e
sv

Kürt Yazarlar Listesi

Bu yazımızda en çok beğenilen Kürt yazarlar ile en çok okunan kürtçe kitaplar hakkında ufak bilgiler vereceğiz. Bu makalemiz sayesinde böylece sizlerde Kürt yazarlar hakkında bilgiler elde edip, en popüler Kürt yazar kimdir? sorusuna da cevap bulabileceksiniz.
kürt kökenli şair ve yazarlar
avatar

Kundir

  • e 1

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 1

    Üzgün

Kitapseverler tarafından takip edilen Kürt Yazarları hakkında bilgiler vermek için bugün Kürt Yazarlar Listesi başlıklı makalemizle sizlerleyiz. Bu yazımızda en çok beğenilen Kürt yazarlar ile en çok okunan kürtçe kitaplar hakkında ufak bilgiler vereceğiz. Bu makalemiz sayesinde böylece sizlerde Kürt yazarlar hakkında bilgiler elde edip, en popüler Kürt yazar kimdir? sorusuna da cevap bulabileceksiniz.

Kürt Yazarlar Listesi

Dünya üzerindeki Kürt yazar nüfusu henüz tam olarak bilinmese de Türkiye’deki Kürt yazarlar listesini tahmin etmek mümkündür. Türkiyede hangi yazarlar kürttür öngürüsünde bulunanların geneli öncellikle yazarların doğum yerlerine bakmaktadırlar. Daha sonra Kürt yazarların aile kütüğüne bakmaktalar. Böylece aileden hangi yazarın Kürt veya Türk olduğu kolaylıkla belli olmaktadır.

Türkiyedeki Kürt yazarlar listesi bu strateji ile bulmak mümkündür. Tabi bundan önce de birçok bilinen Kürt yazarlar mevcuttur. Bizlerde bugün bu makalemizde en çok okunan Kürt yazarları araştırıp Kürt yazarların hayatları ve eserleri hakkında bilgiler vermeye çalıştık.

Abdullah Cevdet

Abdullah Cevdet, 9 Eylül 1869 yılında Malatya’da doğdu. Kürt asıllı siyasetçi, düşünür, göz hekimi, şair, yazar ve çevirmen olan Abdullah Cevdet, ilköğretimini Malatya’da bitirdikten sonra Elazığ Askeri Rüştiyesinde eğitimine devam etti. Rüştiye’deki öğrencilik döneminde birçok sosyal etkinliğe ve cemiyete katılan Abdullah Cevdet, arkadaşları ile birlikte İttihad-i Osman cemiyetini kurdu. Bu cemiyette yapılan en büyük kazanımlardan bir tanesi Ziya Gökalp’in cemiyete üye olmasını sağlamaktı. Öğrencilik hayatında çalışmaları ile birlikte çok göze batan bir öğrenciydi. Savunduğu düşünceler ve yaptığı etkinlikler yüzünden birkaç kez tutuklandı ancak çok fazla tutuklu kalmadan serbest bırakıldı.

Öğrencilik yıllarından sonra siyasetle yakından ilgilenmeye başladı ve neticesinde savunduğu görüşler dolayısı ile yeniden tutuklandı. Bu sefer çok şanslı olmadı ve sürgün cezasına çarptırıldı. Bakanlar Kurulunun aldığı karar ile birlikte Libya’nın Trablusgarp kentine sürüldü. Sürgün hayatında da çalışmalarına devam etti ve Maşerat ve Mizan dergilerine çalışmalarını gizli gizli gönderdi. Yaptığı iş ortaya çıkınca da önce Fizan’a sürüldü ardından da kaçarak Tunus’a gitti. Tunus’ta Jön Türkler ile tanışarak gruplarına katıldı. Burada da kalıcı olamayan Abdullah Cevdet, Mısır’a gitti. Mısır’da Essai Sur l’histoire de l’İslamisme eserini Türkçeye çevirdi. Bu eser İslam karşıtı bir eserdi ve Türkçeye çevrilmesi ülkede ve İslam kesiminde çok büyük etki uyandırdı. Bu eserden ötürü kendisine Allah Düşmanı anlamına gelen Adüvvullah Cevdet lakabı verildi.

Osmanlı’da yönetimin değişmesiyle birlikte yeniden ülkeye dönen Abdullah Cevdet, yeni dergiler çıkarmaya başladı. Çıkardığı dergiler kısa süre içinde kapatılmasından ötürü daha kalıcı olacağına inandığı İngiliz Muhbirleri Cemiyeti’ni kurdu. Bu cemiyetin yanı sıra Kürdistan Teali Cemiyetinde de aktif rol oynadı. Yazdığı bir yazıda Türk erkeklerini yermesinden ötürü toplum tarafından Abdullah Cevdet’e çok büyük kin ve nefret duyulmaya başladı. Bu nefret o kadar ilerledi ki kellesine para ödülü koyanlar bile oldu. Abdullah Cevdet, 29 Kasım 1932 tarihinde İstanbul’da hayatını kaybetti.

Abdullah Cevdet Yazdığı Eserler

Abdullah Cevdet’in eserleri zevkle okunan Kürt eserler arasında yer almaktadır. En çok okunan Kürt eserler arasında yer almasa da kendi çapında bir okuyucu kitlesi mevcuttur. Abdullah Cevdet birçok alanda eserler yazmışken en çok Kürtçe şiirler olarak eserler üretmiştir. Kürtçe düşünce kitapları arasında da birkaç eseri bulunan Abdullah Cevdet’in aynı şekilde Kürtçe çeviriler alanında da eserleri bulunmaktadır.

Abdullah Cevdet Şiirleri

  • Hiç (1890),
  • Türbe-i Masumiyet (1890),
  • Tulûat (1891),
  • Mensur kitabı
  • Ramazan Bahçeleri (1891)

Abdullah Cevdet Düşünce Eserleri

  • Dimağ (1890),
  • Fizyolacya-i Tefekkür (1892),
  • Fünun ve Felsefe (1897),

Abdullah Cevdet Çevirileri

  • Weber’den “Asırların Panoraması”,
  • Gustave Le Bon’dan “Asrımızın Hususu Felsefiyesi”
  • Hayyam’dan “Rubaiyat”
  • Mevlana’nın Divanından Seçmeler
  • Gustave Le Bon’dan “Dün ve Yarın” (1921),
  • Gustave Le Bon’dan “İlm-i Ruh-i İçtimai” (1924),
  • Gustave Le Bon’dan “Ameli Ruhiyat” (1931).

Altan Tan

Altan Tan, 11 Eylül 1958 yılında Batman’da doğdu. Kürt asıllı Türk yazar ve siyasetçi olan Altan Tan Yeni Şafak, Zaman, Özgün Duruş gibi birçok gazetede köşe yazarlığı yaptı. İlk, orta ve lise öğretimini doğduğu şehirde tamamlayan Altan Tan, üniversite eğitimini Ankara Üniversitesi Mimarlık Mühendislik Akademisi’nden mezun oldu. Bu yıllarda tanıştığı bazı önemli isimlerle birlikte kendine siyasi bir fikir benimsedi ve eğitim hayatından sonra siyasete atılmaya karar verdi.

1984-85 yıllarında Ankara Keçiören Belediye Başkanı Melih Gökçek’in başkan yardımcılığı görevini aldı ve 1987 yılında Refah Partisine geçti. Bu sayede Refah Partisinin Güneydoğu bölge müfettişi oldu. Bu görevi almasındaki temel sebep Altan Tan’ın da doğulu olması ve yöreyi çok iyi bilmesiydi. 1991 yılında Refah Partisi ve Milliyetçi Hareket Partisi’nin tabanları birleştirerek ittifak kurmasının ardından Refah Partisindeki görevinden istifa etti.

2 yıl özgür olarak yazılar ve kitaplar yazdı. 1993 yılında Büyük Değişim Partisinin genel başkanlığına getirildi. BDP’nin kendini feshetmesi ile birlikte yakın arkadaşlarıyla beraber Demokrat Partiye geçti. 2000-2002 yılları arasında HADEP Parti Meclis’inde çeşitli görevler aldı. 12 Haziran 2011 seçimlerinde Diyarbakır Milletvekili olarak meclise girdi.

Altan Tan’ın Kitapları

  • Kürt Sorunu
  • Turabidin’den Berriye’ye & Aşiretler
  • Dinler – Diller – Kürtler
  • Kürt Sorunu ve Demokratik Çözüm Önerileri
  • Değişen Ortadoğu’da Kürtler

 

Edip Yüksel

Edip Yüksel, Amerika Birleşik Devletleri’nde yaşayan Kürt asıllı Türk araştırmacı ve yazardır.1957 yılında Bitlis’te doğmuştur. Birçok gazete ve dergide yazı yazan Edip Yüksel siyasetle de çok yakından ilgilenmiştir. 12 Eylül darbesi öncesinde İstanbul Akıncılar Derneği’nde aktif rol oynamış ve birçok etkinlikte bulunmuştur. Darbeden sonra yargılanmış ancak serbest bırakılmıştır.

Toplum arasında kendi düşüncelerini yaymaya çalışan Edip Yüksel,  sosyal medyada da kendi kurduğu web site üzerinden halka hitap etti.  Hadis, sünnet, icmayı mezhepçi öğretiler ve Allah’ın hükmüne ortak koşmak olarak gördüğü ‘’Reformist’’ düşüncesi halk tarafından tepki gördü. Bu düşüncelerinden ötürü ailesi ve halk tarafından dinden çıktığı düşünüldüğü için mürted ilan edildi ve ABD’ye gitti. Burada tanıştığı Reşad Halife’nin öğrencisi oldu ve bu görüşler doğrultusunda kitaplar yazmaya başladı.

Türkiye’de çeşitli tartışma ve siyaset programlarına katılan Edip Yüksel, Hukuk ve Felsefe alanında kendini geliştirerek lisans eğitimini tamamladı. Edip Yüksel, Arizona’da bir üniversitede yarı zamanlı olarak Felsefe Akademisyenliği yapmaktadır.

Edip Yüksel’in Eserleri

Türkçe kitapları

Kur’an en büyük mucize
– Yusuf’un 40. emri (şiir)
– Kur’an’da demirin kimyasal esrarı
– Kur’an: Görülen mucize
– İlginç sorular-1
– İlginç sorular-2
– Kitap okumanın zararları (%20 mizah katkılı)
– Sakıncalı yazılar
– Müslüman din adamlarına 19 soru
– Türkçe Kur’an çevirilerindeki hatalar
– Üzerinde 19 var
– Demokrasi/Oligarşi/Teokrasi
– Asal tartışma
– Mesaj: Kur’an çevirisi
– Mor mektuplar
– Hıristiyan din adamlarına 19 soru
– Takanlar ve takılanlar (türban nedir, ne değildir?)
– Mesaj Kuran Çevirisi
– Norşin’den Arizona’ya – Sıradan Bir Adamın Sıradışı Öyküsü

Edip Yüksel İngilizce kitapları

19 Nineteen: God’s Signature in Nature and Scripture
– 19 questions for Muslim scholars
– Test your Quranic knowledge
– 19 questions for Christian clergy
– An unconventional skirmish on “unintentional” lies
– Unorthodox articles
– The prime argument
– Running like zebras: An Internet debate
– Miscellanous articles on philosophy and law
– Quran: A reformist translation (iki yazarla birlikte)
– Manifesto for Islamic reform
– Peacemaker’s Guide to Warmongers: Exposing Robert Spencer, David Horowitz, and other Enemies of Peace

Evrim Alataş

Evrim Alataş, 1976 yılında Malatya’da doğdu. Kürt yazar, gazeteci, senarist, eleştirmen ve insan hakları savunucusu olan Evrim Alataş, Yeni politika, Demokrasi, Özgür Bakış gibi gazetelerde köşe yazarlığı, muhabirlik ve editör olarak görev yapmıştır. Yazıları genellikle Birikim, Amargi ve Tiroj dergilerinde yayınlandı. Siyasetle yakından ilgili olmasından dolayı halk tarafından çok fazla tepkiler aldı.

Yaşamı boyunca zorluk ve çile ile büyüyen Evrim Alataş, 1997 yılında kansere yakalandı. Ancak bu sağlık sorunu onun üretkenliğini ve duruşunu değiştirmedi. Vücudunu iyise saran kanser hücrelerine dayanamadı ve 14.04.2010 tarihinde hayata gözlerini yumdu.

Evrim Alataş’ın Eserleri

Kitap

  • Her Dağın Gölgesi Denize Düşer
  • Biz Bu Dağın Çiçeğiydik
  • Mayoz Bölünme Hikayeleri

Evrim Alataş Filmleri

  • Ben Gördüm

Müfid Yüksel

Müfid Yüksel, 1964 yılında Muş’ta doğmuştur. Kürt araştırmacı-yazar olan Müfid Yüksel, aslen Bitlislidir. Ünlü İslam Bilgini Sadreddin Yüksel Hoca’nın oğlu ve ünlü yazar Edip Yüksel’in kardeşidir. Müfid Yüksel, Lisans eğitimini ODTÜ Sosyoloji bölümünde tamamlamıştır.  Aynı üniversite ve bölümde de yüksek lisans yapmıştır.

Eğitim hayatından sonra siyasetle ilgilenmiş ve İstanbul Büyükşehir Belediyesinde başkan danışmanı olarak görev yapmıştır. Görev yaptığı yıllarda yazarlığı bırakmamış kimseye bağlı kalmadan serbest bir şekilde çalışmalarını sürdürmüştür. Din, Siyaset, Kürt Sorunu ve Ortadoğu ile alakalı yabancı makaleleri Türkçeye çevirerek Zaman başta olmak üzere birçok gazete ve dergide yayımlatmıştır. Yakın tarihte Yeni Şafak gazetesinden görüşleri nedeni ile kovulmuştur.

Müfid Yüksel’in Eserleri

  • Kürdistan’da Değişim Süreci
  • Simavna Kadısıoğlu Şeyh Bedrettin
  • Bektaşilik; Ve Mehmed Ali Hilmi Dedebaba

Orhan Miroğlu

Orhan Miroğlu, 1953 yılında Mardin’de doğmuştur. Çocukluğu doğduğu yerin aksine Batman ve Diyarbakır’da geçmiştir. Lisans eğitimini Diyarbakır Eğitim Enstitüsü Edebiyat Bölümünde tamamlamıştır. 1970-1980 yılları arasında Demokratik Gençlik hareketine katılarak bu harekette aktif bir rol üstlenmiştir. Bu hareketle başlayan siyasi yaşamı 12 Eylül darbesinde tutuklanarak 15 yıl cezaya mahkum edilmesi ile birlikte bir süre duraksamıştır.  Ancak 1988 yılında çıkarılan af yasasından faydalanmış ve 8 yıl tutukluluk sürecinin ardından serbest bırakılmıştır.

Orhan Miroğlu, cezaevinden çıktıktan sonra yeniden siyasete dönmüş  HADEP, DEHAP ve Demokrat Toplum Partisi gibi çeşitli kuruluşlarda görev yapmıştır. Bu partilerin yanında Ülkede Özgür Gündem, Özgür Politika gibi birçok gazete ve dergide de yazarlık yapmıştır. 2012 yılında Star gazetesinde köşe yazarı olarak işe başlayan Orhan Miroğlu, 2015 genel seçimlerinde Adalet ve Kalkınma Partisi’nin Mardin Milletvekili olarak seçilmiştir.

Orhan Miroğlu’nun Eserleri

  • Dıjwar
  • Çapraz Ateşte İki Halk: Kürtler ve Türkler
  • Hevsel Bahçesinde Bir Dut Ağacı
  • Barışa Dair Bir Hikayemiz Olsun
  • Herşey Bitti Ana’ya Söyleyin
  • Ona Zarfsız Kuşlar Gönderin
  • Affet Bizi Marin
  • Ölümden Kalma

Bejan Matur

Bejan Matur, 14 Eylül 1968 yılında Kahramanmaraş’ta doğdu. Kürt Kökenli şair ve yazar olan Bejan Matur, lisans eğitimini Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesinde tamamladı. Öğrencilik yıllarında ufak ufak başlayan şiir ve yazı merakı onu hayatı boyunca yapacağı bir mesleğe yöneltti. Okulunu bitirdikten sonra amatör bir şekilde yazılarına devem eden Bejan Matur, küçük ve yerel dergilerde yazarlık ve editörlük yaptı. Yazmış olduğu ilk şiirler Defter ve Adam Sanat’tır. Bu şiirler çok büyük kitlelere sahip edebiyat dergilerinde yayımlanmıştır. İlk kitabı olan Rüzgar Dolu Konaklar çok beğenilmiş ve 1997 Orhon Murat Arıburnu ve Halil Kocagöz şiir ödüllerini almıştır.  Uzun soluklu şiir yaşamına 1999 yılında yazdığı Tanrı Görmesin Harflerimi kitabı ile başlamıştır. 2002 yılında Ayın Büyüttüğü Oğullar ve Onun Çölünde kitapları aynı tarihte çıkarılmış ve birçok dergi ve gazete tarafından yayımlanmıştır.

Yazmış olduğu şiirler 26 farklı dile çevrilmiş ve bu sayede Bejan Matur, evrensel bir edebi kişilik olmuştur. Yazdığı yazılar, söylediği sözler birçok dile çevrilerek ulusal bir nitelik kazanmıştır. Bu kadar gelişme gösterdikten sonra birçok yabancı gazete ve dergiden iş teklifleri alan Bejan Matur, Grand Street Magazine gibi saygın dergilerin ve Language For a New Century gibi yayınların da aralarında bulunduğu birçok yabancı şirket ile çalışmıştır. 2004 yılında tüm şiirlerini bir araya toplayarak kitap haline getirmiş ve İngiltere’de bulunan ARC yayınları tarafından In The Temple of a Patient God adı altında birçok dergi ve gazetede yayımlanmıştır.

Yabancı dilde yazmış olduğu ikinci kitabı How Abraham Adandoned Me 2012 de yayınlamıştır. Bu kitabı sadece İngiltere ile sınırlı kalmamış Lüksemburg başta olmak üzere birçok ülkede yayınlamıştır. Bu sayede de hitap ettiği kitle oldukça artmış ve yazarlar arasındaki konumunu oldukça yükseltmiştir. Ayrıca 2012 yılında şiirlerinin bir araya toplanmasıyla bir derleme şiir kitabı düzenlenmiş ve Barselona’da Katalan dilinde yayınlanmıştır.

Bejan Matur Kimdir

Türkçe yazdığı eserlerde bolca yaşadığı yerleri, doğu kültürünü, doğudaki zorlukları konu olarak edinmiştir. Yazdığı Doğunun Kapısı Diyarbakır adındaki eseri kentin kitabı olarak seçilmiştir. Yazdığı eserde Diyarbakır’ın tarihi, kültürel birikimi ve mimarisi konu olarak alınmıştır. Aralarda Diyarbakır ile alakalı şiirlerin de olması okuyucuları memnun etmiştir. 2009 yılında Kader Denizi adı altında bir şiir kitabı çıkarmıştır. Bu kitap daha önceden İngilizce yazdığı bazı şiirlerin çevirileri de vardır.

kürt kökenli şair ve yazarlar

kürt yazarlar kimlerdir

2011 yılında Reflection on Islamic Art kitabında 10. Yüzyılda ElHücendi’nin icat ettiği antik dönemde uzaklığı ölçmeye yarayan Usturlab üzerine yazdığı 25 bölümden oluşan Sonsuzluk Bekçisi adlı şiirinin yanı sıra birçok farklı şiiri de vardır.

Şu anda Erbil’de bulunan Rudaw gazetesinde yazılar yazmaya devam etmektedir. Dönem dönem şiir yazan Bejan Matur’un kitapları, Kürtler arasında sevilmenin yanı sıra Türkiye’de de birçok sanatçı tarafından sevilerek okunmaktadır. Sadece kitap ve şiir yazmakla uğraşmayan Bejan Matur, Demoratic Progress Institute ( DPI) ‘nin uzmanlarından bir tanesidir. DPI’ın Türkiye’de hala devam eden Kürt sorununun çözülmesine yönelik yaptığı çalışmalarda aktif rol oynamakta ve çalışmalara katkı sunmaktadır.

Bejan Matur’un Eserleri

-Rüzgar Dolu Konaklar (1996)

-Tanrı Görmesin Harflerimi (1999)

-Ayın Büyüttüğü Oğullar (2002)

-Onun Çölünde (2002)

-İbrahim’in Beni Terketmesi (2008)

-Doğunun Kapısı Diyarbakır (2009)

-Kader Denizi (2009)

-Dağın Ardına Bakmak (2010)

-Aşk Olmayan

-Son Dağ

-Dağı Ardında Bırakmak

-Rüzgar Dolu Konaklar

Bejan Matur Yabancı Eserleri

-How Abraham Abandoned Me

-Winddurchwehte Herrenhauser

-In The Temple of a Patient God

-Guardare Dietro la Montagna

Bejan Matur Ödülleri

-Orhon Murat Arıburnu Şiir Ödülü (1997)
-Halil Kocagöz Şiir Ödülü (1997)

Osman Sabri

Osman Sabri, 1905 yılında Adıyaman’da doğdu. Kürt şair ve yazar olan Osman Sabri, ilköğretimini doğduğu yerde Narince köyünde tamamladı. Küçük yaşta babasını kaybetmesi üzerine hayatın zor yüzü ile karşı karşıya geldi ve amcasının yanına geldi. Amcasının yanında hem okuyup hem çalışmaya başladı. Küçük yaşta evlenmesi eğitim hayatının bitmesine neden oldu.

Yazarlığa olan merakı onu yazmaya yönlendirdi. 1932 yılında Hawar gazetesinde köşe yazarı olarak çalışmaya başladı. Aynı gazetede editörlük de yapan Osman Sabri, Hawar gazetesinden ayrıldıktan sonra da çeşitli gazete ve dergilerde yazarlık, editörlük yaptı. Yaşamına birçok eser sığdıran Osman Sabri, 11 Ekim 1993 tarihinde Suriye’nin Şam kentinde hayata gözlerini yumdu.

Osman Sabri’nin Eserleri

-Apo

-Elifbeya Tikuz 

-Çar Leheng 

-Bahoz u çend nivisaren din

– Elifbeya Kurdi

– Derden me

– Diwana Osman Sebri

– Birannen Osman Sebri

Ayrıca 1998 yılında Osman Sabri’nin yaklaşık 100 şiiri derlenerek Diwana Osman Sebri adı altında yayımlanmıştır.

Kadri Can

Kadri Can, 1911 yılında Mardin’de doğdu. Kürt sosyalist, yazar ve şair olan Kadri Can, ilköğretimini Mardin’de tamamladıktan sonra lise eğitimi için Konya’ya gitmiştir. Lise eğitimi bittikten sonra başlayan Şeyh Said ayaklanmasından kaçmak için Suriye’ye giderek Şam’a yerleşmiştir. Burada kitap ve şiir yazmaya başlayan Kadri Can, eserlerini birçok dile çevirmiştir.

Şam’da tanıştığı önemli kişilikler sayesinde eserlerinde enternasyonalizme yer vermiştir. Türkçe yazdığı eserlerde genellikle Kürtlük tarihi, Kürt ulusal bilinci gibi konular işlemiştir. Kürtçe yazdığı eserlerini Kurmanci lehçesinde yazmıştır. Yazarlık hayatı boyunca Çağdaşları Kürt şairi Cagerxwin‘den, Türk şairi Nazım Hikmet’ten ve Rus şairi Vladimir Mayakovski’den etkilenmiş ve yazdığı eserlerde onlardan esinlenmiştir.

Kadri Can hayatını değiştiren Dünya Gençlik Konferansında tanıştığı birçok siyasi ve edebi kişilikle hayatı boyunca etkileşim halinde olmuştur. Bu kişilerle fikir alışverişlerine girmekten çok siyasi konulara da girerek siyaset ile alakalı birçok eser yazmıştır. Bu eserlerin birçoğu karşıt görüşlüler tarafından yakılmış ya da yok edilmiştir.

Suriye’de oluşan olumsuz yaşam koşulları ve belli bir kesimin Kadri Can’a düşmanlık beslemesi üzerine Moskova’ya kaçmaya karar vermiştir. Kaçmadan önce Kürt Profesör Qanade Kurdo‘ya telgraf çekerek Moskova’ya geleceğini iletmiş ve kendisini karşılamasını istemiştir. İstanbul ve Odessa üzerinden Moskova’ya gelen Kadri Can, yolda yaşadıklarını Ez diçim Mosko adında bir şiirde belirtmiştir. Şiir sonrasında Moskova’ya Gidiyorum adı altında Türkçeye çevrilmiştir. 1972 yılında geri döndüğü Şam’da hayatını kaybetmiştir.

Kadri Can’ın Eserleri

– Guneh

– Hemu Berhemên wi

-Belki

-Riya Taze

-Gula Sor

-Sond

etiketlerETİKETLER
Üzgünüm, bu içerik için hiç etiket bulunmuyor.
okuyucu yorumlarıOKUYUCU YORUMLARI

Sıradaki içerik:

Kürt Yazarlar Listesi