e
sv

Abdulkadir Geylani Kimdir Hayatı(Soyu Kürt Mü?)

Kürt ünlüler yazı serimizde bugün Abdulkadir Geylani Kimdir Hayatı(Soyu Kürt Mü?) başlığı ile sizlerleyiz. Bu yazımızda Abdulkadir Geylani Kürt mü?, Türk mü? sorularına cevap vermekle beraber Abdulkaidr Geylani hakkında merak edilen herşeye ulaşabilirsiniz.
abdulkadir geylani türk mü
avatar

Kundir

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Kürt İslam alimleri yazı dizimizde bugün Abdulkadir Geylani Kimdir Hayatı(Soyu Kürt Mü?) başlığı ile Abdulkadir Geylani Kürt müdür, Abdulkadir Geylani’nin soyu gibi konulara değineceğiz. Kürtler arasında önemli bir konumda yer alan Abdulkadir Geylani’nin hayatını gelin hep beraber öğrenelim.

Abdulkadir Geylani Kimdir Hayatı(Soyu Kürt Mü?)

Abdulkadir Geylani Büyük Selçuklu Devleti döneminde yaşamış olan ünlü bir İslam filozofudur. İran’ın Hazar denizi kıyısında yer alan Gilan eyaletinde dünyaya gelmiştir. Ünlü bir alim olarak İslam dünyasına eskiden bugüne kadar yerini korumayı başarmış olan bir kişidir. Türbesi Bağdat’ta yer alır. Bağdat’a giden herkes tarafından özellikle türbesi ziyaret edilir. Kendisi Kadriye tarikatının da kurucusu olarak bilinir.

Genelde ismi Abdulkadir Geylani olarak bilinir. Ancak tam adı şöyledir. Muhyiddin Ebu Muhammed Abdulkadir b. Ebi Salih Musa Zengidost el Geylanidir. Doğum tarihi ise 1077 yılına dayanır. Eski zamanda dünyaya gelmiş olan Abdulkadir Geylani bu çağa ve bu güne kadar hala etkinliğini sürdürmeyi başarmıştır.

Abdulkadir Geylani Ne Zaman Ölmüştür?

Abdulkadir Geylani ölümü ise 1166 yılında olmuştur. Öldüğü zaman yaşı 88 ya da 89 vardır. İslam Rönesans çağına denk gelen bir çağda yaşamıştır. Genellikle Büyük Selçuklu Devleti’nin egemen olduğu topraklarda etkinliği olmuştur. Selçuklu devleti üzerinde de etkinliği azımsanmayacak kadar fazladır. Okuduğu okullar olarak ise karşımıza şunlar çıkar. Tasavvuf, kadiri ve sünnidir.

Abdulkadir Geylani’nin ilgili olduğu alanlar ise şöyledir. Fıkıh, şeriat, tasavvuf, kelam ve mantıktır. Kendisinin Fars veya Kürt kökenli olduğu düşünülür. Ancak bu konu hakkında net bir bilgi mevcut değildir. Sadece eski kaynaklarda bu bilgi genelde geçer. Ancak kendisi tüm dünya için önemli olan bir tasavvuf adamıdır.

Abdülkadir Geylani’nin Eğitim Hayatı

Abdülkadir Geylani Peygamber torunu olan Hasan Bin Ali’nin oğlu olan Hasan el Mu’tena’nın oğlu olan Hasan El Kamil’in soyundan gelir. Annesinin adı Fatımadır. Ayrıca anne tarafından da Peygamber torunudur. Bu yüzden Abdulkadir Geylani hem baba tarafından Seyyid hem de anne tarafından Şeriftir.

Abdulkadir Geylani’nin daha çok küçükken farklı bir yapısının olduğu söylenir. Onu diğerlerinden ayırt eden de işte bu yapısı olmuştur. Bu farklılık birçok kaynakta da dile gelmektedir. Bağdat döneminde daha o dönemin tanınmış olan alim kişilerinden çok küçük yaşlarda dersler almıştır. Abdulkadir Geylani için küçük yaşlarda almış olduğu derslerin de katkısı ona çok olmuştur.

Çok küçük yaşlarda hadis, fıkıh ve tasavvuf derslerini almıştır. Bu dersler ise ona hayatının kalan diğer dönemlerinde çok fayda sağlamıştır. Kendini tasavvuf anlamında çok geliştirmiştir. O dönemde ön plana çıkmayı başarmış bir alim olmuştur. Hocası olan Ebu Said Mahzumi’nin medresesinde haftanın üç günü pazartesi, Salı ve Cuma olacak şekilde dersler almıştır.

Burada sadece ders değil vaazlar da almıştır. Öğrendiği ders ve vaazların etkisi ile kendin ileriye taşımıştır. Almış olduğu tüm dersleri derleyip herkesin rahat bir şekilde anlayabileceği dersler haline getirmiştir. Yani toplumu yansıtan ve toplumun da anlayabileceği yapıda dersler ortaya koymuştur. Bu yüzden onun derslerini herkes rahatlıkla anlar.

Abdulkadir Geylani’nin Ailesi

Abdülkadir Geylani çok sayıda erkek ve kız çocuğunun babasıdır. Onlar sayesinde de Kadirlik tarikatı Mısır başta olmak üzere Kuzey Afrika, Endülüs, Irak ve Suriye başta olmak üzere tüm Anadolu’ya yayılmıştır. Abdulkadir Geylani çocuklarını da eğiterek onlara tasavvufu ve ilmi sunmuştur. Bu yüzden çocukları vasıtası ile yeryüzünde birçok yere tasavvuf ilmi yayılmıştır.

Abdulkadir Geylani Soyu Nereye Dayanıyor?

Oğullarından olan Ebu Abdurrahman Şerafeddin İsa daha sonra Mısır’a yerleşip burada önemli bir tasavvuf ilmini yaymıştır. Mısır’da mevcut olan Kadiri şeriflerinin de dedesidir. Yani Mısır’da etkinliği çok fazla olmuştur. Mısır başta olmak üzere diğer alanlara da yayılım sağlanmıştır. Bugün Anadolu’nun birçok yerinde Abdulkadir Geylani’nin eserlerine ve ondan kalmış olan izlere ulaşabilirsiniz.

Abdulkadir Geylani Torunları

Abdulkadir Geylani ilmi ve tasavvufu herkesin anlayacağı bir şekilde yaymıştır. Bu yüzden onun ilmi ve tasavvufu bugün herkes tarafından kabul edilmiştir. Abdulkadir Geylani’nin torunları da Kuzey Afrika’da “Şerif” olarak anılır. Ayrıca Irak, Suriye ve Anadolu’da da “Seyyid ve Geylani” ismi ile anılırlar. Yani hem Abdulkadir Geylani hem de torunları önemli tasavvuf ilmi ile dolular.

Abdulkadir Geylani’nin Eserleri

Abdulkadir Geylani birçok önemli esere imza atmış bir kişidir. Tasavvuf ve ilim açısından eserleri çok fazla ön plana çıkar. Onun eserleri ile ilmi şimdi daha yakından tanıma fırsatını elde edebilirsiniz. Abdulkadir Geylani kurmuş olduğu özel bir dil ile eserlerini sizlere sunar. Onun dili ile oluşturulmuş olan eserleri herkes daha rahat anlar. Bazı eserler anlam bakımından sizi zorlayabilir.

Ancak Abdulkadir Geylani’nin eserleri anlam bakımından sizi zorlamayacak kadar sade bir dille yazılmıştır. Tasavvuf hakkında daha bilmediğiniz birçok şey olabilir. Tüm bu bilgilere Abdulkadir Geylani’nin eserleri ile rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Her bir eseri dünya çapında büyük bir öneme sahiptir. Özellikle tasavvuftan fıkıh ve mantığa kadar her anlamda ön plana çıkan eserler sizi bekler. Daha önce bu eserlere göz atmadıysanız eğer eserleri şimdi inceleyebilirsiniz.

abdulkadir geylani türk mü

abdulkadir geylani kürt mü

Abdulkadir Geylani’nin eserleri birçok yerde mevcuttur. Özellikle çok fazla okura ulaştığı için eserleri bu anlamda çoğaltılarak her yerde mevcuttur. İstediğiniz yerden rahatlıkla bu önemli eserleri okuma fırsatını da elde edebilirsiniz. Abdulkadir Geylani ile şimdi tasavvufu yeni baştan öğrenebilir ya da daha önce bilmediğiniz bilgileri bu yolla elde edebilirsiniz.

Eserleri sadece kaynakça olarak değil birçok şey için yol gösterici olarak da kullanılır. Yani tasavvuf ve ilim anlamında aklınıza takılan ve cevabını aramış olduğunuz bir soru varsa bunun için de Abdulkadir Geylani’nin eserlerine göz atabilirsiniz. Sizler için aydınlatıcı metinler burada mevcuttur. Birçok konuda daha fazla aydınlanma yaşamak için bu metinlere göz atmanız tavsiye edilir.

Abdülkadir Geylani’nin Ölümü

Abdulkadir Geylani 21 Şubat 1166 da vefat etmiştir. Vefat ettiği zaman yaşı 87 idi. Cenazesi ise Irak’ın Bağdat şehrinde Dicle’nin de Doğu kıyısında yer alır. Rusafa’daki Babul Şeyh medresesindeki bir türbeye defnedilmiştir. Safevi Şah İsmail döneminde mezarı yıkılmıştır. Ancak daha sonra 1535 yılında Osmanlı padişahı olan Kanuni Sultan Süleyman tarafından hala ayakta olan türbenin üzerine bir kubbe yapılmıştır.

Yani Abdulkadir Geylani’nin mezarı ayakta kalmaya devam ediyor. Bugün günümüzde hala mezarını ziyaret etmek mümkündür. Bağdat’ta yer aldığı için buraya yolu düşen birçok kişi de bu mezarı ziyaret edip dualar okumaktalar. Abdulkadir Geylani ilim ve tasavvuf bakımından ön plana çıkan önemli tasavvufçulardan birisidir. Bugün hala ismi anılıp eserlerine yer verilir.

Etkisi dünya çapında olmuş olan bir kişidir. Abdulkadir Geylani hem eserleri hem de yaşayış tarzı ile daima herkese örnek olmuş olan bir kişidir. Onun sadece yaşayış tarzı ve hayatı bile önemli birçok detay ile süslüdür. Özellikle yaşayış tarzına hayran olan birçok kişi olmuştur. Abdulkadir Geylani her daim herkese ve özellikle de çevresine iyi örnek olmaya çalışmıştır.

Abdulkadir Geylani Kürt Mü?

Onun öğretileri ve vaazları da her daim bu yönde olmuştur. Vermiş olduğu dersler ve söylemiş olduğu her vaaz insanların kulağında ve kalplerinde yer edinmiştir. Bu yüzden bugün hala o öğretilerin ve vaazların ne kadar önemli olduğu üzerinde durulur. Düşünceleri ve öğretileri ile daima herkes için yol gösterici olan bir yaşama sahip olmuştur.

okuyucu yorumlarıOKUYUCU YORUMLARI

Sıradaki içerik:

Abdulkadir Geylani Kimdir Hayatı(Soyu Kürt Mü?)