Kürt liderler üzerine daha önce bir çok yazı yazdık. Bugün Selahaddin Eyyubi Biyografisi ile Selahattin Eyyubinin hayatı ile beraber Selahattin Eyyubi nereli gibi bir çok soruya cevap vereceğiz. Yazımızda sadece Selahattin Eyyubi’nin hayatı değil aynı zamanda Selahattin Eyyubi’nin kökeni başta olmak üzere bir çok bilgi paylaşacağız. Gelin hep beraber Selahattin Eyyubi kimdir? öğrenelim.
İçindekiler:
Selahaddin Eyyubi, bir çok devlette hükümdarlık yapmış ve hükümdarlığı sırasında Mısır’dan Filistin’e kadar bir çok devleti egemenliğini altına almıştır. İslam aleminde de büyük övgüyle anılan Selahattin Eyyubinin kökeni de sürekli tartışmalara konu olmuştur. Fakat yapılan araştırmalarda Selahattin Eyyubi’nin Kürt olduğu açıkça ifade edilmiştir.
SelahSelahaddin Eyyubi Biyografisi hazırlarken doğum tarihine bakacak olursak 8 Eylül 1138 tarihinde Tikrit’de doğmuştur. Selahaddin Eyyubi, Mısır, Suriye, Yemen ve Filistin sultanı ve Eyyubi hanedanının ilk hükümdarıdır. Haçlıların Kudüs’e saldırılarını bertaraf ederek Hıttin savaşı ile 2 Ekim 1187 yılında Kudüs’ü haçlı ordusundan geri alarak 88 yıl süren Haçlı işgaline karşı korumuştur. Bu galibiyetinin ardından Hristiyanların düzenlemiş oldukları 3. Haçlı seferini de bertaraf etmiştir. Selahaddin Eyyubi Biyografisi hakkında detaylı bilgi için Selahattin Eyyubi Kimdir? yazımızı da inceleyebilirsiniz
Selahaddin Eyyubi Biyografisi hakkında bilgiler paylaşırken babası Necmeddin Eyyub olarak bilinmektedir. Necmettin Eyyubi aynı zamanda Selçuklu yönetiminde yer alan İmadeddin Zengi’nin hizmetini de yürütmüştür. Annesi Selçukluların Harim emiri Şihabeddin Mahmud ibn Tokuş el-Harimi’nin kız kardeşidir. Babası Necmeddin Eyyub’unun vali olarak atadığı Baalbek ve Şam’da büyüyen Salaheddin iyi bir din eğitimi aldı. Öklid Geometrisi, Astronomi, Matematik ve Aritmatik konularında ve Mantık, felsefe, sosyoloji, fıkıh (İslam hukuku), tarih öğrendi, Şam’daki Dar’ul-Hadis’den (Hadis Üniversitesi) mezun oldu.
Askeri yaşamı Zengi’nin oğlu ve ardılı Emir Nureddin’in komutanlarından, amcası Şirkuh’un hizmetine girmesiyle başladı. Şirkuh’un, Mısır’ın I. Haçlı Seferi sonucunda kurulan Latin-Hıristiyan devletlerinin eline geçmesini önlemek amacıyla düzenlediği üç sefer sırasında, Kudüs’ün Latin kralı I. Amalricus, Mısır’ın Fatımi halifesinin güçlü veziri Şavar ve Şirkuh arasında karşılıklı bir mücadele gelişmişti. Selaheddin Şirkuh’un ölümünden ve Şavar’ın öldürülmesinden sonra, henüz otuz bir yaşındayken hem Suriye birliklerinin komutanlığına, hem de melik unvanıyla Mısır vezirliğine 1169 yılında atandı.
Selahaddin Eyyubi Biyografisi Kimdir? | |
---|---|
Selahaddin Eyyubi Hakkında Genel Bilgiler | |
Doğum adı: | Selahaddin Eyyubi |
Doğum: | 1138, Tıkrit, Irak |
Selahaddin Eyyubi Ölüm Yılı : | 4 Mart 1193, Şam, Suriye |
Selahaddin Eyyubi Defnedildiği Yer : | Emevî Camii, Şam, Suriye |
Selahaddin Eyyubi Eşi : | İsmet Hatun (e. 1176–1186) |
Selahaddin Eyyubi Kardeşleri: | Turanşah, I. Adil, Tacülmülk Ebu Said Böri bin Eyyub, Daha Fazlası… |
Selahaddin Eyyubi Çocukları: | Aziz Osman bin Selahaddin, Melik Zahir Gazi, Daha Fazlası… |
Selahaddin Eyyubi Torunları: | Al-Aziz Muhammad, Mansur bin Aziz |
Selahaddin Eyyubi Kürt mü? | |
Selahattin Eyyubi’nin halis bir Kürt olduğu kesindir. Ve bu gerçekten kaçmak imkansızdır. Fakat Kürt olmakla beraber gerek akrabaları gerekse içinde bulunduğu bölgeden ötürü Türk ve Araplardan etkilenmiştir. Hakkeza Arap ve Türkler de Kürtlerden etkilenmiştir. Bu etkilenme basit etkenlerle kendini göstermiş olsa da kalkıp Eyyubi’ye tamamen Türk veya tamamen Arap sıfatı vermek büyük bir yanlışlıktır.
|
|
Selahaddin Eyyubi Hakkında Bilgiler | |
Selahaddin Eyyubi, Eyyubi hanedanının kurucusu ve ilk hükûmdarı. 1187’de Kutsal Toprakları Haçlılardan geri almak için büyük bir ordu kurdu ve komutasındaki ordusuyla beraber 4 Temmuz 1187’de Hıttin Muharebesi’nde Kudüs Kralı Lüzinyanlı Guy’un ordusunun büyük bir bölümünü yok etti. |
Selahaddin Eyyubi Biyografisi aynı zamanda 1171 yılında Mısır’daki Şii Fatımi halifeliğine son vermiştir böylece Sünniliğe yeniden geçildiğini de ilan etmiş ve Mısır’ın tek yöneticisi haline gelmiştir. Selahattin Eyyubi sadece haçlılarla savaşmakla kalmamış aynı zamanda Şiiliğin yerine Sünnî mezhebini yaymaya çalışmıştır. Bir süre için kağıt üzerinde Emir Nureddin’in vasalı olarak kaldıysa da bu ilişki Suriye emirinin 1174 yılında ölmesiyle sona erdi. Selahaddin Eyyubi Biyografisi, Nureddin’in dul eşi İsmedüddin Hatun ile evlendi.
Mısır’daki zengin tarım topraklarını mali dayanak olarak kullanan Selaheddin, Nureddin’in çocuk yaştaki oğlu adına naiplik talebinde bulunmak üzere küçük, ama çok disiplinli bir orduyla Suriye’ye hareket etti. Ama çok geçmeden bu talebinden vazgeçerek, 1174’ten 1186’ya değin Suriye, Kuzey Mezopotamya, Filistin ve Mısır’daki tüm Müslüman topraklarını kendi bayrağı altında birleştirmeye girişti.
Zamanla sahtekarlık, ahlaksızlık ve gaddarlıktan uzak, cömert, erdemli, ama kararlı bir hükümdar olarak ünlendi. O zamana değin iç çekişmeler ve yoğun rekabet yüzünden Haçlılara direnmede güçlük çeken Müslümanların maddi ve manevi açıdan güçlenmelerini sağladı.
Selahaddin Eyyubi Biyografisi, 8 Eylül 1138 tarihinde Tikrit’de doğmuştur.
Tarihin Akışını Değiştiren Müslüman Kürt Lider Eyyubi Generali Selahaddin Eyyubi Biyografisi asıl ismiyle Selahaddin Yusuf bin Eyyub
“Önce, ben Kürdüm. Ramadi aşiretindenim. Bu aşiret, Kürdlerin en eski ve asil aşiretlerinden biridir. Aşiretin yerleşik yeri, Batı Azerbeycandır. Dedem Şadinin babası Mervandan önceki soyumuz üzerine fazla bilgim yoktur. “
“Kudüs haçlıların elindeyken gülmek ve rahat uyumak bana haram olsun.” diyen ve 25 yıl gülmeyip çadırda yatan yiğittir.
Hoca Neden Diye Sorduğunda ;
“Hocam Allah Rasulünün miraca çıktığı mescid-i aksa ecnebilerin elinde tutsak iken, Hz. Ömer’in emaneti Kudüs esirken, benden nasıl gülmemi isteyebilirsiniz?” lafı da müslümanlar için güzel bir derstir.
Selahaddin Eyyubi Biyografisi Kudüs’e girdiğinde herkes haçlıların daha önce şehri aldıklarında yaptıkları katliam gibi katliam yapacaklarını düşünmüştü. Çünkü o dönemde müslüman ve yahudiler katledilmiş, hatta şehirde kan havuzlarında bilekleri geçecek kadar kan olduğuna dair anlatılanlarda vardı.Fakat selahhaddin eyyubi 88 yıl sonrakatliam yapmayı bırakın yalnızca küçük fidyelerle esirleri serbest bıraktı. Haçlıların serbestçe gitmesine izin verdi ve hiç yağma yapılmadı.
Selahattin Eyyubi devlet yönetiminde kardeşlerinin desteğini de almıştır. 1176 yılında kardeşi Turan Şah ile beraber Yemen’deki Abdun Nebi fırkasına saldırılar gerçekleştirip bu fırkayı ortadan kaldırmıştır. Bu olaydan sonra Selahattin Eyyubi Abasi Halifesinin onayı ile Yemen, Filistin, Suriye ve Kuzey Afrikanın hükümdarı olarak ilan edilmiştir. Bu gelişmenin asıl can alıcı noktası ise bizzat Halife tarafından Selahattin Eyyubi’nin devletinin kabul edilmesi olmuştur.
Selahaddin Eyyubi Biyografisi Mısır, Suriye, Yemen ve Filistin padişahlarının ve Eyyubi hanedanının ilk hükümdarıdır. Kudüs’ü Haçlılardan alan (2 Ekim 1187), Frank şehri 88 yıl işgal etti ve Hıristiyanların saltanatına son verdi. Haçlı Seferini etkisiz hale getirdi.
Babası Necmeddin Eyyub, Selçuklu emiri İmadeddin Zengi’nin hizmetinde görev yaptı. Baalbek ve Şam’da büyüyen Selahaddin, iyi bir din eğitimi aldı. Askerlik hayatı Zengi’nin oğlu ve halefi Emir Nureddin’in komutanları amcası Şirkuh’un gelişiyle başladı. Şirkuh’un Birinci Mısır Haçlı Seferi sonucunda kurulan Latin-Hıristiyan devletlerinin geçmesini önlemek için düzenlediği üç sefer sırasında, Kudüs’ün güçlü kralı Amalricus ile güçlü vezir Shavar ve Shirkuh arasında karşılıklı bir mücadele gelişti. Mısır’ın Fatımi kölesi. Selahaddin Şirkuh’un vefatı ve Şavar’ın öldürülmesinden sonra otuz bir yaşında Suriye birliklerinin komutanlığına, melik unvanı ile Mısır vasallığına tayin edildi (1169).
1171 yılında Selahaddin Eyyubi Mısır’da Fatıma’nın Şiiliğine son vererek Sünniliğe döndüğünü ilan etmiş ve böylece Mısır’ın tek hükümdarı olmuştur. Emir Nureddin bir süre kağıt üzerinde vassal olarak kalsa da bu ilişki Suriye komutanının 1174’te ölümüyle sona erdi. Mısır’ın zengin tarım topraklarını mali üs olarak kullanan Selahaddin, Suriye’ye küçük ama çok disiplinli bir hareketle taşındı.
Ordu Nuruldin’in çocukluk oğlunu talep edecek. Ancak çok geçmeden bu iddiasından vazgeçerek 1174’ten 1186’ya kadar Suriye, Kuzey Mezopotamya, Filistin ve Mısır’daki tüm Müslüman topraklarını kendi bayrağı altında birleştirmeye çalıştı. Zamanla, cömert, erdemli ama hile, ahlaksızlık ve zulümden uzak, kararlı bir hükümdar olarak tanındı. O zamana kadar yoğun rekabet ve yoğun rekabet nedeniyle Haçlılara karşı direnmekte güçlük çeken Müslümanlar, onların hem maddi hem de manevi olarak güçlenmelerini sağlamıştır.(1)
Selahaddin Eyyubi Biyografisi yeni veya gelişmiş askeri teknikler kullanmak yerine, çok sayıda düzensiz gücü birleştirip disipline etmeyi ve askeri güç dengesini kendi avantajına dönüştürmeyi başardı. 1187’de Latin Haçlı krallıklarına kadar gitti. 4 Temmuz 1187’de kuzey Filistin’de Taboriye yakınlarındaki Hattin’de, hasımlarının tamamen mahrum kaldığı komuta kabiliyeti ile susuzluktan bitkin ve bitkin bir Haçlı ordusunu ezdi ve bir mezrayı yok etti. Haçlıların kaybının boyutu, Müslümanların Kudüs krallığının neredeyse tamamını ele geçirmesini sağladı. Akka, Betrun, Beyrut, Sayda, Nazareth, Caesarea, Nablus, Jaffa ve Aşkelon üç ay içinde düştü. Selahaddin’in Haçlılara en büyük aşkı 2 Ekim 1187’de 88 yıldır Frankların elinde olan Kudüs’ü aldığı zamandı.
Selahaddin Eyyubi, Mısır’da İskenderiye Kütüphanesi’nde bulunan kendi yazdığı biyografisine göre bir Kürt lideridir. Selahattin Eyyubi’nin kökeni hakkında detaylı bilgi için Selahaddin Eyyubi Kürt Mü? yazımızı da okuyabilirsiniz.
Selahaddin Eyyubi Biyografisi başardığı tek gölge, yakalanmamasıydı. 1189’da Haçlı işgali altında kalan sadece üç şehir vardı, ancak hayatta kalan dağınık Hıristiyanlar zorlu kıyı kalesi Sur’da toplanarak Latin karşı saldırılarının başlangıç noktasını oluşturdular. Kudüs’ün düşmesiyle derinden sarsılan Batılılar, yeni bir haçlı seferi buldular. III. Haçlı Seferi, üç ulusun krallarının yanı sıra birçok büyük soylu ve ünlü şövalyeyi savaş alanına çekti.
III. Haçlı Seferi uzun ve tüketiciydi. I. Richard (Aslan Yürekli) tartışılmaz askeri hünerine rağmen bir sonuca varamadı. Haçlılar sadece Doğu Akdeniz’de güvensiz bir toprak parçasına tutunabilirlerdi. Kral Richard Ekim 1192’de geri dönmek için yola çıktığında savaş bitmişti. Selahaddin başkent Şam’a çekildi.
Uzun süre yaşadı ve günlerce at sırtında yaşadı. Akrabaları imparatorluğu paylaşırken, arkadaşları Müslüman dünyasının en güçlü ve en güçlü hükümdarının mezarını yapmak için hiç para bırakmadığını gördü. Selahattin Eyyubi biyografisi hakkında detaylı bilgiler verdikten sonra ayrıca Selahattin Eyyubi Hayatı yazımızı da inceleyebilirsiniz.
Bu tarihte Mısır’da, Libya’da, Yemen’de, Filistin’de, Suriye’de, Malatya’da ve Kuzey Irak’ta Ahlat ve Hemedan’a kadar Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da onun adına hutbeler okunmuştur. Yerine el-Melikü’1-Efdal Ali büyük oğlunu geçti. Selahaddin, geniş bir alanı kapsayan siyasi birlik kuran büyük bir devlet adamıdır. Bu siyasi birlik Eyyubiler’den sonra Memlûklerle devam etmiş ve 1517’de Yavuz Sultan Selim Kahire’yi ele geçirmesine son vermiştir.
Selahaddin Eyyubi Biyografisi döneminde Mısır, Libya, Kuzey Sudan, Hicaz, Yemen, Sam gibi yerlere Türkler hakim olmuş ve bu hakimiyet yüzyıllar boyunca devam etmiştir. Selahaddin güçlü bir ordu, iyi işleyen bir devlet teşkilatı kurmuş, Fatımi halifeliğini yıkmış ve bölgedeki ideolojik parçalanmaya son vermiştir. İkinci büyük başarısı ise Kudüs’ün ve Haçlıların elinde birçok yerin kurtarılmasıdır. Kudüs’ü geri almak, onu İslam dünyasının en ünlü kahramanlarından biri haline getirdi.
Selahaddin Eyyubi Biyografisi – Özgeçmişi, Hayatı, Doğum Yeri
Yorum Yaz