Kürt Sorunu hakkında araştırma yazımıza geçmeden önce Kürt Sorunu Nedir? sorusuna değinmek elzemdir. Kürt sorunu nasıl çözülür, Kürt sorunu kimle çözülür ve Kürt sorunun muhattabı kimler olabilir gibi sorular çözümün anahtarı olacaktır. Ayrıca Kürt sorunu ile ilgili makalemize geçmeden önce Kürtlerin sorun olmadığını ve bu meseleye aslında Kürt sorunu yaklaşımından ziyade Kürt meselesi gözüyle bakmanın daha hayırlı olacağını ümit ediyoruz.
İçindekiler:
Kürt sorunu uzun yıllardır var olan ve tartışmalara gebe olan bir konu olarak karşımıza çıkmaktadır. Özellikle de ulus kimlik sorunları karşısında azınlıklar her daim sorunların temelini oluşturmaktadır.
Birinci Dünya Savaşı’ndan önce gönüllü olarak Osmanlı güçlerine katılmaları, Müslüman olmaları ve cephelerde savaşmalarının ardından Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasından sonra geçen yıllarda yeterli diplomasinin olmaması gibi etkenler ile Kürtler statü konusunda arzu ettikleri gibi bir konumda bulunmamalarını dile getirmektedirler.
1946 yılında İran’da 6 ay kadar var olan Mahabad Kürt Cumhuriyeti dışında Kürtlerin bir bölge oluşturma ve bir statü elde etme çabası başarısızlıkla sonuçlanmıştır. Emperyalist güçlerin İran bölgesinde güvenli bir bölge oluşturma çabası, bu bölgenin bölünmesi de Kürdistan sorununu çok daha karmaşık bir hale getirmiştir.
Türkiye’de yaşayan Kürtlerin de başkaldırıları ve isyanları yüzbinlerce insanın ölmesine neden olmuş ve demokratik bir çözüm getirilemediği gibi bir dönem şehirlere kadar inan çatışmalar ve de şiddetin de yaşanması, Cizre, Sur ve Silopi gibi ilçelerde taş üstünde taş kalmamasına neden olmuştur.
1984 yılında başlayan ve günümüzde de devam etmekte olan bu silahlı mücadele birçok insanın ölümüne, on binlerce insanın göç etmesine, ekonomik kayıplara neden olmuştur. Kürt Sorunu Nedir? yazımız ile aslında tüm bu konuları ele alıp detaylıca çözüm odaklı fikirler sunacağız.
PKK, 1980 sonrası kitlesel bir yapı olmayı başararak Kürt siyasetinde etkin olmak adına silahlı mücadeleyi savunmuştur. Ancak silahlı mücadeleyi savunmayan ve daha demokratik ve barışçıl bir şekilde Kürt sorununu çözmeyi savunanlar ise pasifist veya reformist olmak ile suçlanmışlardır.
Dönem dönem PKK da stratejisinde değişikliklere giderek bağımsız Kürdistan anlayışından vazgeçmiş ve sadece Kuzey Kürdistan değil aynı zamanda dört parça Kürdistan Devleti anlayışını da savunmadığını dile getirmiştir. PKK yetkililerinin de yaptıkları açıklamalarda bir Kürt Devleti istemedikleri belirtilmiş, başkanı Abdullah Öcalan’ın İmralı savunmalarında ise Kürtlerin ayrı bir federasyon, devlet ya da özerklik gibi bir statü istemediği, doğru tanımlanmış bir Atatürk milliyetçiliği ile Kürtlerin de var olduğunu belirtmekteydi.
PKK ise bağımsız bir Kürdistan’dan demokratik cumhuriyet anlayışına gelmiş olsa da silahlı gerilla mücadelesine günümüzde de devam etmektedir. HDP de pek çok belediye kazanarak geniş bir temsiliyet hakkını elde etmeyi başarmıştır.
Kürt Sorunu Nedir? temelinde de demokratik cumhuriyet anlayışının getirdiği yasal siyasetin yanında hala silahlı mücadele vermesi yer almaktadır. Aynı zamanda diğer temel Kürt sorunu sorularından biri de HDP’nin neden hala PKK’yı savunuyor olduğudur. Bu durumlar da farklı birçok manüpilasyonların ve soruların oluşmasına neden olmaktadır. Örgütlerin ya da devletlerin şiddet, savaş ortamı yaratarak ve sürekli olmasını sağlayarak halkın şiddet ve savaş ile karşı karşıya kalması demokratikleşmenin önüne neden geçmektedir? Kürt Sorunu Nedir? Bu da akıllara Kürt sorununun neden çözülmek istenmediğine dair soruları getirmektedir. Oysaki farklılıkların kültürün bir parçası olarak görülmesi, belki de barışçıl çözümlerin tek cevabı olabilir.
Kürt sorunu çözüm sürecindeki gelişmeler 2002 yılından itibaren sembolik adımların atılması ile 2013-2015 seneleri arasında da devam etmiş, tarafların karşılıklı suçlamalarının olduğu sorunlu bir döneme evrilmiştir. Süreçte PKK’nın Türkiye sınırlarına geri çekilmesi ve silahların bırakmasının ardından siyasette demokrasiye alan açılması ve eşit vatandaşlık, dil yasağının kalkması gibi konular üzerinden durulmuştu. Ancak çözün süreci sonrasında hendek olayları nedeniyle devletin bölgeye güvenlik politikası ile yaklaşmasına neden oldu.
Kürt Sorunu Nedir? bu aşamadan sonra da HDP belediye başkanları da görevlerinden alınarak yerlerine kayyum atamaları yapıldı. Terör suçlamaları ile yargılanan birçok kişi hapis cezasına çarptırıldı. 2019 yerel seçimlerini kazanan 65 belediyenin 59’una kayyum ataması yapıldı.
Kürt sorununun çözümünde kim muhattap alınmalı? sorusunu sorarak bu konuya değinmek istiyoruz. Öncellikle Kürtlerin bir parti veya örgüt olmadığını bir halk olduğunu söylememiz gerekir. Aslında gerek siyasi yetkililer gerekse de toplumun bir kısmında Kürt denildiğinde sürekli bir örgüt veya parti ile ilişkilendirilme ihtiyacı duyuluyor. Oysa şu bilinmelidir ki Kürtler parti ve örgütlerin ötesinde bir halktırlar ve eğer Kürt sorunun çözümü için adımlar atılacaksa öncellikle bu ayırımın çok iyi yapılması gerekir. Peki Kürt sorunu nasıl çözülebilir? Bahsettiğimiz gibi Kürtlere bir halk gözüyle bakıp muhattap alındığında ve bu muhattaplık bir topluluğun haklarının tamamı olduğunda çözümün de çok zor olmadığını görebiliriz. Kürt Sorunu Nedir? makalemizin devamında Kürt sorunun çözümünde muhattap alınması gerekenlerin listesini aşağıya ekliyoruz :
Z kuşağı Kürtler, çok daha uzlaşmacı bir tavırdan yana duruş sergiliyor. Daha Türkiyeli, kariyer ve gelecek planları olan bir nesil olarak Kürt sorunu ve ana akım siyasetinin ezber algılarına karşı eleştirilerde bulunuyorlar.
Kürt Sorunu Nedir? Kürtlerin yoğun olduğu yerlerde Kürtçe eğitim olabileceğini, kuşaklarının bilgili olmak, okumak ve para kazanıyor olmak gibi düşüncelerinin ve de kaygılarının olduklarını belirtiyorlar.
Kürt meselesi hakkında araştırmalar yapılırken en çok merak edilen konulardan biri de Kürtler ne istiyor? sorusudur. Kürt meselesinin çözümü de aslında bu sorunun cevabında gizlidir. gerçekten Kürtlerle ilgili bir sorun var mıdır yoksa biz sorunları Kürtlerin üzerine mi yığıyoruz öncellikle bu ayrımın iyi yapılması gerekir. Kürt Sorunu Nedir? Bilindiği üzere hayatın her alanında tüm olumsuz vakalar etki tepki meselesinden ortaya çıkar. Kürtlerin bu topraklarda sorun olduklarını iddia etmek yanlış olacaktır. Peki sorun olan ne ve Kürtler ne istiyor? gelin bunu beraber öğrenelim.
Kürt Sorunu Nedir? Dünyanın küresel bir boyut kazanmasının ardından kültürler, topluluklar eskiye nazaran varlıklarını daha çabuk yitirmektedirler. Kürtlerin istedikleri en önemli şey de aslında varlıklarının kabullenmesi ve asimilasyona uğramamalarıdır. Peki Kürtler asimilasyona uğruyor mu? Bu sorunun cevabı ne yazık ki evet olarak karşımıza çıkmaktadır. Bir halk şayet sağlık, eğitim gibi temel konularda kendi kültür ve dili ile hizmet görmediğinde bu o halkın ölümü demektir. Bugün Kürtlerin genelinin bir bölücülük anlayışından ziyade istedikleri en önemli şey ana dilde eğitim ve asimilasyonlara karşı tedbirlerin geliştirilmesi olacaktır
Kürt sorunu çözüm konusunda öncelik olarak çatışmaların durdurulması en temel adımlardan biri olacaktır. Soruna neden olan ana etkenler üzerinde de çalışmaların yapılması gerektiği konusunda da fikirlerini beyan eden uzmanlar, öncelikle eşit vatandaşlık, dil kullanımı gibi konulardaki taleplerin üzerinde durulması gerektiğine yönelik düşüncelerini belirtmektedirler. Bu sayede Kürt sorunu meselesinin normal bir şekilde seyre alınacağı görüşünde olduklarını da ifade etmektedirler. Kürt Sorunu Nedir? başlıklı makalemizin sonuna gelirken Kürt sorunu ile ilgili daha detaylı bilgiler için ayrıca Kürt Sorunu Sosyal ve Demokratik Yaklaşımlar başlıklı makalemizi de inceleyebilisiniz.
Kaynak : Türkiye’de Kürtlere yönelik insan hakları ihlalleri
Not: Bu yazı kundir.net sosyal içerik platformuna kayıt olan kullanıcılar tarafından yazılmıştır. kundir.net Yazıdan sorumlu değildir.
Kürt Sorunu Nedir? Kürt Sorunu Nasıl Çözülür?
Yorum Yaz