Kürt tarihi eserleri hakkında bilgiler verirken bugün Süleymaniye – Qeredax’da 4 bin yıllık taş kabartma haberi ile karşınızdayız. Bu haberde Kürtlerin tarihten günümüze ulaşan kalıntılarına değinceğiz.
Süleymaniye’nin Qeredax ilçesindeki bir tepede bir kaya üzerine nakşedilmiş kabartmanın 4 bin yıllık olduğu tahmin ediliyor.
Süleymaniye’nin Qeredax ilçesinin aynı isimli Qeredax Dağı’ndaki bir tepede kaya üzerine resmedilen bir elinde balta, diğer elinde yay ve ayaklarının altında iki insan figürü bulunan kabartmanın Sümerlerin III. Ur Henadanlığı dönemine ait olduğu tahmin ediliyor.
Kabartmadaki kişinin antik Sümer şehri Ur’un bir kralı olduğu, ayakları altında resmedilen insan figülerinin ise düşmanlarını sembolize ediyor.
Kaya kabartmasında kralın resminin büyük, ayaklarının altındaki insan figürlerinin küçüklüğü düşmanları karşısındaki kazandığı zaferi temsil ediyor . 4 bin yıllık tarihine rağmen taş kabartma heykel günümüze kadar çok iyi bir şekilde korunarak ulaşmayı başarmış.(1)
Arkeologlar kabartmadaki kralın Sümer Ur 3’üncü hanedan kralı Ur-Namu’ya ait olabileceği görüşünde. Çünkü bu dönemde Ur krallığının Kürdistan’a yaptığı seferlerle biliniyor. Ayrıca Sultan Alim ve Akademisyen adlı yazımızı da okuyabilirsiniz.
Üçüncü Ur Hanedanı, Üçüncü Ur Sülalesi, III. Ur Hanedanlığı ve benzeri isimlerle anılan, Mezopotamya’da bir dönem egemen olmuş, Ur kenti temelli Sümer hanedanıdır. Bundan dolayı “Yeni Sümer Devleti” olarak da tanımlanmaktadır. Kısa bir dönem boyunca (yaklaşık 100 yıl, MÖ 2060 – MÖ 1960) bölgesel bir siyasi güç olmuştur. Hanedan kısaca Ur III veya III. Ur olarak da anılmıştır.
Akkad yönetiminden ve peşi sıra gelen kısa dönemli Guti egemenliği ardından, Mezopotamya’nın önemli siyasi gücü haline gelmiştir. İsin, Larsa ve Eşnunna kentlerini yönetimi altına almıştır. Akkadların yönetiminin zayıflamasıyla, III. Ur Hanedanı yükselişe geçmiştir.
Kaynak :
Basnews
Süleymaniye – Qeredax’da 4 bin yıllık taş kabartma
Yorum Yaz