e
sv

Selahattin Demirtaş’ın Eğitim Hayatı

Selahattin Demirtaşın hayatı ve ailesini anlattığımız yazı dizimizde bugün Selahattin Demirtaş’ın Eğitim Hayatı başlığı ile sizlerleyiz. Bu başlığımızda Selahattin Demirtaş ne mezunudur?, Selahattin Demirtaşın okul hayatı ve Selahattin Demirtaşı diploması gibi birçok konu hakkında konuşacağız.
selahattin demirtaş’ın diploması
avatar

Kundir

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Selahattin Demirtaşın hayatı ve ailesini anlattığımız yazı dizimizde bugün Selahattin Demirtaş’ın Eğitim Hayatı başlığı ile sizlerleyiz. Bu başlığımızda Selahattin Demirtaş ne mezunudur?, Selahattin Demirtaşın okul hayatı ve Selahattin Demirtaşı diploması gibi birçok konu hakkında konuşacağız.

Selahattin Demirtaşın Hukuk fakültesi mezunu olduğunu daha önce Selahattin Demirtaş Kimdir? Kardeşleri ve Siyasi Hayatı başlıklı makalemizde yer vermiştik. Bu makalemizde Selahattin Demirtaşın hayatı, siyasi geçmişi ve Selahattin Demirtaşın okul hayatı hakkında son derece önemli bilgilere yer vermiştik. Dileyen kişiler bu makalemize ulaşıp onu da okuyabilirler.

Selahattin Demirtaş’ın Eğitim Hayatı

Kürt Siyasi Hareketine damga vuran isim Selahattin Demirtaş’ın Kısaca Eğitim Hayatını Bu İçerikte Bulabilirsiniz.

Annesinin kendi kendine okuma-yazma öğrendiğini ve dışarıdan diploma aldığını söyleyen Demirtaş,  babasının halen okuma-yazma bilmediğini de açıklıyor. Bu durumun acısını uzunca bir dönem çeken  aile büyükleri var güçleriyle tüm çocuklarını üniversitede okutmuşlar.  Sonuç olarak da 1 mühendis, 2 avukat, 3 öğretmen çocuk ortaya çıkaran Demirtaş ailesi bu durumun haklı övüncünü yaşıyor.

Selahattin Demirtaş’ın Hayali Neydi?

Ortaokulda Astsubay Olmak İstiyordu Ortaokulda astsubay olmak istediğini söyleyen Demirtaş, astsubaylığa komşunun çocuklarından imrendiğini söylüyor. Çünkü komşu çocuklarından biri ast subaymış. Anne- babasının Zazaca konuştuklarını söyleyen Demirtaş kendilerinin bu dili bilmediğini söylüyor.

Selahattin Demirtaş’ın Eğitim Hayatı Kürt/Zaza olduğunu lisede öğrendiğini söyleyen Demirtaş, ailesinden gizlice Kürtçe müzik dinlediğini ama anlamadığını da ekliyor. Kürt olaylarına lise yıllarında aklı ermeye başladığını söyleyen Demirtaş, Lise yıllarında derste birden dışarıdan sesler geldiğini ve kalabalık grubun slogan atarak yürüdüğünde öğretmenin, Kürtlerin Halepçe’de uğradığı katliamı anlattığını söylüyor.  Ailesinin bu konuda çok temkinli olduğunu ve lisede her hangi bir harekette asla yer almadığını açıklıyor.

Lisede bir arkadaşından imrenerek bağlamaya başladığını anlatan Demirtaş, arkadaşından gördüğü aynı gün bir bağlama satın alarak kısa sürede de çalmayı öğrendiğini anlatıyor. Hatta üniversite yıllarında da amatör bir müzik grubu kurduklarını belirtiyor. Grubun adıysa  “Komabelangaz”  yani Grup Perişan’mış. Selahattin Demirtaşın diploması şuan Hukuk fakültesi olarak görülmektedir. Böylece Selahattin Demirtaş ne mezunudur sorusunun cevabını da vermiş olduk. Selahattin Demirtaş ve ailesi ile ilgili detaylı bilgiler için Başak Demirtaş Kimdir? Nerelidir, Kaç Yaşında ve Hayatı başlığını inceleyebilirsiniz.

selahattin demirtaş’ın diploması

selahattin demirtaş’ın eğitim düzeyi

Vedat Aydın’ın Cenazesi Demirtaş İçin Dönüm Noktası

1991 yılında HEP il Başkanı Vedat Aydın’ın kaçırılmasından sonra cenaze töreni defin sırasında üzerlerine ateş açıldığı sırada başka bir insan olduğunu söyleyen Demirtaş,  aynı hayal kırıklığını abisine avukat bulamadıklarında da yaşadığını anlattı.

Sırf liseden mezun oluşunun 2. senesi tüm İlk tercihlerinin hepsi hukuk olarak belirlediğini ekliyor.  Fakat sekizinci tercihi olan deniz işletmeciliğini kazandığını bu eğitim için İzmir’e okumaya gittiğini ama kendisine göre bir eğitim olmadığını zamanla fark ediyor. Hazırlığı ikinci yıl geçebildiğini söyleyen Demirtaş,  o sene üniversite öğrencilerine yönelik olarak düzenlenen polis operasyonunda kendisinin  İzmir’de, abisi Nurettin  Demirtaş’ında Muğla’da gözaltına alındığını anlatıyor. Selahattin Demirtaşın savunmaları hakkında bilgiler için Selahattin Demirtaş Mahkeme Süreci bakabilirsiniz.

Selahattin Demirtaş’ın Hdp’ye Katılma Süreci

Kendisinin serbest kaldığını ama abisinin Muğla gençlik sorumlusu olduğundan diye tutuklandığını ekliyor. Kendilerinin siyasi faaliyet içinde olduklarını ummayan ailelerinin perişan bir halde İzmir’e geldiklerini anlatan Demirtaş, abisine uzun süre avukat bulamadıklarını da sözlerine ekledi. Ve kendisinin yeniden bu hırsla tekrardan sınava girerek Ankara Hukuk Fakültesi’ni kazandığını söylüyor.

Gençlik döneminde binlerce gencin dağlara gittiğini anlatan Demirtaş, kendisinin de bu konuda çok bocaladığını anlatıyor.  Üzerlerinde  “herkes dağa giderken sen hala okul mu okuyorsun” tarzında bir mahalle baskısı yaşadıklarını anlatan Demirtaş, her şeye rağmen 94 yılında fakülteye geçerek, bir siyasi faaliyetlere katılmadığını ekliyor. Bu süreç içinde her türlü yayını okuyarak herkesi anlamaya çalıştığını; solu, Kürt yayınlarını ve liberal çevreleri takip etmeye çalıştığını anlatıyor ve okulunu kayıpsız olarak 4 yılda bitirdiğini ekliyor. Selahattin Demirtaş şarkıları için Selahattin Demirtaş Şarkısı Sözleri başlığını inceleyebilirsiniz.

Selahattin Demirtaş’ın Hdp’ye Katılma Süreci son yıllarda siyaset arenasında en iyi çıkışı yapanlardan biri olan Selahattin Demirtaş; İnsan Hakları Avukatlığına çıktığı yola, Türkiye siyasi arenasında ki konumuyla devam ediyor. Sadece Kürt toplumunda değil aynı zamanda Türk toplumunda da ılımlı düşünce tarzıyla kabul gören Kürt siyasetçilerinden Demirtaş Elazığ Palu 1990 yılında senesinde lise eğitimini tamamlamış.

Sonrasında 1991 senesinde İzmir 9 Eylül Üniversitesi‘ni kazanan Demirtaş, 1993 yılında sınavlara tekrar girerek Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni kazanır. Selahattin Demirtaş’ın Eğitim Hayatı mezuniyetinin ardından serbest avukatlık ve İnsan Hakları Derneği Diyarbakır şubesi yöneticiliği yapmıştır.

okuyucu yorumlarıOKUYUCU YORUMLARI

Sıradaki içerik:

Selahattin Demirtaş’ın Eğitim Hayatı