e
sv

Konyada Kürt Aileye Irkçı Saldırı

Kürtlere yönelik yapılan saldırılar artarken bizler de Konyadaki saldırının nedenlerini araştırıp Konyada Kürt Aileye Irkçı Saldırı yazımızda sizlerle paylaşmak istedik. Kürtlere yapılan saldırıların nedeni üzerinde durduğumuz bu yazımızda Anadoluda Kürtlere saldırıların nedenleri, Kürt işçilere saldırıların nedenleri ve Kürtlere yapılan saldırılarda hayatını kaybedenler üzerinde durduk.. Bir çok farklı haber ajansının bilgileri ve Konya valiliğinin açıklamaları ile yaptığımız Konyadaki Kürlere saldırının nedenlerini yazımızda bulabilirsiniz.
konyada rkçı saldırı
avatar

Kundir

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Son dönemlerde Kürtlere karşı yaşanan ırkçı saldırılar artmaya başladı. Daha dün Afyonda Kürt işçilere saldırı yapılırken bugün ise Konyada Kürt Aileye Irkçı Saldırı düzenlendi. Kürtlere düzenlenen ırkçı saldırılarda Konyada ne yazık ki bir kişi hayatını kaybetti. Kürtlere düzenlenen ırkçı saldırılarda hayatını kaybedenler günden güne artıp bu tür ırkçı saldırılar da yoğunluk göstermektedir.

Kürtlere karşı ırkçı saldırılar yapılırken bu tür şahısların hiç bir ahlaki ve hukuki kuraları tanımadan saldırmaları akıllara soru işaretleri oluşturuyor. Dün Afyonda Kürt İşçilere Saldırı yapılırken oradaki saldırganlar da kin, nefretle saldırıp hiç bir ahlaki ve hukuki kuralı tanımadan nefretle saldırılarını sürdürmüşlerdir. Akıllardaki soru işaretleri ise Kürtlere karşı saldırılar artarken saldırganlar gerçekten hak eden cezayı alıyorlar mı? Kürtlere saldıranların aldıkları cezalar var mıdır?

Konyada Kürt Aileye Irkçı Saldırı

Konya son dakika haberleri olarak yer alan haberlerde Kürt bir aileye ırkçı saldırının düzenlendiği paylaşıldı. Bizler de kundir.net ailesi olarak araştırmalar yaparak Kürt ailelere yapılan saldırıların nedenlerini araştırıp Kürt ailelere saldıran kişiler üzerinde yazımızı oluşturacağız.

Konya da ırkçı saldırı yapılırken bu tür haberlerin adam akıllı hiç bir medya ajansında yer almaması ayrıca üzücü bir durum olmuştur. 20 yıldır Konyanın Meram ilçesinin Çarıklıköyünde 20 yıldır yaşayan Diyarbakırlı bir aileye ırkçı saldırı düzenlendi. Bu saldırı Türkiyede yapılan ırkçı saldırıların sayısını da artırmaktadır. Tahminen 60-70 kişilik bir grup oluşturan bu saldırganlar Diyarbakırlı Kürt aileye saldırarak saldırıda 43 yaşındaki Hakim Dal’ın katledilmesine neden oldular. Edinilen bilgiye göre Karahüyükde yaşayan saldırgan grubu ile aile fertleri arasında daha önce de çeşitli tartışma ve tehditler yaşandığı öğrenildi.

Konyadaki Aileye Irkçı Saldırı

Özel bir ajansa konuda öldürülen Kürt ailelerinden Hakim Dal’ın kardeşi Hamdi Dal “Biz Kürt olduğumuz için bizi istemiyorlardı. Bize ‘buraları satıp gideceksiniz’ diyorlardı. Çevre köylerde yaşayan insanlar da bize baskı yapıyorlardı, buradan gitmemizi istiyorlardı. Daha önce de zaman zaman bizi tehdit ettikleri oldu. Gece saatlerinde köyümüzde bulunan boş arazide çobanlar hayvan otlatırken tartışma başladı. Tartışma sonrasında Karahüyük’den en az 60 kişilik bir grup silahlarla geldiler. Önce amcamın oğluna saçma attılar. Biz üç kişiydik ve çoban kavgasını bahane ederek Kürt olduğumuz için keyfi olarak bize saldırdılar. Ağabeyim saldırıda yaşamını yitirdi” ifadelerini kullandı. Bu ifadelerden de anlaşılacağı gibi Konyadaki Kürt aileye neden saldırıldığı apaçık ortada. Konyadaki Kürt aileye saldırının nedenleri de aslında Hamdi Dal’ın belirtiği şekilde ise bu saldırının daha önce Kürtlere yönelik yapılan saldırıların bir benzeri olduğu görülecektir.

Kürtlere Uygulanan Irkçı Saldırılar

Konyada Kürt Aileye Irkçı Saldırı Aynı haber ajansına konuşan Konyadaki Kürt aileye saldırının tanıklarından Mehmet Emin ise bu saldırının Kürt aileye yapılan ilk saldırı olmadığına dikkat çekti. Mehmet Emin’nin Konyadaki Kürt aileye saldırının nedenleri üzerinde yer alan açıklamaıs şu şekildeydi. “Aile hayvancılıkla geçiniyor. Uzun zamandır bu köyde yaşıyorlar. Daha önce de aileye karşı en az 3 defa saldırı girişiminde bulunuldu. Olayın azmettiricisi de muhtardır. Muhtar köylüleri aileye karşı kışkırtıyordu. Muhtar gözaltına alındı. Onun dışında gözaltına alınan kimse yok”

Görgü tanıklarından Mehmet Emin ise aileye yönelik saldırıların ilk olmadığına dikkati çekerek, “Aile hayvancılıkla geçiniyor. Uzun zamandır bu köyde yaşıyorlar. Daha önce de aileye karşı en az 3 defa saldırı girişiminde bulunuldu. Olayın azmettiricisi de muhtardır. Muhtar köylüleri aileye karşı kışkırtıyordu. Muhtar gözaltına alındı. Onun dışında gözaltına alınan kimse yok” şeklinde konuştu.

Konya Valiliğinin Kürt Aileye Saldırıları Hakkında Açıklaması

Özel bir haber ajansının olayı araştırıp görgü tanıkları ile yaptığı röportajlar olayın Kürtlere uygulanan ırkçı bir saldırı olduğunu savunurken. Bir diğer yandan Konya Valisinin yaptığı açıklamada ise Konyadaki Kürt aileye yapılan saldırının ırkçı bir saldırı olmadığı üzerinde durulmuştur. Konya valiliğinden yapılan açıklamada Kürt aileye uygulanan saldırıların etnik saiklerle yapılmadığı olayın adli bir olay olduğu belirtilmiştir. Konya valisinin konyadaki saldırı için açıklamaları da şu şekilde olmuştur :

Meram ilçesi Çarıklar Mahallesinde; 2012 yılından bu yana küçükbaş hayvan yetiştiriciliği yapan vatandaşların hayvan otlatma esnasında hayvanların zaman zaman Kayhüyük Mahallesinde ikamet eden şahıslara ait tarlalara girmesi nedeniyle, Kayhüyük mahalle sakinleri ile sürü sahipleri arasında çıkan tartışma silahlı, taşlı-sopalı kavgaya dönüşmüştür. Hayvan sahiplerinden Hakim DAL kurşuna hedef olup yaralanmış ve kaldırıldığı Konya Şehir Hastanesinde vefat etmiştir.

Olay hayvanların mera ve tarlalara zarar vermesi üzerine çıkan husumetten kaynaklanmaktadır.

Olayla ilgili çok yönlü adli soruşturma devam etmektedir.

Konunun mecrasından çıkarılarak etnik saiklerle yapıldığı propogandasına vatandaşlarımızın itibar etmemesi önem arz etmektedir.

Konyadaki Kürt Ailelere Yapılan Irkçı Saldırılar

Konyada Kürt Aileye Irkçı Saldırı yazımızın devamında haber ajanslarının Kürt aileye yapılan saldırıları bu şekilde aktarırlarken aynı zamanda Konyada yaşayan başka bir Kürt aileye aynı mahallede yaşayan başka bir ırkçı grup 11 Temmuz’da saldırmışlardı. Konyadaki Kürtlere yapılan saldırının geneli benzer olmakla beraber 11 Temmuzdaki saldırıda ise saldırgan grubun Kürt aileye “Biz ülkücüyüz, sizi burada yaşatmayacağız” diyerek tehditler savurdukları belirtilmiştir. Konyadaki saldırılardan 11 Temmuzdaki saldırıda ise 4’ü kadın toplam 7 kişilik aile ferdi çeşitli yerlerinden yaralanmışlardı.

Konyadaki Kürtler

Konyadaki Kürt aileye yapılan saldırıları çeşitli ajanslardan araştırıp sizlere sunarken. Konyada Kürtler var mı? sorusuyla biraz da Konyadaki Kürtlerin sayısı veya Konyadaki kürtlerin varlığı hakkında yaptığımız araştırmaları aktarmak istiyoruz. Yapılan araştırmalar neticesinde Konyadaki Kürtlerin sayısı tahmin edildiğinin aksine daha yoğun bir sayı oluşturmaktadır. Konyada ne kadar Kürt var denildiğinde aslında bu sayı ile karşılaşan kişiler bile Konyadaki kürtlerin sayısı karşısında şaşkınlık göstermişlerdir.

Konyadaki Kürtler konyaya ne zaman gitmişlerdir? sorusunu araştırdığımızda ise bu tür göç olaylarının Osmanlı ve Cumhuriyet döneminde ağırlık gösterdiğini görmekteyiz. Anadoluya yapılan Kürt göçleri aslında çok karmaşık bir süreci oluşturmaktadır. Anadoluya yapılan Kürt göçleri aslında farklı zaman dilimlerinde oluşmuş ve çeşitli nedenlere dayanılarak bu tür toplu Kürt göçleri gerçekleşmiştir. Konya Kürtleri, Ankara Kürtleri, Çorum Kürtleri veya kısaca Anadolu Kürtlerinin kendilerini tanıtmadaki ortak özellikleri genellikle çoğunluğun Adıyaman, Malatya ve kısmen ise Urfadan geldiklerini belirtmeleri olmuştur.

Anadoluya yapılan Kürt göçleri sadece gruplar halinde değil aynı zamanda Anadoluya Kürt Aşiretleri de toplu biçimde göç etmişlerdir. Anadoluya göç eden aşiretler genellikle Reşvan, Canbeg, ve Şeyhbizini aşiretleri yer almaktadır. Ankaradaki Kürtlerin bağlı olduğu aşiret ise yoğunluk olarak Şeyhbizini aşireti olmaktadır. Reşvan Aşireti ile Canbeg aşiretlerinin farklı kolları ise hala yoğunluk olarak Adıyaman, Malatya ve Urfada yer almaktadırlar.

******************************************************

KONYA DEDEOĞLU AİLESİ İLE İLGİLİ MAKALELERİMİZ: 

okuyucu yorumlarıOKUYUCU YORUMLARI

Sıradaki içerik:

Konyada Kürt Aileye Irkçı Saldırı