Kürtlerin ırki özellikleri tarih boyunca çeşitli araştırmalara konu olmuştur. Bizler Kürtlerin Milli Özellikleri yazımızda Kürt ırkının kökeni, Kürtlerin genel ahlakı ve ırki yönlerle kişide şekillenen Kürtlerdeki milli özelliklere değineceğiz. Bu özellikler dışında Kürtlerde bayram nasıl kutlanılır?, Nevroz bayramı gibi detaylar hakkında da bilgi elde edebilirsiniz.
İçindekiler:
Kürtlerin milli özellikleri denilince akla birçok bilgi gelmektedir. Kürtler çok eski çağlarda Zagros dağlarından başlayıp Batı’da Toroslara kadar uzanan bir alanda yaşamışlar. Çok kalabalık ve eski bir topluluk olarak bilinirler. Özellikle Erzurum ve Kars gibi coğrafik bir bölgede daha çok etkinlik gösterip yaşamışlardır. Yaklaşık bugünün nüfusu ile 25 ile 30 milyona yaklaşan bir nüfusa sahipler. Oldukça kalabalık bir kavimler.
İrani bir halk olarak da bilinirler. Kürtlerin genel simgesi güneştir. Birbirlerine karşı olan bağlılıkları ile ön plana çıkarlar. Türkiye’de yaklaşık tahmini olarak 13 ile 20 milyon arasında Kürt yaşadığı söylenir. Ancak sadece Türkiye’de değil dünyanın birçok bölgesinde Kürtlere rastlamak mümkündür. Türkiye’den sonra en kalabalık olduğu ülkeler arasında İran’da vardır. Bugün İran’da 4 milyonunun üzerinde Kürt nüfusu olduğu söylenir.
Kürtler İran’dan sonra sırası ile en çok Irak ve Suriye’de geniş bir nüfusa sahipler. Irak’ta 4 milyon ve Suriye’de 2 buçuk milyon Kürt nüfusu olduğu söylenir. Daha birçok ülkede de dağılmış bir şekilde yaşayan birçok Kürt mevcuttur. Kürler sayıca birçok ülkenin nüfusuna göre çok kalabalık bir nüfusa sahiptir. Kürtler kalabalık bir nüfusa sahip oldukları için dünyada birçok alanda yaşamaktalar. Özellikle yaşayış tarzlarında etnik kimliklerine kadar çok dikkat çeken bir topluluk olarak bilinirler.
Kürt dilleri denildiği zaman akla ilk gelen dil Kürtçedir. Kürtlerin milli dili olarak Kürtçe ön plana çıkar. Kürtçe Kürtler tarafından en çok konuşulan dildir. Dilleri çok karmaşık bir yapıya sahiptir. Hem okuma hem de anlama konusunda zorluk yalanır. Hatta öğrenmek isteyenler için en zorlu diller arasında da yer alır. Öncelikle Kürtçe bir kelimenin yazılışı ve okunuşu aynı olmamaktadır.
Kürtçe yazılan bir kelimenin telaffuzu dil ile aynı olmaz. Burada yazma ve okuma anlamında öncelikle farklı bir öğretiye sahip olunması gerekilir. Yani yazma için ayrıca öğrenmek gerekir. Okumak için de ayrıca öğrenmek gerekir. Çünkü dilleri yapı olarak birçok dile göre çok farklıdır.
Ancak genel olarak birçok dile göre de çok dikkat çeken ve merak uyandıran bir dilleri vardır. Özellikle konuşma anlamında boğazdan yapılan telaffuzlar burada ön plana çıkar. Yani Kürt konuşmalarına dikkat ederseniz eğer genelde boğaz ve gırtlaktan çıkan sesler vardır. Bu sesler takip edilerek konuşma gerçekleşir. Burada boğaz ve gırtlak kelimeleri ve harfleri yutar.
Kürtçe Diller alanında her bölgenin de farklı bir konuşma tarzı ön plana çıkar. Yani Şanlıurfa’da yaşayan bir kişinin Kürtçesi ile Diyarbakır’da yaşayan bir kişinin Kürtçesi aynı olmaz. Yapıca aynı olmalarına rağmen konuşma konusunda farklılık meydana gelir. Kimisi telaffuz aşamasında oldukça zorlu olmaktadır. Hatta anlama konusunda zorluk bile çıkmaktadır. Kürtçenin yanında en çok konuştukları diğer diller ise Türkçe, Farsça ve Arapçadır.
Kürtlerin dinleri İslamdır. Bir çoğu sünnidir. Az bir kısmı ise Alevidir. Çok küçük azınlıkları ise Ezidilik, Hristiyanlık, Zerdüştlük ve Yahudilik dinine mensuplar. Ancak çok büyük kısmı İslam dinini tanır. Türkiye’de mevcut olan birçok Kürtün genel dini İslamdır. İslamın da gerekliliğini tamamıyla yerine getirmekteler.
Kürtler tarih boyunca birçok siyasi ayaklanmanın içinde olmuş ve birçok kargaşada da yer almıştır. Bu siyasi ve sosyal karmaşanın bir çoğu da bölgeye çoğu zaman zarar vermiştir. Kendi haklarına çok düşkün olan Kürtler bu kapsamda haklarını korumak için birçok sosyal kargaşa içinde bilerek ve isteyerek yer almışlardır. Özellikle de 20. yüz yılın ikinci yarısında bu ayaklanmayı hissetmek mümkündür.
Kürtler genellikle yaşadıkları coğrafi bölgelerde çoğu zaman konuşma ve yaşam tarzlarından ötürü çok kısıtlama yaşamışlardır. Bu kısıtlamalar da çoğu zaman onların baş kaldırmalarına neden olmuştur. Baş kaldırdıkları için de bu durum yaşadıkları bölgeye de zarar vermiştir. Ancak genel olarak kimliklerini koruyan ve her zaman bu yönde yaşam tarzı oluşturan bir yapıları olmuştur.
Çoğu zaman kısıtlamalar ile karşılaşsalar da bunu yenmeyi ve direnmeyi bilmişlerdir. Kürtler her zaman kendilerine verilen ana yasal haklarını kullanarak birçok diretmeyi bastırmışlardır. Onların kendi etnik yaşamları da bunu gerektirir.
Geleneksel Kürt bayramı olarak karşınıza nevruz çıkar. Nevruz her bahar ayında Kürtler tarafından kutlanılan bir bayramdır. Bu bayram onlar için çok eğlenceli ve renkli geçer. O kadar renkli geçer ki sadece Kürtler değil azınlık halinde yaşayan diğer etnik topluluklar ve hatta Türkler bile bu bayram ile ilgilenir. Oldukça ilgi çekici bir bayrama sahipler. Bu yüzden birçok topluluğun gözü de bu bayramın üzerinde olur.
Kürtlerin Milli Özellikleri başlıklı makalemizin devamında geleneksel Kürt Bayramı ile devam ediyoruz. Kürtlerin Nevroz Bayramında koskocaman yaktıkları bir ateş vardır. Bu ateşin üzerinden atlamak da onlar için simgesel bir şeydir. Özellikle ateş üzerinden atlayarak özgürlüklerini pekiştirirler. Yaktıkları bu ateş nevruz bayramı bitene kadar da devam eder. Kimse tarafından söndürülmez. Söndürülmesi bir suç unsuru olarak da sayılır.
Geleneksel Kürt bayramı sadece yakılan nevruz ateşi ile de sınırlı değildir. Bu bayramda geniş kollar eşliğinde halay çekeler. Ayrıca türkü söyler ve geleneksel halk oyunlarını oynarlar. Yani bu bayramı doyasıya yaşamak için ellerinden geleni yaparlar. Özellikle uzun kollar halinde çektikleri halayları bu bayram için çok meşhurdur. Halayın yanı sıra kendilerine mensup olan çeşitli şarkıcılar da bayramda çıkıp sahne alırlar.
Yani bayramı kendilerine uygun hale getirip çok eğlenceli anlara ev sahipliği yaparlar. Özellikle Türkiye’de birçok yerde bu bayram coşku ve neşe ile kutlanır. Bizzat bayramı ve renkli görüntüleri çekmek için katılım sağlayan kişi sayısı bile çok fazla vardır. Kürtlerde Nevroz Bayramı il ilgili detaylı bilgiler için Nevroz Bayramı Kutlamaları adlı makalemizi de inceleyebilirsiniz.
Geleneksel Kürt motifleri alanında sadece Kürtlere özgü olan birçok motif vardır. Özellikle Bayram ve düğünlerde giydikleri renkli elbiseler bu motifler için uygundur. Bu renkli kıyafetler çok ilgi çeken renklere ve motiflere de ev sahipliği yapar. Genel olarak Kürtler çok renkli giyinmeyi seven bir millettir. Bu renkli giyimi onlar kadar iyi yapan bir topluluk da yoktur.
Renkli ve baştan aşağıya kadar uzun olan elbiseler ön plana çıkar. Bu elbiseler kolları da uzun olacak şekilde dizayn edilir. Ayrıca kızların başları açık ve elbise üzerine bırakılacak şekilde çok şık bir model ortaya konur. Özellikle düğünlerde bu görüntülere ulaşmak mümkündür. Genelde pantolon ve elbise tarzını giymezler.
Geleneksel Kürt motifleri alanında giymiş oldukları ayakkabılar da ön plana çıkar. Bu ayakkabılar hem çok şık hem de çok ilgi çeken bir yapıya sahiptir. Özellikle çok parlak ve renkli bir ayakkabı modeli ile karşılaşırsınız. Genel olarak Kürtler renkli giyinmeyi seven bir millettir. Bu renkli giyime ayakkabı ile de ulaşabilirsiniz. Ayakkabıları çok renkli ve çok da ilgi çekici bir düzeydedir.
Özellikle de bu ayakkabı seçimleri bayram ve düğünler için ön plana çıkar. Bayram ve düğünlerde hem çok şık hem de ilgi çekmek için renkli ve parlak ayakkabılar tercih edilir. Bu ayakkabıları giymek onlar için bir moda haline de giymiştir. Üstelik büyük ve küçük herkes giyer. Kürtlerin Milli Özellikleri yazımızın sonuna gelirken Kürt ırkının yapısı hakkında bilgiler elde etmek için de ayrıca Kürt Irkının Özellikleri adlı makalemizi de inceleyebilirsiniz.
Kürtlerin Milli Özellikleri
Yorum Yaz