Kürtlerin ataları olarak bilinen birkaç topluluktan bahsedebiliriz. Akatlar, Gutiler ve Hurriler Kürtlerin atası olarak birçok yerde belirtiliyor. Belli bir süre içinde çok fazla terimle değiştirilmiştir. Kürt Kültürünün En Belirgin Özellikleri Kürt dili Avrupa-Hint dili haline geldiği dönemler bile olmuştur. Bu halde Medcenin türü bile sayılabilir. Son göç dalgasına katılan İrani bir halktır aslında.
Medler M.Ö 7. Yüzyılda Medler Urmiyeden Botan’a kadar ilerleyip gittikleri yerlerin halklarıyla anlaşıp Mezopotamya’ya kadar gelmişlerdir. Kürtlerin aslında kesinlikler oradan geldi buradan geldi diye tam bir gelme göç etme yerleri yoktur. Bazen Türkiye’den giden bir Kürt Suriye’ye yerleşir. Bazen ise İran’dan Türkiye’ye gelirler. Kürtlerin birçoğu sorulduğunda geldikleri yeri tam olarak söyleyemez. Sadece duyum olarak bilinen kökeni söylerler.
İçindekiler:
Kürt Dili ve Edebiyatı Dersleri nelerdir? Kürt Dili soylu bir geçmişe sahiptir. Arapça, Farsça ve Türkçe başta olmak üzere çeşitli diller Kürtçeden etkilenmiş ve günlük hayatta Kürtçe kelimeleri kullanmaya başlamışlardır. Tarihte Kürt Devletleri olmamasına rağmen yine de Kürtçe günlük yaşamda sürekli kullanıp Kürtler asimileden kendilerini korumuşlardır. Tarihte Kurulan Kürt Devletleri olmasına rağmen bu devletler uzun bir süre hüküm sürmemişlerdir. Günümüzde Kürtlerin global düzeyde tanınmış bir devletleri olsaydı Kürtçe daha çok tanınıp birçok dilde daha çok kullanılmaya başlanılacaktı. Günümüzde global bir Kürt Devleti olmamasına rağmen yine de Kürtler iyi derecede Kürtçeyi muhafaza etmişlerdir, bunun en büyük katkısı da şüphesiz Kürt Medreseleri olmuştur. Kürt medreselerin eğitim dili Kürtçe olduğu için Kürtçe günümüze kadar gelip kendini muhafaza etmiştir. Kürtçe kendi arasında dil bilimcilere göre dörde ayrılır.
Kürt örf ve adetleri nelerdir? Kürtlerin kendi atalarından ileri gelen bir siyasi yapısı bulunur. Ailelerine çok düşkündürler ayrıca sülale yapısı olarak ta Türklere göre daha kalabalıktırlar. Fakat Birinci Dünya Savaşı sonrasında parçalanmak durumunda kalmıştırlar. Kürtlerde Kültür Kürt müziği Kürtlerin çoğunda ayrı ayrı bir bölüm oluşturmaktadırlar. Fakat düğünlerde genelde hep aynı tarza söylenip oynanır. Kürtler arasında büyük bir birlik vardır. Her konuya her olaya karşı bir olmayı kenetlenmeyi çok iyi bilirler. Kadim derinliği olarak devam eden misafirperverlikleri vardır. Kürt Kültürünün En Belirgin Özellikleri Bir yere misafirliğe gidildiğinde misafirler kalkalım dediğinde ev sahibi birden çok kez Allah aşkına kalkmayın demelidir eğer demez ise o ev sahibi hakkında demedik bırakılmaz. En güzel eşyaları misafirler için kullanmalıdırlar. Haremlik selamlığa çok dikkat ederler. Eğer bir misafir yatıya gelmiş ise evdeki en güzel yer o misafire verilir. Buna rağmen kendilerine kalacak yer kalmasa bile mutfakta uyurlar.
Mutfakta dolu ise sabaha kadar uyumazlar. Çok fazla misafir olduğunda mutlaka kuzu kesilmelidir. Yemekte her zaman son lokma bırakılır. Masadaki en büyük kişi o lokmayı yemez ise öylece mutfağa götürülür. Mutfakta yemeği yapan kişi yer. Bütün Kürtler özleri itibari ile korkusuz ve cesurdurlar. Cenaze ve düğünlerde herkes birbirine yardımcı olur kenetlenirler. En zenginden en fakire herkes zarfa para koyar ve düğün sahibine verilir ve düğün masrafları karşılanır. Düğünlerde haremlik selamlık uygulanır. Cenazelerde her şeyi komşular karşılar ev sahibinin ruhu bile duymaz. Çaysız yemek yemezler. Her yemeğin yanında veya sonrasında çay içilir.
Kürtlerin Soy Ağacı Nedir? Bunun yanı sıra ayranda çok fazla tüketirler. Bir iş yeri açacakları zaman tüm aile kenetlenir. Kürtlerin her yemeklerinde et çok fazla kullanılır. Yemek kültürleri çok güzel ve gelişmiştir. Türklerin bir çoğu kürt yemeklerine hayranlık duyarlar. Ayrıca birçok kürt acısız yemek yemezler. Daha çocukluktan acı yemeye alıştırılırlar. Kürtlerin birden çoğu neredeyse tümü esmer bir ten rengine sahiptirler. Türkiye Kürtleri Van yöresine ait Kaledaş yemeği sadece Kürtlere has bir yemektir. Kürtlerde aşiretçilik çok fazla görülür. Aşiretin bir bölümü diğerine karşı savaş açabilirler. Kız alıp kız verme olayı oldukça fazladır. Kürtlerin nişan ve normal düğün dışında ara düğünleri de olmaktadır. Geline daha baba evindeyken birden çok hediye götürülür. Düğün sırasında verilen yemeklerin üzerinde para dağıtılır.
Düğünde para alan kişinin düğünü olduğu zaman o kişiye para atılmak zorundadırlar. Kürtlerde başlık parası oldukça yaygındır. Günümüzde çok fazla devam etmese de hala var olan yerler bulunmaktadır. O para ile kıza eşya alınır. Ama her aile kızına eşya almak için kullanmaz o parayı. Kürtlerde berdel olayı da bulunmaktadır. Biri birisinin kızını oğluna almış ise kendi kızını da onun oğluna vermelidir. Kürtler cenaze ve düğünlerde oldukça bir olurlar. Birbirlerinin her şeyine koşarlar asla başı boş bırakmazlar. Eski Kürtlerde cenazeden sonra yas tutma bile vardır. Bir evden bir cenaze çıktığı zaman o cenaze için belli bir süre bazen 1 ay bazen 3 veya 5 ay kadar yas tutulur. Fakat bu özellikler günümüzde pek uygulanmaz ama uygulanan yerler hala vardır. Kürt Kültürünün En Belirgin Özellikleri Kürler oldukça misafirperverdirler. Yabancı biri köylerine geldiğinde o misafir için adeta yarışırlar. Birbirinden güzel yemekler yapıp o misafire yedirirler.
Kürt Kültürünün En Belirgin Özellikleri
Yorum Yaz