Bu makalemizde Golshifteh Farahani Hayatı ve Filimleri hakkında önemli bilgiler vereceğiz. Golshifteh Farahani’nin çektiği filimler ile beraber Golshifteh Farahani’nin Kürtçe filimlerini de tanıtacağımız bu makalemizin Kürt Filimleri ve Kürt Sineması dalında önemli bir yazı olacağına inanıyoruz.
Golshifteh Farahani 10 Temmuz 1983 yılında İran’ın başkenti Tahran’da doğmuş sinema oyuncusu, aktivist ve şarkıcıdır. Babası Behzad Farahani ünlü bir tiyatro yönetmeni ve sanatçısıdır. Annesi de bir sanatçıdır ve adı Fahimeh Rahim Nia’dır. Kız kardeşi Shaghayegh Farahani de oyuncudur. Diğer kardeşinin adı da Azarakhsh Farahani’dir. Tiyatro hayatına 6 yaşında başladı ve tiyatro ile her zaman güçlü bir bağ kurdu. Farsça, Fransızca ve İngilizce bilmektedir ve şu anda Paris’te yaşamaktadır. O İran’ın en büyük film yıldızıydı. Fakat ülkesindenden sürüldü ve İran toplumundaki bölünmeler için bir yıldırım çubuğu haline geldi.
İçindekiler:
Golshifteh Farahani 5 yaşında piyano ve müzik eğitimi almıştır. 12 yaşında da Tahran’da müzik okuluna gitmiştir. 14 yaşında “Armut Ağacı” filminde rol almıştır. Tahran Uluslararası Fajr Film Festivali’nde uluslararası filmler dalında “En İyi Kadın Oyuncu” olarak Kristal Anka Kuşu ödülünü kazanmıştır.
2004-2013 yıllları arasında Fransa doğumlu bir film yapımcısı olan Amin Mahdavi ile evli kalmış daha sonra 2015 yılında Avustralyalı Christos Dorje Walker ile evlenmiştir. Böylelikle Golshifteh Farahani Hayatı ikinci evliliği ile tekrardan şekillenmiş oldu. Golshifteh Farahani hayatı sürekli sanatla geçmiş bir kişiliktir.
2012 yılında Fransız Madame Figaro dergisine çıplak bir poz vermiştir. Sebebi ise İran’da kadınlara uygulanan baskıları protesto etmektir. Fakat bu poz başına birçok bela açmış ve İran’a girişi yasaklanmıştır. Golshifteh Farahani hayatı bu olaylarla kötü bir ivme kazanmıştır. Sanatçı aldığı birçok tehdit sebebi ile Paris’te yaşıyor. Ayrıca Golshifteh Farahani bu olayla ilgili olarak bir dergiye verdiği röportajda şu şekilde anlatıyor:
Yedi ay sürecek bir sorguya maruz kaldım çünkü Ridley Scott’un filminde oynayarak ülkenin güvenliği tehlikeye attığım söyleniyordu. İdam cezasıyla yargılanabilirdim ama o güne kadar binlerce insanı idama mahkum etse de oğlu hayranım olan bir hakim tarafından korundum. Pasaportumu bana o geri verdi ve bana olabildiğince çabuk ülkeden ayrılmamı söyledi. Yanıma iki valiz aldım ve İranlı eşimin Fransız vatandaşlığı da bulunduğu için Paris’e geldim.
Kürdistan bölgesinin artık bağımsız bir ülke olduğunu ve “Kürdistan” adı altında tanındığını belirtmektedir. Kürdistanlı bir yönetmen tarafından çekilen, “Benim Tatlı ve Acı Ülkem” filminde başrolde oynadı. Fransız televizyon kanalına verdiği bir röportajda kendisine şu soru yöneltildi: “Kürdistan’ın eşsiz dağlarında bir film çektin. Şimdi Irak Kürdistan’ında durumlar nasıl?” Golshifteh Farahani ise, ”Artık Irak Kürdistan’ı dememelisiniz. Çünkü orası bağımsız bir ülke ve adı Kürdistan” şeklinde cevap verdi.
Golshifteh Farahani’nin oynadığı filmleri listelemek yerine kısaca popüler olan filmlerini özetle geçmek istiyorum, bu bağlamda Golshifteh Farahani’nin ilk filmi 1998 yapımı olan “Derakht e Golabie” filmidir. Golshifteh Farahani bu filmle büyük bir beğeni kazanmıştır. Bu filmde oynadığında sadece 14 yaşındaydı. Fajr film festivalinin uluslararası kategorisinde En İyi Kadın Oyuncu seçilmesinin ardından, İran sinemasının ünlü yıldızlarından biri haline getirdi. O zamandan bu yana, çoğu uluslararası festivallerde sergilenen ve ödüllendirilen 15’den fazla filmde oynamıştır. Golshifteh Farahani hayatı boyunca birçok filmde oynamış ve ödül almıştır.
En son filmleri arasında Bahman Ghobadi ‘nin Niwemang filmi (2006), San Sebastian film festivalinde Golden Seashell‘de Best Film ödülünü almaya layık görüldü. Daryuş Mehrcui’nin tartışmalı Santuri filmi (2007) ise, İran’da yasaklanan filmlerinden biri oldu. 2006 yapımı İran’da vizyona giren film Mim mesle Madar, Rasool Mollagholi Poor imzası taşıyor. Mim mesle Madar filmi bu büyük başarı sonrasında 2008 yılında Akademi Ödülleri’nde En İyi Yabancı Film dalında İran’ı temsil etmek üzere seçildi.
Yalanlar Üstüne (Body of Lies ) filmi ise 2008 yapımı, Ridley Scott’un yönetmenliğinde oynadığı bir film. Bu film sayesinde Golshifteh, bir Hollywood filminde rol alan ilk İranlı yıldızlardan biri oldu. Bu film sonrasında ülkesini terk etmesi yasaklandı. İran’da son filmi Elly Hakkinda (2009), Berlin’de Gümüş Ayı ve Tribeca’da En İyi Film Öykü Ödülünü kazandı (2009). Golshifteh müzik okulundan mezun olduktan sonra, -piyanoyu diğer müzik aletleri eşliğinde- şarkı söyler ve çalardı. Alain Chabat’ın yazıp yönettiği Yeni Yıl Tehlikede filmi de Golshifteh Farahani’nin oynadığı filmlerden. Film kendisine yardımcı olan elflerin hastalanması sonrası bu duruma bir çare bulmaya çalışan Noel Baba’nın hikâyesini anlatıyor.
Elly Filmi repliklerini anlatmadan önce Elly filmi hakkında biraz bilgi vermek istiyoruz. Elly Filmi 2009 yılında Berlin Film Festivali’nde En İyi Yönetmen Ödülü kazandırdı. Karayip Korsanları: Salazar’ın İntikamı filmi ise Golshifteh Farahani’nin oynadığı diğer bir film. Johnny Depp, Javier Bardem, Orlando Bloom, Kaya Scodelario, Brenton Thwaites gibi ünlü isimlerin oynadığı bu film seyirciler tarafından sevilen bir diğer filmidir. Paterson filmi ise Golshifteh Farahani’nin oynadığı bir diğer film. Usta yönetmen Jim Jarmusch’un yönettiği Paterson, aynı adı taşıdığı şehirde otobüs şoförlüğü yapan “yarı zamanlı” bir şairin gündelik hayatını anlatıyor. Sıkı bir aktivist olan Farahani, ünlü yönetmen Ridley Scott’ın yönettiği ‘Yalanlar Üstüne’ adlı filmde Leonardo Di Caprio ve Russell Crowe gibi Hollywood yıldızlarıyla birlikte rol almıştı. Golshifteh Farahani hayatı boyunca oynadığı filmler aşağıdaki gibidir.
Oynadığı tüm filmler’in listesi şu şekildedir: “ Untouchable(2018), Yeni Yıl Tehlikede (Amélie) (2017), The Upside (2017), Shelter (Mona) (2017), Karayip Korsanlari: Salazar’ın İntikamı (Shansa) (2017), Ports of Call (Clara Emden ) (2016), Paterson (Laura) (2016), Les malheurs de Sophie (Madame de Réan) (2016), Les deux amis (Mona Dessaint) (2015), Go Home (Nada) (2015), Altamira (2015), Rosewater (2014), Exodus: Tanrılar ve Krallar (Nefertari) (2014), Cennet (Yasmin) (2014), Tatlı Biber Diyarım (Govend) (2013), Tıpkı Bir Kadın Gibi (Mona) (2012), Sabır Taşı (Kadın) (2012), Si Tu Meurs, Je Te Tue (Siba) (2011), Azrail’i Beklerken (Irâne) (2011), Devlerin Günahı (Leila) (2010), Elly Hakkında (Sepideh) (2009), Şirin (Seyirci (İzleyici) Kadın) (2008), Yalanlar Üstüne (Aisha) (2008), Divar (Setareh) (2008), Santoori (Hanieh) (2007), Yarım Ay (Niwemang) (2006), Bab Aziz (Nour) (2005), Haft Parde (Melek) (2000)”
Golshifteh Farahani Filmlerini açıkladıktan sonra biraz da olsa Golshifteh Farahani Sözleri hakkında birkaç kesit sizlerle aktarmak istiyorum, hepimizin bildiği üzere İran Sinemasındaki Özlü Sözler dünya çağında ses getirecek nitelektedir, bu nedenle sizleri o özlü sözlerle başbaşa bırakıyoruz
“Bence Fransa’da herhangi bir Avrupalı olmayan birinin, nereden geldiklerini ve neden bir yerden geldiğini ya da niçin İngilizce konuştuğunu ya da niçin insan olduklarını bilmek bir sorun teşkil etmiyor. nihayetinde günün sonunda hepimiz sanatçıyız.”
“Düşlediğim İran artık yok.”
“Sürgün benim gücümdür.”
“Sürgün ölüm gibidir. Sana gelene kadar anlayamazsın.”
“İran’da tekrar yaşayabileceğime inanmıyorum. Kökünden koparılan bir ağaç tekrardan doğamaz.”
“Hayatımda yaptığım hiçbir şeyden pişman değilim. Her şey bir sebeple gerçekleşiyor ve bu yüzden buradayım.”
“Sanatsal bir ailede doğdum ve beni anladılar. Fakat gerçekten endişelendiler, çünkü yaptığım bazı şeyler tehlikeli oldu. Tıraşlı bir kafa ile örtünmeden yakalanmış olsaydım, ne olacağını bilmiyorum.”
“Hayatımda ailem hep bir müzisyen olmamı istedi, piyano çalışmak için Viyana’ya gitmem gerekiyordu. Ama hayat başka bir yönde gitmemi istedi.”
“Bağımsız sinema daha düşünceli, zariftir. Batı kendine özgü güzelliklere sahipken, yeterince narin değil. Bu alana girmek için uzlaşmaya hazır olmalısın. Bunu sadece buna değerse yapacağım diyebilmelisin.”
Yaptığım her filmden aldığım yara izi var. Oyuncuları koruyacak bir şey yok. Sana köpekten daha kötü davranıyorlar. Sen köle gibi çalışıyorsun, biliyorsun. Olması gereken yol budur. Her film bir son gibi olmalıdır.
Paris sizi suçlu olduğunuzu düşündüğünüz tüm günahlarınızdan kadın gibi özgürleştiren bir şehir; Bütün bunları yıkıyor ve sizi özgür kılıyor.
Golshifteh Farahani Kürtçe Filimleri
Golshifteh Farahani Kürdistan filimleri arasında yer alan My Sweet Pepperland filmi, Irak Kürdistan’ın mücadele dönemlerinde birer Kürdistan polis şefi olan Baran hakkında şefi olan bir hikaye oluşturmaktadır. Filmde Kürdistan yasalara aykırı ve suçlu bir bölge. Farahani, kadınların özgürlüğü için savaşan bir grup kızın tepelerde saklanmasına yardımcı olan evsiz bir öğretmen rolünü oynuyor. Tiyatro, 2013’te Cannes’un Un Certain Regard adlı filminde yer aldı ve Farahani’nin 2014’te Stony Brook Film Festivalinde Üstün Performans Ödülü alan Abu Dhabi, Cabourg ve Chicago gibi çeşitli festivallerde ödüle layık görüldü. Kürt sineması, Hiner Saleem ve My Sweet Pepperland gibi şaşırtıcı yönetmenler, tüm sinema severler için bir zorunluluktur.
Golshifteh Farahani’nin bu filmi Kürtçe Filimler arasında bir yapıt olmaya hak kazanıp, en iyi kürtçe filimler dalında popüler hale gelmiştir.
Golshifteh Farahani Kürdistan Hakkındaki Düşünceleri
Golshifteh Farahani’ye bir muhabir tarafından yöneltilen ‘Kürdistan’ın görkemli dağlarında gündem olan bir film çektiniz, o bölgeleri biliyorsunuz dünden bugüne şimdi Irak Kürdistan’ındaki durumlar nasıldır?’ sorusuna Golshifteh Farahani, şu şekilde bir cevap verdi ”Orayı lütfen Irak Kürdistan’ı olarak tanımlamayın. Zira orası bağımsız bir ülke ve adı Kürdistan” şeklinde cevap verdi.
Ayrıca Golshifteh Farahani, yapmış olduğu Fransızca mülakatında da ‘Filmin çekimini yaparken herhangi bir sorunla karşılaştınız mı?’ şeklindeki soruyu cevaplarken, ”Hayır. Orada en ufak bir sorunla karşılaşmadım. Kürdistan’da sağ ve sol görüşlü insanlar var. Müslümanlar var. Herkes hakkını demokratik bir sistem çerçevesinde koruyor. Orası özgür bir ülke” sözlerini kullandı.
Dünyaca tanınan oyuncular arasında yer alan ve özellikle İran sinemasında popüler hale gelen bir isim olan Farahani’nin İran Kürtlerinden olduğu söylenilmektedir. Her ne kadar onun Kürt olduğu dikkat çekmeyip bilinmese araştırmalarımıza göre Kürt bir ailenin çocuğu olduğu ve Kürtçe dahil birçok dile hakim olduğu bilinmektedir. Golshifteh Farahani Kürt Müdür?
Sorusuna da böylece cevap vererek konuyu kapatıyoruz. Yeni Kürt Ünlüler makalelerinde buluşmak dileğiyle, takipte kalın 🙂
Golshifteh Farahani Kimdir?
Yorum Yaz