Çukur dizisinde adını duyduğumuz Kürt İdris lakaplı mafya babasını tanıtmak için Kürt idris kimdir, hayatı ve ne zaman öldü? başlıklı makalemizle sizlerleyiz. Kürt mafya babaları arasında önemli bir konuma sahip olan Kürt İdris Türkiyenin birçok yerinde yaşattığı olaylarla adını duyurmuştur. Bizlerde bu makalemizde Kürt idris kimdir? sorularından başlayıp kürt idris ne zaman öldü sorularına kadar tüm ince ayrıntısıyla Kürt idrisin hayatını sizlerle paylacağız. Asıl ismi İdris Melih Turgut olan Kürt idris, yaşadığı bölgelerde nam salmasıyla kısa sürede Kürt lakabıyla tanınmaya başlanmıştır. Bir diğer Kürt mafyası olan Kürt Ahmet gibi nam salan İdris Özbir filmlere konu olacak derecede nam salmıştır. Gelin bu mafya babasını beraber tanıyalım;
İçindekiler:
Kürt İdris, Türkiye’de nam salmış olan gelmiş geçmiş en afilli mafya babalarından biridir. Gerçek adı İdris Özbir‘dir. Kürt İdris nereli diye merak ediyorsanız, Kürt İdris 1937 yılında Kars ilinde doğmuştur. Yusuf Özbir adında da bir kardeşi bulunuyor. 6 yaşında annesini kaybeden İdris Özbir’i dedesi büyütmüştür. Bu yüzden de Kürt İdris dedesine olan sevgisi ve düşkünlüğüyle biliniyor. Kürt idris kimdir? makalemize devam ederken;
Kürt İdris Ne Zaman İstanbul’a Geldi?
Kürt idris kimdir, hayatı ve ne zaman öldü? Kürt İsdris’in çocukluğundan beri kurduğu en büyük hayal İstanbul’a gelmekti ve 1943 yılında da bu hayal geçeğe dönüştü. 50’li yılların başında dedesiyle birlikte İstanbul’a akrabalarının yanına gelerek burada kalmaya beşladı.
Kürt idris kimdir ve kürt idris hayatı makalemizin devamında, Kürt İdris İstanbul’a geldiği 50’li yılların başında ilk zamanlarda ana dili olan Kürtçe konuşuyordu ve tek bir kelime dahi Türkçe bilmiyordu. İşte namı olan ”Kürt” lakabını da buradan almıştır. İlk olarak İstanbul’da mafya işleri bazında ufak tefek suçlar işleyerek mafya çevresinde az da olsa adı duyulan bir kabadayı olmuştur.
Kürt İdris İstanbul’da Hangi İşlerde Çalıştı?
Kürt idris kimdir, hayatı ve ne zaman öldü? Ardından 1954 senesinde Aksaray’da yer alan esnaf lokantalarından birinde komi olarak işe başlar. Burada komilik yaparken bir arkadaşını bıçaklayarak öldürür. Bunun sonucunda ilk önce Sultanahmet cezaevine girer, sonrasında da Bursa cezaevinde yatar. Burada yatarken de iki çocuk istismarcısını öldürür. Adını mafya çeteleri arasında bu eylemleriyle duyurmaya başlar. 1958 yılında İmralı cezaevine transfer edilir. 1962 yılında tahliye edilen Özbir, yeniden İstanbul’a dönerek Beyoğlu’nun arka sokaklarını mesken edinir. Beyoğlu’nda ufak tefek kumar oynatmaya başlayan Özbir, bu alanda kendine engel olmaya çalışan bir diğer mafya babası olan Nurettin Onay’ı öldürerek iyiden iyiye yer altı dünyasının dikkatini çekmeye başlar.
Ardından 1980’li yıllarda farklı mekanlarda bodyguardlık yaparak hayatını kazanır. Gençliğinde oldukça yakışıklı, karizmatik biri olarak tarif edilir. Barlarda, gece kulüplerinde fedailik yaparak geçimini sağlayan Özbir, bu arada da dönemin ünlü mafya babalarıyla tanışır. Can dostu Dündar Kılıç ile de bu yıllarda tanıştığı biliniyor. Bu sürecin ardından kendi mafya grubunu kurar ve başkalarının emrinde çalışmayı bırakır.
70’li yıllarda artık iyiden iyiye adını duyurmuştur ve inşaat, araba alım satımı – arazi işleriyle uğraşmaya başlar. Kader bu sıralarda onu hayat boyu en iyi dostu olacak olan diğer kaba dayı Dündar Kılıç ile tanıştırır. 90’lı yıllardan sonra namı alır yürür ve artık Kürt İdris dendiğinde akan sular durmaktadır.
Kürt İdris’ in Aldığı Cezalar
Kürt idris kimdir, hayatı ve ne zaman öldü? 1990 yılından farklı suçlar işler ve böylelikle adını iyiden iyiye yer altı dünyasına duyurur. Bu nedenle de güvenlik güçleri tarafından takibe alınır. İşlediği önemli suçları;
1 – hazine arazilerini parselleyip satmak
2 – çek – senet tahsilatı yapmak
3 – adam yaralamak,
4 – adam kaçırmak
5 – tehdit
6 – ulusrarası civaoksit kaçakçılığı
gibileridir. Kürt idris kimdir, hayatı ve ne zaman öldü? Tüm bunların yanı sıra yeraltı dünyasında her dönem karanlık işlerin hüküm sürdüğü en kötü zamanlarda dahi Kürt İdris mafyalık hayatı boyunca asla kadın ticareti ve uyuşturucu kaçakçılığıyla ilgilenmemiş ve bu işlere bulaşmamıştır. Kendisine duyulan sempati de bu yüzdendir. Ayrıca fakirlere yaptığı yardımlar ve düşmüşe el uzatan yanı ile her zaman ’fakir babası’ olarak tanınmış bir kimliktir.
Kürt İdris’in belgelenmiş en büyük suçları;
1 – Silahla tehtid
2 – çete yöneticiliği
3 – çek senet mafyacılığı
5 – gasp
6 – silah kaçakçılığı
7 – arazi mafyası dır.
Bu suçlar nedeniyle Kürt İdris sonraki yıllarda stanbul DGM’de görülen davasında ona eşlik eden diğer sanıklarla birlikte yıldırma ve korkutma gücünü kullanarak çek senet tahsilatı yapmak ve arazi ihtilafına aracılık yapmak davalarından suçlanır. 8 ay hüküm yiyen İdris Özbir, 8 ay süresince cezaevinde yatar. Ardından 10 Nisan 2001 tarihinde suçsuzluğu sabitlenir ve serbest bırakılır.
İdris Özbir, aktif olarak mafya babalığı – çete liderliğ yapsa da işlediği suçlardan dolayı 10 kez idam cezasıyla riskiyle karşılaşır. Ama buna rağmen hayatı boyunca sadece bir kez ceza evine girmiştir.
İdris Özbir, gazetecilere verdiği bir demeçte; ‘Mustafa Kemal’e, İsmet Paşa’ya, Kenan Evren’e baba diyen bu millet bana da baba demiştir, sağ olsunlar’ şeklinde farklı bir röpörtaj vermiştir.
Hayatının bir sürecindeyse sadece hobi amaçlı olarak müzik piyasasına da girmiştir. Müzik alanında umduğu başarıyı yakalayamayan Kürt İdris, aynı dönem İbrahim Tatlıses’ile tanışır ve onu kendi himayesi altına alır.
Yine sanat ve müzik tutkunu olan İdris Özbir’ in ünlü şarkıcı Bülent Ersoy’la birlikte birçok anısı bulunuyor. Bülent Ersoy için; ‘Bülent Ersoy yiğittir, eski zamanlarda Başkent Gazinosu’nda eğleniyoruz, yanımda iki profesör- üç milletvekili var, polis mekana baskın yaptı, Bülent Ersoy yanıma gelip; ‘silahınız varsa verin saklayayım’ dedi, çok duygulandım, ona meftun oldum, olsa da sana vermem deyip teşekkür ettim’ şeklinde anısını paylaşmıştır.
Kürt İdris’in Can Dostu Kimdi?
Kürt İdris’in yaşamında en büyük dostluk kurduğu kişilerden biri de kendisi gibi mafya babası olan Dündar Kılıç’tır. Hatta bir dönem yediklerinin içtikklerinin ayrı gitmediği söylenir. Öte yandan sinema oyuncusu Yılmaz Güney ile de çok sıkı dost oldukları biliniyor. Htta öyle ki Yılmaz Güney’in kumara çok düşün olduğu yıllarda boğazına kadar borç batağında olduğu bir döneminde, Kürt İdris’in kumarhanesini arkadaşına açarak sırf ona özel 13 gün süren bir kumar seansı düzenlettiği ve böylelikle arkadaşı Yılmaz Güney’i tüm borcundan kurtardığı anlatılır. Ayrıca Kürt İdris, hızlı yaşamıyla ünlü yazar Yılmaz Şengül’ün ‘babalar savaşı’ kitabında adı geçen karekterlerden de olmuştur.
Yaşamında sadece bir kez cezaevine giren Özbir, davaları süreç aşamasındayken 2002 yılında akciğer kanserinden vefat etmiştir. Türkiye’nin ünlü mafya babalarına yakışır şekilde düzenlenen cenaze töreninde; Türkiye’nin ileri gelen mafya babaları, sanatçılar, politikacıları yer almıştır. İki oğlu bulunan Kürt İdris’in oğulları ne yazık ki ölümünün ardından miras kavgası nedeniyle çatışmaya girmiştir ve hala araları açıktır. Kürt İdris’in mezarı İstanbul Zincirlikuyu mezarlığında bulunuyor.
Kürt idris kimdir, hayatı ve ne zaman öldü? Kürt İdris’in ölümünün ardından 16 yıl sonra tv ekranlarında yayınlanan Çukur dizisinde İdris Özbir’in adı yeniden güdeme gelmiş bulunuyor. Zira ‘Çukur’ dizisinde yer alan cool ve sevilen ‘İdris Koçovalı’ karakteri ünlü kabadayı Kürt İdris ile bağdaştırılıyor. İsim , mekan, yapılan işler ve mafya – çete bağları benzerliğinden kurgulanan dizide Koçovalı İdris karakterinin Kürt İdris’ten esnlenip esinlenmediği sorusu, evlenme programlarından tanınan sempatk sunucu Esra Erol’un eşi olan oğlu Ali Özbir ‘e soruldu (Ali Özbir Kürt İdrisin oğludur). Ali Özbir ise Çukur dizisindeki Kürt İdris ile babasının yaşadıklarının özdeşleştiğini anlattı.
İdris Özbir’in oğlu olan Ali Özbir’ e bu konu ile ilgili olarak mikrofon tutulduğunda Ali Özbir; bu söylenenleri kimsenin bilmediğini, öte yandan hepsinin gerçek bilgiler olduğunu söyleyerek en kısa sürede ‘Çukur’ dizisinin yapımcılarıyla görüşeceiğni dile getirdi. Bildiğiniz gibi ‘Çukur’ dizisinde ‘Kürt İdris’ karekteri de gerçek hayatta aynı İdris Özbir gibi kadın ve toz yani uyuşturucu ticaretine hayır diyordu.
‘Çukur’ dizisinde ilk bölümlerde yer alan kurguda İdris karakteri, ufak yaşına rağmen pazarcılık yapıyor, işte bu nokta da küçük yaşta İstanbul’a gelerek Aksaray’da bir lokantada komi olarak çalışan gerçek Kürt İdris’in hikayesiyle çok benzeşiyor.
Koçovalı İdris Ve Kürt İdris Arasındaki İlginç Benzerlik
Kürt idris kimdir, hayatı ve ne zaman öldü? Dizi ilk başladığında ve takip eden bölümlerdeki sahnelerden birinde Bülent Ersoy, ‘Koçovalı’ karekterine özel bir konser vermişti. Gerçektede Kürt İdris ile Bülent Ersoy arasında aynı ortamın yaşandığı biliniyor. Aynı zamanda Kürt İdris sanatçı çevresinden bir çok kişiyle de ahpablık kurmuştur. Bu isimlerden bazıları da; İbrahim Tatlıses, Yılmaz Güney gibileriydi. Çok yakında Kürt İdris lakaplı İdris Özbir’in hakkkındaki tüm kayıtlar toplanarak yeni bir filmin yapılması da bekleniyor.
Tüm bunlarla ilgili olaraksa şimdilerde herkes Çukur dizisindeki İdris Koçovalı karakterinin kabadayı Kürt İdris’in hayatını anlatıp anlatmadığı konusunu konuşuyor.
Kürt İdris’in adı, daha önceki yıllardaa ünlü sunucu Esra Erol’un düğününda Kürt İdris’in oğlu olan Ali Özbir’le evlenmesi nedeniyle gündeme gelmişti. Hatta Esra Erol geçen yıl verdiği bir röportajında oğlunun hiç göremediği dedesi Kürt İdris’e benzemesini istediğini de söylemişti.
Tv kanalllarında her hafta beğenilerek izlenen Çukur dizisindeki ‘Koçovalı İdris’ rolü, güçlü karakteri ve ilginç dizi senaryosunda Kürt İdris’e benzer kurgusuyla izleyicinin oldukça dikkatini çekiyor. Çukur dizisinde ‘Koçovalı İdris’ karekteri; tüm ‘Çukur’ mahallesini yöneten bir çete reisi aynı zamanda da karekterli, cömert ve kudretli bir kişilik… İdris Koçovalı, hem ailesini hem de Çukur semtini çevreye karşı oluşabilecek olan tüm kötülüklerden koruma sevdalısıdır. Peki ya ‘Koçovalı İdris’ yani bir anlamda da Kürt İdris’e can veren Ercan Kesal kimdir?
Ercan Kesal’ın Hayatı
Ercan Kesal’da Koçovalı İdris kadar hayatı ilginçliklerle dolu olan bir kişilik. Örneğin Ercan Kesal’ ın tıp doktoru olduğunu biliyor muydunuz? Ercan Kesal, 1959 yılında Nevşehir’de doğmuş.
İlk ve orta öğrenimini Avanos’ta tamamlayan Kesal, lise öğrenimini Nevşehir’de yapmış. 1984 senesinde İmir’e gelerek Ege Üniversitesi Tıp fakültesini bitiren olan Kesal, uzun yıllar boyunca sağlık sektöründe tıp doktoru olarak çalışmış.
İlk sinema ve oyunculuk tecrübesiyle Nuri Bilge Ceylan’ ın çektiği ‘Uzak’ filmindeki rolüyle yaşamış. ‘Üç Maymun’, ‘Bir Zamanlar Anadolu’da’ , ‘Vavien’, ‘Saç’, ‘Küf’, ‘Yozgat Blues’, ‘Sen Aydınlatırsın Geceyi’, ‘Hükümet Kadın’, ‘Ben O Değilim’ gibi filmlerde oyuncu olarak, kimi zamansa senarist olarak yer almıştır.
Ayrıca Kesal’ın yerli ve yabancı birçok festivalde oyunculuk ve senaristlik dalında ödülü bulunuyor. Peri Gazozu, Evvel Zaman isimli basılan kitaplarsa yine Erdal Kesal’a ait. Kürt idris kimdir, hayatı ve ne zaman öldü? Yine ‘Nasipse Adayız’ isimli kısa romanda kendisine aittir. Erdal Kesal kendisi gibi sinema ve tiyatro oyuncusu olan Nazan Kesal’ ile evlidir ve Poyraz adında da bir oğlu bulunuyor. Son dizi çalışmasıysa severek izlenilen ‘Çukur’ dizisi ‘İdris Koçovalı’ karakteridir.
Ercan Kesal Hangi Filmlerde Oynadı?
Cehennem – Gökhan karakteri – 2017
Ben O Değilim – Nihat karakteri – 2014
Hükümet Kadım – Aziz Veysel karakteri – 2013
Sen Aydınlatırsın Geceyi – İrfan karakteri – 2013
Yozgat Blues – Yavuz karakteri – 2013
Hükümet Kadın – Aziz karakteri – 2012
Küf – Basri karakteri – 2012
Bir Zamanlar Anadolu’da – Muhtar karakteri – 2011
Albatrosun Yolculuğu – Maruf Şükrü karakteri – 2010
Vavien – Süleyman karakteri – 2009
Üç Maymun – Servet karakteri – 2009
Uzak – 2002
Bunu yazan pezevenk adamin lakabı kürt idris adam harbi delikanliymiş sizin gibi satilmiş vatan haini köpek deyildi
Ne alakasi var kardesim simdi bu bilgiyi sana sunan adam neden vatan haini olsun ki zihniyet ölçegini ciddi anlamda merak ettim bakis acisiyla sana bilgi sunan adam vatan hainimi oluyor.Yada bu sahsin paylastiklarindan vatan haini oldugunu nasil anliyorsun telepat isen eger ülke sorunlarina bir el at yigidim. 🙂
Kürtlerde ne babayiğitler varmış.
Kürt İdris Kimdir, Hayatı ve Ne Zaman Öldü?
Yorum Yaz