerinin sorumluluğunu üstlenen henüz 12 yaşındaki Eyüp oldukça zor bir durumdadır. Yakın plan kürdistan izle bölgedeki Kürtler ağır yaşam koşullarından dolayı sınır kaçakçılığı ile geçinmektedir. Ancak kışın karlı ve soğuk zamanlarında kaçakçılık yapılan atları ayakta tutmak için onlara alkol verilir. Oldukça dramatik ve gerçekçi anlatılan hikâye İranlı Kürtlerin yaşadıklarına odaklanmakta olan çarpıcı bir filmdir ve 2001 yılında gösterildiği zaman sinema eleştirmenlerinden yüksek not almıştır.
Kaplumbağalar da Uçar ise Saddam döneminden hemen sonra Irak ve Türkiye arasındaki sınırda bir Kürt mülteci kampında kalan çocukların dramatik hikayesini anlatmaktadır. Kürt sineması Ghobadi her iki filminde de yöre halkından oyuncular seçmiş ve oldukça gerçekçi bir atmosfer yaratmıştır. 2004 yılında gösterime giren film de yılın en dikkat çeken filmleri arasındadır. Dünya sinemasındaki Kürt sinemasını temsil eden en iyi filmler bu ikisi olarak kabul edilir.
Aslında Yılmaz Güney filmlerinde doğrudan Kürt meselesini işlemez, hatta Kürtçe konuşma ve Kürt kelimesi bile oldukça sınırlı bir şekilde filmlerinde yer alır. Ancak filmlerindeki karakterler Kürt’tür. Kürt toplumsal yaşantısına ve Kürlerin yaşadıkları sorunları vurgulamak Yılmaz Güney’in temel meselesidir. Kürtçe filmler 2017 Ödüllü kürt filmleri Yol ve Sürü ilk akla gelen filmleridir. 1981’de çekilmiş olan Yol sıkıyönetim günlerinde hapishaneden izinli olarak ayrılıp kendi memleketlerine kısa bir süreliğine dönen beş Kürt karakterin yaşantısına ve dramına odaklanır. Yılmaz Güney bu filmiyle Cannes Film Festivalinde Altın Palmiye ödülünü alan ilk Türkiyeli Kürt sinemacı olmuştur.
Sürü filminde ise 1978’de çekilmiştir. Hayvancılıkla uğraşan bir Kürt ailenin son sürülerini Ankara’da satmak için yola çıkmasını, yolda ve Ankara’da başlarına gelenleri anlatır. Kürt filmleri listesi Yılmaz Güney her iki filmiyle de Kürt aile ilişkilerine, kadın ve aile sorunlarına ayna tutmak istemiştir. Eğer Türkiye’den sinema tarihine iz bırakacak Kürt filmleri arayacak olursak bu iki film ilk başta akla gelenlerdir.
Yılmaz Güney ve Bahman Ghobadi’den sonra oldukça farklı bir tarzda da olsa pek çok Kürt filmi çekilmiştir. Bunlardan bazıları çeşitli ödüller almış ve çok beğenilmiştir. 2008 yılında çekilen ve çok beğenilen Bahoz, 2011 yılında çekilen Press ve 2016’da çekilip birçok ödül alan Rauf sinema tarihine iz bırakacak Kürt filmleri arasında sayılabilir. Bahoz üniversitede bir grup Kürt öğrencinin yaşadıklarını anlatır. Kürt sorunu Türkiye’de hep can yakıcı bir sorun olmuştur. Bahoz filminde bu sorunun üniversite hayatına yansımaları ve Kürt öğrencilerinin yaşadıklarına odaklanılmıştır. Kürtçe filmler full izle oldukça bol karakterli ve renkli bir film olan Bahoz sinema eleştirmenleri tarafından beğenilmiştir. Press ise Kürt sorununun çok can aldığı 90lı yıllarda Diyarbakır’da gazetecilik yapanların yaşadıklarını anlatır. Kürt gazeteciliği ve Kürtlerin haber alma sıkıntılarını anlatan film de gerçekçi senaryosu ve başarılı oyunculukları ile dikkat çekmiştir. Rauf ise oldukça naif ve hoş bir hikaye anlatmaktadır. Yine 90lı yıllarda geçen film bir çocuğun gözünden yaşananlara ve ilk defa aşka karşılama heyecanına ortak olmaktadır.
Sinema Tarihinde En Önemli Kürt Filmi
Yorum Yaz