e
sv

Kürtlerin Düğün Adetleri ve Gelenekleri Nelerdir?

Kürtlerde nişanı kim yapar? Kürtlerde nişan ve kına gelinin tarafından yapılmaktadır. Masraflardan kız tarafı sorumludur. Ancak erkeklerde bu süreçte hiçbir harcama yapmıyor ya da sadece katılım sağlıyor denilemez.
kürtlerin düğün adetleri ve gelenekleri
avatar

Kundir

  • e 5

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 4

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 2

    Üzgün

Kürt gelenek ve görenekleri hakkında bilgiler vermek için Kürtlerin Düğün Adetleri ve Gelenekleri başlığını seçmiş bulunmaktayız bu yazımızda Kürtlerde düğün adetleri, Kürtlerde nişanda neler yapılır, Kürtlerde kız tarafı adetleri gibi bir çok sorunun cevabını bulabileceksiniz.

Kürtlerin Düğün Adetleri ve Gelenekleri

Kürtlerin düğün adetleri ve gelenekleri nelerdir? Düğünler hem çiftler hem de aileleri için oldukça önemli bir kutlamadır. Her toplum yapısında hatta yörede farklı düğün adetleri bulunmaktadır. Ülkemizde bulunan Kürtlerin düğün adetleri ve gelenekleri de farklılık göstermektedir. İsteme, kına, nişan ve düğün aşamaları Kürt toplumunda aslında temel olarak büyük değişim göstermez. Kürtlerin düğünlerinde en çok ön plana çıkan çok sayıda davetlinin olması ikramlar ve kendilerine özgü müzikleriyle yaptıkları danslardır.

Kürt Gelenekleri

Milattan öncesine dayanan Kürt toplumunun kendi kültür ve gelenekleri vardır. Bu gelenekleri farklı yönleriyle öne çıkmaktadır. Bir toplumu farklı toplumlardan ayıran başlıca gelenek dildir. Dil toplumun korunmasını sağlamaktadır. Kürt gelenekleri arasında da kendi Kürtçe olarak adlandırılan dilleri bulunmaktadır. Bu dilin kendine özgü kelimeleri ve anlamlı atasözleri günümüze kadar gelmiştir.

Kürt gelenekleri arasında yemek kültürlerinin olduğu da bilinmektedir. Tarihte çoğunlukla yüksek tepelerde ve dağlık bölgelerde yaşadığı bilinen Kürt toplulukları et ağırlıklı yemekleriyle de bilinmektedir. Kürt toplumu göz önüne alındığında sahip oldukları bilinen ve hemen herkesin gördüğü Kürt geleneksel dansları günümüzde Türklere de kazandırılmıştır. Oldukça çeşitli şekilleri bulunan halaylar ile Kürt Gelenekleri korunmaya devam etmektedir.

Kürtlerde Evlilik

Kürtlerde evlilik süreci nasıl ilerler, hangi törenler, adetler ve gelenekler uygulanmaktadır? Evlilik genellikle Kürt toplumunda uzun süre bekletilmeyen bir kurumdur. Gençlik dönemlerinde evlenme durumu sık görülmektedir. Evliliğin ilk bölümü olan isteme törenlerine hem kız hem erkek tarafı kalabalık bir şekilde katılım gösterir.

Sonrasında yapılan nişan töreni genellikle ailelerin ve yakınların bir araya geldiği ve her iki tarafında hem damat hem de gelin taraflarına hediyeler verildiği yerdir. Nişan merasiminde yüzükler takılır ve genellikle aileler bir araya gelerek kaynaşırlar. Sonrasında yapılan kına gecesi tamamen gelin ve ailesi tarafından düzenlenmektedir. Ancak damadın da Kına’da bir payı bulunmaktadır.

Düğüne gelecek olursak Kürtlerde evlilik aslında resmiyet bakımından nikah işlemiyle tamamlanmış olsa da en çok etkinliğin yapıldığı ve akrabaların bir araya geldiği yer düğündür. Kürt düğünlerinde yemek çok önemlidir. Tüm misafirler doyurulmaktadır, ayrıca Kürtlerde düğün yapılırken çeşitli halaylar ve Kürtçe müzikler eşliğinde danslar edilmektedir.(1)

Takım merasimi de elbette düğünün olmazsa olmazları arasındadır. Kürtlerin genel olarak çok fazla altın taktığı bilinmektedir. Geline altın erkeğe para takılmaktadır. Düğünde gerçekleşen bu kural hem Türk hem de Kürtlerde ortaktır. Takılan takılarda doğrudan evlenen çiftin olur. Hediye olarak geline mücevher olarak kolye alınırken erkeğe saat hediye edilmektedir.

Kürtlerde Nişanı Kim Yapar?

Nişan, düğün ve kına gibi evlilik öncesi yapılan kutlamalar ya da törenler nasıl yapılır, Kürtlerde nişanı kim yapar? Kürtlerde nişan ve kına gelinin tarafından yapılmaktadır. Masraflardan kız tarafı sorumludur. Ancak erkeklerde bu süreçte hiçbir harcama yapmıyor ya da sadece katılım sağlıyor denilemez. Hem nişanda hem de kınada gelinin kıyafetleri, ayakkabıları ve aksesuarları damadın tarafından karşılanmaktadır. Onun dışında nişan organizasyonu kız tarafının sorumluluğundadır.

Kürtlerde düğünler ise damat tarafını ilgilendirmektedir. Damatlar düğün masraflarını üstlenir. Bunların dışında Kürtlerde evlilik öncesinde ev masrafları da ayrıca ödenmektedir. Çoğu zaman ev damadın sorumluluğunda olsa da gelin tarafı evin mutfak masrafları ve yatak odasını karşılamaktadır. Kalan tüm odaların ve evin ihtiyaçları damat tarafından karşılanır. Daha fazla bilgi için Kürtlerde Nişanı Kim Yapar? yazımızı da okuyabilirsiniz.

kürtlerin düğün adetleri ve gelenekleri
Kürtlerin Düğün Adetleri ve Gelenekleri

Kürtlerin İlginç Gelenekleri

Kürtlerin ilginç gelenekleri olduğu bilinmektedir. Ancak günümüzde birçok Kürt geleneği iyi yönleriyle bilinmektedir. Örnek verilecek olursa Türk kültüründe bilinen misafirperverlik birebir Kürtlerde de görülmektedir. Kürtlerin evlerine gelen misafiri hiçbir şekilde geri çevirmedikleri ve çok iyi ağırladıkları bilinmektedir.

Düğün kültüründe Kürtlerin ilginç gelenekleri görülmektedir. Öncelikle Kürt düğünlerinde takı takma merasimi çok uzun sürmektedir. Ayrıca düğünlerinde Türk düğünlerine kıyasla çok uzun olduğu hatta birkaç gün sürebildiği bilinir. Bu evlilik kurumuna Kürt toplumunun verdiği önemi göstermektedir. Ayrıca düğün vakti geldiğinde küslükler unutulur, kırgınlıklar bir kenara bırakılarak tüm akrabalar seferber olur.

Bu da aslında Kürtlerdeki gelenekçi, örf ve adetlerini önemseyen bir toplum olmalarını sağlamaktadır. Ancak günümüzde bazı kesimler geleneklerini yanlış şekilde yansıtabilmektedir. Özellikle de bazı bölgelerde devam eden töre yapısı rahatsız edici bir anlayış biçimine sahiptir.  Kürtlerin Düğün Adetleri ve Gelenekleri başlıklı makalemizin sonuna gelirken ayrıca Kürtle Evlenen Türk Kızı yazımızı da okuyunuz

okuyucu yorumlarıOKUYUCU YORUMLARI

Sıradaki içerik:

Kürtlerin Düğün Adetleri ve Gelenekleri Nelerdir?