Selahattin Demirtaş ve Ailesi hakkında önemli bilgiler verdiğimiz yazı dizimize devam ederken bugün Selahattin Demirtaş Mahkeme Süreci başlığımızla, Demirtaşın cezaevi sürecine değineceğiz. Bilindiği üzere Selahaddin Demirtaş Serbest Bırakıldı mı? başlıklı yazımızda daha önce Selahattin Demirtaş çıktı mı?, Selahattin Demirtaş neden tutuklandı, Selahattin Demirtaş cezası nedir?, Selahattin Demirtaş ne zaman çıkacak gibi soruları cevaplamıştık.
Bugün tüm bu soruların cevabı niteliğinde olacak olan Selahattin Demirtaşın mahkeme konuşmalarını da ele alan açıklamalarla konumuza açıklık getirmek istiyoruz. Selahattin Demirtaş hakkında detaylı bilgiler elde etmek isteyen kişiler böylece sitemizdeki arama kısmından Demirtaş hakkında bilgiler elde edebilirler.
İçindekiler:
Bildiğiniz gibi Selahattin Demirtaş, 4 Kasım 2016 tarihinde silahlı terör örgütüne üye olma, terör örgütü propagandası yapmak suçlamalarıyla gözaltına alınmıştı. Hakkındaki ‘tutuklama’ istemini karara bağlanmasının ardından Demirtaş son seçimlere de cezaevinin kapalı kapılar ardından katıldı. Demirtaşın mahkeme süreci hakkında detaylar için Selahaddin Demirtaş Serbest Bırakıldı mı? başlığına tıklayabilirsiniz.
İşte Demirtaş’ın Bu Güne Kadar ki Mahkeme Süreci Başlangıçta davanın 3. gününde Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesince Sincan Cezaevi yerleşkesindeki dava salonunda iddianameye yönelik esas hakkındaki savunmasını tamamladı. Ek klasörleri inceleyemediği gerekçesini mahkemeye sunan Demirtaş, dosyaları inceledikten sonra savunma yapmak için mahkemeden ek süre istemişti.
Öğleden sonraya ertelenen mahkemede mahkeme Başkanı Murat İlhan, dava dosyasına gelen evrakı okumuş ve sonrasında da mütalaa için söz alan savcı, ‘kuvvetli suç şüphesi ve sanığa isnat edilen katalog suçları gerekçesiyle tutukluluğun devamını istemişti. Selahattin Demirtaş detaylı bilgi için Selahattin Demirtaş Kimdir? Kardeşleri ve Siyasi Hayatı bakabilirsiniz.
Ardından mahkemede Demirtaş ve avukatlarına söz verildi. Bu sırada Demirtaş, sözü avukatlarına verdi ve “Deniz Yücel serbest bırakılmış hayırlı olsun” dedi. Avukatlar taleplerinin sonrasında kararını açıkladığında mahkeme, Demirtaş’ın tutukluk halinin devamına karar vermişti. Böylelikle de duruşma11 Nisan 2018 tarihine ertelenmişti.
İlerleyen günlerde Selahattin Demirtaş mahkemedeki savunmasında ilginç bir açıklamada bulundu. “Dünyanın bütün ülkeleri gelip Kürtlere yardım etmeye çalışıyor, bu çaba Kürtlerin karakaşı, kara gözü için değil tüm ülkelerin kendi çıkarı var, biri silah veriyor, biri TIR gönderiyor, yeri geldiğinde en başta onlar Kürtleri vururlar’ tarzında bir söylemde bulundu. Selahattin Demirtaşın eşinin hayatı için Başak Demirtaş Kimdir? Nerelidir, Kaç Yaşında ve Hayatı başlığımıza bakınız.
Selahattin Demirtaş Cemaat Oyunları Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi – Sincan Cezaevi Yerleşkesi’nde görülen duruşmanın devamında Demirtaş savunmasını şöyle sürdürdü. 2007 yılından beri süregelen Demokratik Toplum Kongresi gibi toplantılarda şiddete sevk etmeden insanlara farklı bir yol olduğunu gösterdiklerini vurgulayan Demirtaş, toplumun her kesimi ile görüştüklerini, bir araya geldiklerini ve temas ettiklerini anlattı.
Düşmanca bakmamayı öğrendiklerini betimleyen Demirtaş, ayrıca gençlere silahtan başka alternatif yollar olduğunu da göstermeyi amaçladıklarını anlattı. Bu konuda devletle de aynı fikirde olduklarını anlatan Demirtaş, sadece cemaatin buna karşı olduğunu anlattı. Dinlemeleri cemaatin yaparak amaçlarının olası bir barışı önlemek olduğunu belirten Demirtaş, cemaatin dinlemeler yaparak üstelik bu dinlemeleri de çarpıtarak aktardığını söyledi. Böylelikle çarpık emniyet – jandarma istihbarat – MİT yapısının da kendilerinden olan hakimlerce karara bağlandığını ifade etti. Sonuç olarak cemaat taraftarlarının; tarihleri, kişileri çarpıttığını ve sözleri cımbızlayarak raporlar oluşturduklarını anlattı.
O dönemde amaçlarının sorunları şiddet olmadan çözebileceklerini anlatmak olduğunu ve bu anlayışını güçlendirmeye çalıştıklarını beyan eden Demirtaş, cemaatin memleketi birbirine düşürme operasyonunun bu sonuçlarını doğurduğunu anlattı. Sonuç olarak misyonlarının çarpıtılarak Kürtlerin Türkiye Cumhuriyetinde demokrat ve eşit yurttaş olma girişimlerini sabote ettiklerini de aktardı. Selahattin Demirtaşın cezaevinde yazdığı şarkılar için Selahattin Demirtaş Şarkısı Sözleri başlığımızı inceleyebilirsiniz.
Demirtaş; ‘PKK’ya Silahları Bıraktırmış Olacaktık Oysaki geçmiş dönemdeki çalışmaların şimdilerde tohumlarının doğacağı şu günlerde Türkiye’de siyasetin daha iyi bir noktada olacağını beyan eden Demirtaş, amaçlarına ulaşabilselerdi demokrasinin – siyasetin güçleneceğini ve demokratik yollarla sorunun çözülme inancının artacağını anlattı. Selahattin Demirtaş son konuşması sonuç olarak PKK’ya silahları bıraktırmış olacaklarını anlatan Demirtaş, 2007’de başlattıkları girişimlerinin 2009 yılında düşman mihraklarca bozulduğunu belirtti mahkeme salonunda.
Türkiye’nin Kürt yurttaşlarıyla barışık sistemi yakaladığında PKK’nın Türkiye’ye karşı silahları tümden bırakmış olacağını açıklayan Demirtaş, ülkemizin Suriye ve Irak Kürtleriyle de diyaloğunu güçlendirdiğinde Türkiye’nin Ortadoğu’nun merkezi konumunda olacağını da hatırlattı mahkemedek söylemlerinde. Selahattin Demirtaşın suçu için Selahattin Demirtaş; ’Apo’nun Heykelini Dikeceğiz’ yazımıza bakınız.
Kürt Hareketleri Düşmanca Olmamalı Bin yıllık kardeşliğimizin gereğince Türk devletinin Kürt kardeşini yanına almasının lazım geldiğini hatırlatan Demirtaş, Tüm Kürt hareketi örgütlerinin Türkiye’ye karşı düşmanlık yapmaması ve işbirliğini geliştirmesi lazım geldiğini belirtti. Sonuç olarak 2007 -2009 girişimlerinin başarılı olduğu takdirde Türkiye bambaşka bir güce dönüştüreceğini hatırlatan Demirtaş, İç demokrasisi güçlü, toplumu ile komşu halklarla barışık olunacağını hatırlattı. Selahattin Demirtaş son mahkeme konuşması ürtlerin Türkiye’nin sadece 900 kilometre yakınında yaşadığını söyleyen Demirtaş, Paradigmanın kırılması gerektiğini Kürt = düşman, Kürt = terörist, Kürt = bölücü algısının yok edilmesi gerektiğini hatırlattı mahkemedeki sözlerinde. Başak Demirtaş hayatı için Selahattin Demirtaş Eşi Kimdir? Hayatı ve Yaşı yazımıza tıklayabilirsiniz.
Demirtaş Son Duruşmasına Katılamadı İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesince, mahkeme salonuna dönüştürülen Silivri Ali bey Spor Salonu’nda yapılan duruşmaya, Demirtaş sağlık sorunları nedeniyle katılamamıştı. Başka suçtan yargılanan Sırrı Süreyya Önder’in ise TBMM Genel Kurulu’nda Nöbetçi İdare Amiri olması gerekçesiyle mazeret dilekçesiyle duruşmaya katılamamış olmasıydı.
16 avukatın görev aldığı duruşmaya, İsveç Konsolosluğu temsilcileri, İsveç Sosyal Demokrat Partisi’nden milletvekili Yılmaz Kerimo gibi isimler izleyici olarak katılmıştı. Duruşmada söz alan sanıkların avukat R.Demir; ‘Biz müvekkillerimizin adil yargılanma hakkını sokakta bulmadık, esasa geçmeyeceğiz, bir insan ben bunları söylemedim’ diyorsa araştırma yapılmalıdır, mitingdeki konuşmaların tutanağını hazırlayan polislerin kim olduklarını hala bilmiyoruz’ şeklinde konuştu.
Avukat Arzu Kayaoğlu; ‘savunma için sayın Selahattin Demirtaş’a kesin süre verdiniz. Bu ara karardan dönülmesini ve bir sonraki duruşmada da savunma için kesin süre verilmemesini talep ediyoruz. Müvekkilimizin Ankara 19. Ağır ceza Mahkemesi’nde yargılandığı dosyada 31 tane propaganda fezlekesi birleşmiştir. Dosyadaki yargılama da Ankara’daki dosyayla birleştirilsin. Yasama dokunulmazlığının Anayasaya aykırı olarak kaldırıldığı gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi’ne başvurmanızı yanı sıra dosyada durma kararı vermenizi ve fezlekeyi Meclise iade ederek, bir karar olup olmadığının sorulmasını istiyoruz. Selahattin Demirtaş mahkemesi ne zamandır? Ayrıca polis tutanağını tutan kolluk görevlilerinin araştırılmasını, haklarında Feto soruşturması olup olmadığının sorulmasını istiyoruz. Bunlar o dönem Ergenekon ve Balyoz gibi önemli davalarda kumpas kurdular da Kürt siyasetçilere mi kurmayacaklar?’ şeklinde müvekkilini savundu.
Silivri’de görülen bu davada mahkeme; Demirtaş’a esasa ilişkin savunma yapması için son bir kez daha süre verilmesine, dava konusu konuşma içeriklerinin de bilirkişi tarafından çözülmesine karar verdi. Böylelikle mahkeme heyeti Demirtaş ve Önder’in duruşmaya katılmama mazeretlerini kabul etti. Yanı sıra mahkeme, Sırrı Süreyya Önder’e esasa dair savunma süresini red etti.
Önder’in 14 Aralık 2017 tarihinde yaptığı “Savunmam bundan ibarettir” sözüyle biten savunması son savunması olarak mahkemece kabul gördü . Bir sonraki duruşma ise son kez süre verilmesine hükmederek 20 Nisan’da Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi karşı binası adres gösterilerek ertelendi.
Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı iddianameye göre; 17 Mart 2013’te Zeytinburnu’nda BDP organizasyonlarındaki Nevruz kutlamalarında terör örgütü PKK ile ilgili yasa dışı sloganların atılması ve parti yöneticilerinin “Öcalan’a özgürlük-Kürtlere statü” yazan perdesinin önünde konuştuğu gerekçe olarak sunuluyor. İddianameye göre; Kutlamalarda PKK/KCK terör örgütlerinin bayrağının açılmasıyla olayın tamamen yasa dışı bir eyleme dönüştüğünün altı çiziliyor ve terör örgütü ile Öcalan’ın propagandasının yapıldığı öne sürülüyor. Sonuç olarak hdp eş başkanının “terör örgütü propagandası yapmak” suçundan 5 yıla kadar hapsi isteniyor.
Mahkeme Demirtaş’ın Avukatlarını Salondan Çıkardı Duvar gazetesinin yayınladığı habere göre (Hacı Biçkin) mahkemeye katılmayan Demirtaş’ın diğer davadaki beyanını savunma şeklinde kabul eden mahkeme eş başkana karşı mütalaaya geçmek istedi. Selahattin Demirtaş son mahkemesi ne zamandır? Demirtaş’ın avukatlarıysa duruma itiraz etti. Bunun üzerine mahkeme, Demirtaş’ın avukatlarını salondan çıkartmak istedi. Çıkan tartışma sonucunda mahkeme heyeti salonu terk etti.
Avukatların çıkarılmasının sonrası yerini salonda tekrar alan mahkeme heyeti, mütalaasını açıklayan Demirtaş ve Önder’i terör örgütü propagandası yapmak suçuyla 5 yıla kadar hapis cezası vermek istedi. Cahit Kırkazak’ın (Demirtaşın avukatı) konu ile açıklaması ise şöyle oldu; ‘Mahkeme bütün beyanlarımızı ve tevzi-i tahkikat taleplerimizi hiç bir gerekçe göstermeden reddediyor. Dosyadaki bilirkişi raporları dahi tarafımıza tebliğ edilmemişken, Demirtaş’ın savunması alınmadan yangından mal kaçırır gibi bütün usul ve kuralları çiğneyerek alelacele karar verilmek isteniyor. Sayın Demirtaş’ın görevsiz mahkemede alınan beyanını dosya kapsamında esasa ilişkin beyan olarak kabul edip, savunma yapmaya hazır olmasına rağmen savunması alınmadan karar vermek istiyor’ dedi. Bu gelişmelerin üzerine mahkeme heyeti duruşmayı öncelikle Haziran’a ertelemişti.
Sonrasında gelişen olaylarla aniden MHP’nin erken seçim isteminin ardından 24 Haziran seçim sürecinin başlamasıyla sanıkların avukatı Ercan Kanar; Cumhurbaşkanlığı seçim süreci ve müvekkili Demirtaş’ın Cumhurbaşkanlığı adaylığı hazırlık süreci için bir süre talep etti. Mahkeme heyeti de sanık Selahattin Demirtaş’ın mazeretini kabul ederek son savunmasını yapmak üzere bir dahaki duruşmaya getirilmesine karar vererek duruşmayı 7 Eylül’e ertelendi.
Mahkeme İddianamesinde Zeytinburnu’nda 17 Mart 2013 tarihinde gerçekleştirilen Nevruz etkinliğinde HDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve Sırrı Süreyya Önder’in halka hitabetlerinde PKK terör örgütünü ve elebaşı Abdullah Öcalan’ı övdükleri iddiasıyla “Terör örgütü propagandası yapmak’ suçundan 1 – 5 yıla kadar hapisleri isteniyor. Parti yetkilileri daha önceden de Demirtaş’a ceza verilmesi halinde bile eş başkanın 24 Haziran cumhurbaşkanlığı seçimlerinde seçiminde HDP’den aday olabileceğini açıklamıştı. Böylelikle 24 Haziran seçimlerinin ardından tüm gözler 2 Eylül tarihine çevrildi ve Demirtaş’ın tutukluluğuyla ilgili olarak bu önemli tarih beklenmeye başlandı.
Selahattin Demirtaş Mahkeme Süreci
Yorum Yaz