e
sv

Koçer Birkar Kimdir? Koçer Birkar’ın Hayatı ve Ödülleri

Kürtler tarih boyunca çeşitli önemli icat ve bilim dallarıyla karşımıza çıkmaktadırlar. Son dönemlerde ne yazık ki asimilasyonun etkisiyle Kürtlerin bu çalışmaları başka milletlere mal ediliyor. Bugün Kürt bilim adamı olan Feridun Dıraxşani hakkında yaptığımız araştırmaları Koçer Birkar Kimdir? Koçer Birkar'ın Hayatı ve Ödülleri başlığımızla sizlere sunacağız. Kürt bilim adamları arasında matematik dalında önemli çalışmalarla karşımıza çıkan Koçer Birkar Fields madalyasını almaya hak kazanmıştı. Gelin bu büyük bilim adamını hep beraber tanıyalım.
koçer birkar'ın hayatı
avatar

Kundir

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Kürtler tarih boyunca çeşitli önemli icat ve bilim dallarıyla karşımıza çıkmaktadırlar. Son dönemlerde ne yazık ki asimilasyonun etkisiyle Kürtlerin bu çalışmaları başka milletlere mal ediliyor. Bugün Kürt bilim adamı olan Feridun Dıraxşani hakkında yaptığımız araştırmaları Koçer Birkar Kimdir? Koçer Birkar’ın Hayatı ve Ödülleri başlığımızla sizlere sunacağız. Kürt bilim adamları arasında matematik dalında önemli çalışmalarla karşımıza çıkan Koçer Birkar Fields madalyasını almaya hak kazanmıştı. Gelin bu büyük bilim adamını hep beraber tanıyalım.

Koçer Birkar Kimdir? Koçer Birkar’ın Hayatı ve Ödülleri

Koçer Birkar veya diğer bir tabirle Feridun Dıraxşani… Uzun yıllardır hayatını devam ettirdiği İngiltere ve uluslararası kamuoyuna göre ise Caucher Birkar. Cambridge Üniversitesi’nde profesör unvanı ile Matematik alanında bilimsel çalışmalarını başarı ile sürdüren Koçer Birkar bir Kürt.

1978 yılında İran Kürdistanı olarak bilinen topraklar içerisinde yer alan Meriwan’da dünyaya gelmiştir. Öğrenim hayatının bir kısmını doğduğu kent olan Rojhılat’ın Meriwan’ında, diğer kısmını ise İran’ın Başkenti Tahran’da tamamlamıştır. 2000 yılında Tahran Üniversitesi’nden mezun olan Koçer Birkar, bu ülkede karşılaştığı baskı ve çektiği sıkıntılar nedeniyle İngiltere’ye siyasi iltica talebinde bulunmuştur. Aynı yıl İngiltere tarafından siyasi iltica talebi kabul edilen Koçer Birkar siyasi mülteci olarak İngiltere’ye yerleşmiştir.

Birleşik Devletlere yerleştikten sonra akademik hayatına devam etmek isteyen Koçer Birkar burada Nottingham Üniversitesi’ne başvurmuştur. 2004 yılı itibariyle Nottingham Üniversitesi’nde “Modern Cebirsel Geometride Konular” (Topics in modern algebraic geometry) tezi ile doktorasını tamamlamıştır. İlerleyen zamanda Cambridge Üniversitesi’ne başvurmuş ve olumlu cevap almıştır. Bahse konu üniversitede akademik çalışmalarına devam eden Koçer Birkar kısa sürede profesörlüğe kadar yükselmiştir.

Matematik alanında yaptığı çalışmalarla sadece İngiltere’de değil uluslararası mecrada da bilinirliğini artırmış ve küresel çapta saygınlık kazanmıştır. Matematik bilimine önemli katkılar yapan Koçer Birkar’ın hususiyetle ilgilendiği alan ise geometridir. Caucher Birkar’ın özellikle geometri dalında yazdığı makaleler uluslararası mecrada önemli bilim yayınlarında yer bulmuş ve yayımlanmıştır. Bilim adamı, “Genel log türlerinin çeşitleri için asgari modellerin varlığı” konulu makalesi ile 2016 yılında AMS Moore Ödülü’nü kazanmıştır.

Koçer Birkar Matematik Nobeli Olarak Bilinen Fields Madalyası’nı Kazandı!

Çalışmaları ile küresel çapta dikkat çeken Koçer Birkar, çalışmalarının karşılığını da çeşitli ödüllerle almaya başladı. Başarılı bilim adamı Prof. Dr. Koçer Birkar, bu yıl Brezilya’nın en büyük kentlerinden olan Rio de Janeiro’da düzenlenen ve “Matematiğin nobeli” olarak bilinen Fields Ödülleri töreninde Fields Madalyası’na layık görülmüştür. Dünya çapında Matematik dalında verilen en büyük ödül olan Fields Ödülleri’nin 4 yılda bir düzenlenmesi ve yalnızca 4 kişiye verilmesi, Prof. Dr. Koçer Birkar’ın başarısının ne denli büyük olduğunun da bir göstergesi konumundadır.

Akademik çevrelerde saygın bir ismi bulunan Koçer Birkar’ın aldığı ilk ödül bu da değil. Uzun yıllardır çalışmalarına devam eden Prof. Dr. Birkar; daha önce Leverhulme Ödülüne’de layık görülmüştü. Başarılı Kürt bilim adamının ismi, bu Leverhulme Ödülü’nü kazanmasının akabinde daha geniş çevreler tarafından duyulmuş ve bilim çevrelerinin dikkati Prof Dr. Koçer Birkar’a yönelmişti.

koçer birkar'ın hayatı

koçer birkar kimdir?

Koçer Birkar’ın Kazandığı Fields Ödülü ya da Fields Madalyası Nedir?

Kürt Bilim Adamı Profesör Koçer Birkar’ın kazandığı Fields Ödülü, ilk defa 1936 yılında verilmeye başlanılmıştır. 1936 yılında verilen ilk Fields Madalyası’nı John Charles Fields almıştır. Bu durum sonrasında madalyanın ilk sahibi olan Kanadalı Matematikçi ve Bilim Adamı John Charles Fields’in ismi, dünya çapında verilen en önemli matematik ödülü ile anılmaya başlanılmıştır.

4 yılda bir verilen Fields Madalyası’nın ikincisi verilemeden 1939 yılında İkinci Dünya Savaşı patlak vermiştir. Bunun üzerine Fields Madalyası uzun süre verilememiştir. İkinci Dünya Savaşı’nın sona ermesinin akabinde dünyadaki dengelerin yeniden sağlanması ve barış ortamının oluşmasıyla, 1950 yılından başlamak üzere Fields Madalyası yeniden verilmeye başlanmıştır. 1950 tarihinden itibaren de Fields Madalyası 4 yılda bir olmak üzere bir daha ara verilmemek üzere sahiplerini bulmuştur.

Dünya üzerinde Matematik Bilimi ile uğraşanların elde edebileceği en yüksek derece ve en yüksek ödül olarak kabul edilen Fields Madalyası’nı kazanan isimlere ayrıca parasal ödül de verilmektedir. Dönemin koşullarına göre Fields Ödül Komisyonu tarafından belirlenen bu para ödülü hali hazırda 15 bin dolar olarak uygulanmaktadır. Prof. Dr. Koçer Birkar da bahse konu para ödülünü almaya hak kazanmıştır.

Kürt Bilim Adamı Koçer Birkar’ın Ödül Hakkında Açıklamaları

Prof. Dr. Koçer Birkar Fields Madalyası’nı kazanması dolayısıyla mutluluğunu dile getirirken, bu ödülü dünya üzerindeki 40 milyon Kürt adına aldığını deklare etmiştir. Hali hazırda İngiltere vatandaşı olan Koçer Birkar buna rağmen aidiyet hissettiği Kürt kökenini unutmadığını ve Kürt kimliğine ne kadar değer verdiğini ortaya koymuştur.

Aldığı Fields Madalyası’ndan sonra Quanta Dergisi’ne röportaj veren Prof. Dr. Koçer Birkar; Tahran’da üniversitede okuduğu yıllarda Matematik Kulübü’ne devam ettiğini ve Matematik Kulübü’nün duvarlarında önceki yıllardaki Fields Madalya’sının kazananların resimleri olduğuna dikkat çekti. Kendisinin de bu resimlere bakarak bir gün o insanlardan biriyle tanışmayı düşündüğünü dile getiren Prof. Birkar; o dönemlerde İran’dan çıkıp Batı’ya gidebileceğini de düşünmediğini bildirdi.

“Kazandığım ödül ile umarım 40 milyon Kürdü mutlu etmişimdir” diyen Prof. Birkar’ın başarısı Kürt halkları arasında büyük mutlulukla karşılandı. Öyle ki, bilim adamının doğum yeri olan Meriwan’a posterlerinin asıldığı öğrenildi. Bu arada çok sık hırsızlık olayının yaşandığı Brezilya’da, Prof. Birkan’da hırsızlık mağduru oldu. Bilim adamının kazandığı Fields Madalyası ve cep telefonunun içerisinde bulunduğu çantadan çalındığı öğrenildi.

okuyucu yorumlarıOKUYUCU YORUMLARI

Sıradaki içerik:

Koçer Birkar Kimdir? Koçer Birkar’ın Hayatı ve Ödülleri